Ελλάδα

Αλλαγή ώρας 2025: Πότε πάμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Η αλλαγή ώρας μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την διάθεση μας, ειδικά τις πρώτες ημέρες, μέχρι να προσαρμοστούμε

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου (30.3.2025), θα έχουμε αλλαγή ώρας σε θερινή, όπως κάθε χρόνο.

Η αλλαγή ώρας θα γίνει αυτόματα στις ηλεκτρονικές συσκευές που είναι συνδεμένες με το διαδίκτυο, ωστόσο, για τα αναλογικά ρολόγια, θα πρέπει να αλλάξουμε την ώρα, χειροκίνητα.

Συγκεκριμένα, στις 03:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δείχνοντας 04:00 π.μ.

H ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή της ώρας έχει ως εξής: «Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 ολοκληρώνεται η εφαρμογή της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους μετακινώντας τα μία ώρα μπροστά, δηλαδή από τις 03:00 π.μ. στις 04:00 π.μ.».

Η θερινή ώρα θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025.

Το μέτρο για την αλλαγή της ώρας ξεκίνησε με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας, Ωστόσο, μετέθεσε την απόφαση των χωρών-μελών για δύο χρόνια, έως το 2021.

Η αλλαγή ώρας μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την διάθεση μας, ειδικά τις πρώτες ημέρες, μέχρι να προσαρμοστούμε. Αν οδηγείτε, να είστε πιο προσεκτικοί, καθώς η αλλαγή ώρας σχετίζεται με αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Πυρά» Καρυστιανού κατά Κασσελάκη για τα Τέμπη - «Ποιόν εξυπηρετείτε;»
«Για ποιον λόγο κύριε Κασελάκη, μιλάτε για ενδεχόμενο συσχετισμό των ελαιών σιλικόνης μετασχηματιστών της Siemens με την Πυρόσφαιρα που στέρησε το οξυγόνο και κατέκαψε τα παιδιά μας;» γράφει η Μαρία Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού και ο Στέφανος Κασσελάκης 2
Χτύπησαν τον 36χρονο γιατρό μπροστά στον γιο του για ένα κόκκινο φανάρι - Η στιγμή του ξυλοδαρμού στην Θεσσαλονίκη
Η αιτία της επίθεσης, ήταν γιατί οι 4 άντρες θεώρησαν πως ο 36χρονος οδηγούσε αργά, με συνέπεια να τους καθυστερήσει και να τους «πιάσει» το κόκκινο φανάρι
Η στιγμή της επίθεσης στον 36χρονο γιατρό 2
Στα ύψη η αγωνία για τον 43χρονο Σπύρο Σέββο που εξαφανίστηκε από το Κερατσίνι - Στο σκοτάδι ακόμα οι έρευνες για τον εντοπισμό του
Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο 43χρονος φέρεται να ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος με την εγχείρηση, που επρόκειτο να κάνει, καθώς είχε υποστεί ρήξη του ώμου του
Ο 43χρονος από το Κερατσίνι