Κόσμος

Η Τουρκία ενισχύει την θέση της σε μια διστακτική Ευρώπη – Με ποιους τρόπους μπορεί να απαντήσει η Ελλάδα

Για την Αθήνα θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή η συμμετοχή της Τουρκίας σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΕ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις στη διπλωματική «σκακιέρα» καθώς οι τεράστιες αναταράξεις που έχει προκαλέσει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ δίνει έδαφος στην Τουρκία προκειμένου να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη, όπως έδειξε στη Συρία όπου έσπευσε να εκμεταλλευτεί την πτώση Άσαντ, για να αποκομίσει οφέλη και να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή.

Με τις δυνατότητες που τις δίνει η εγχώρια αμυντική της βιομηχανία, η Τουρκία έχει πλέον ως ξεκάθαρο στόχο να εξασφαλίσει συμμετοχή στο εξοπλιστικό «πακέτο» των 800 δισεκ. της ΕΕ αλλά και να «πατήσει» με το ένα πόδι στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενη τη διεθνή συγκυρία και διεκδικώντας καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις με φόντο την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η σημαντική συμφωνία της τουρκικής εταιρείας Baykar, που κατασκευάζει drones, με τον ιταλικό κολοσσό Leonardo την ώρα μάλιστα που τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα έχουν κορυφαία θέση στις εξοπλιστικές προτεραιότητες της Ευρώπης.

Και όλα αυτά ενώ ήδη η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την ξεκάθαρη στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon «πακέτο» με τους πυραύλους αέρος – αέρος Meteor.

Την ανησυχία της Αθήνας ενισχύει και η στάση μερίδας των Ευρωπαίων εταίρων που έχουν δώσει στην Άγκυρα ρόλο στις εξελίξεις μετατρέποντας την σε σημαντικό συνομιλητή για όσα σχεδιάζονται για την επόμενη μέρα, ξεχνώντας ότι η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά ακόμα και την κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, με ανοιχτό casus belli.

Επίσης, η Άγκυρα δηλώνει ότι θα εμποδίσει ακόμα και με στρατιωτικά μέσα οποιαδήποτε έρευνα και δραστηριότητα, όπως η πόντιση καλωδίων, εντός της περιοχής που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και φυσικά παραμένει ως δύναμη εισβολής στην Κύπρο επιδιώκοντας τη διχοτόμηση.

Για την Αθήνα η συμμετοχή της Τουρκίας σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΕ έχει αποφασιστεί ότι θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή και ήδη το έχει διαμηνύσει στους ευρωπαίους εταίρους, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει πιο σαφή τη θέση της όταν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις αν και η ΕΕ δεν δείχνει ικανή να βάλει το δικό της στίγμα στις εξελίξεις με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο, αφήνοντας τους Ευρωπαίους σε ρόλο παρατηρητή. Η Αθήνα στη δεδομένη συγκυρία ποντάρει πολλά στη στρατηγική σχέση που έχει με το Ισραήλ καθώς τις δύο χώρες συνδέουν κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα απέναντι στην Τουρκία.

Όμως, μπορεί το Ισραήλ να διαθέτει μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ ωστόσο η παρέμβαση του στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Έτσι η Αθήνα αναζητά και άλλους συμμάχους εντός της Ευρώπης τονίζοντας με κάθε τρόπο τους κινδύνους που εμπεριέχει η διείσδυση της Τουρκίας στη γηραιά ήπειρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάτω από αυτά τα δεδομένα, αναμένονται στις 27 Μαρτίου 2025 οι ανακοινώσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του OnAlert.gr, ο Πρωθυπουργός θα αφήσει ανοιχτό το ζήτημα της διάθεσης επιπλέον κονδυλίων άνω των 28 δισεκ. ευρώ για το πρόγραμμα 12ετιας ανάλογα με τις αποφάσεις τις Ευρώπης για συνολική αύξηση των πιστώσεων για την άμυνα και εξαίρεσής τους από τα ελλείμματα.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό