Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Κοκτέιλ στο απόλυτο σκοτάδι – Μια μοναδική εμπειρία για άτομα με οπτική αναπηρία σε μπαρ της πόλης

32 βλέποντες θα τοποθετηθούν ως πελάτες στα τραπέζια τους από τυφλά άτομα, τα οποία θα εκτελούν, μάλιστα, και χρέη σερβιτόρου

Αναρωτηθήκατε ποτέ για τα προβλήματα ή τα συναισθήματα που προκαλούνται στα άτομα με προβλήματα όρασης, όταν βρεθούν με την παρέα τους σε κάποιο μπαρ; Μπορούν να βρουν το ποτό τους στο απόλυτο σκοτάδι; Ή μπορούν να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, όταν τα ντεσιμπέλ του ήχου είναι αυξημένα ή κάποιο γκρουπάκι παίζει live μουσική;

Αυτές οι απαντήσεις και πολλές ακόμη θα δοθούν σε μια μοναδική βιωματική εμπειρία για βλέποντες και άτομα με προβλήματα όρασης, που θα υλοποιηθεί την Τρίτη 8 Απριλίου, στις 6:30 το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία έξοδο πραγματικά στο… σκοτάδι που φέρει τον τίτλο «blackout – coctail edition» και θα λάβει χώρα στο μπαρ Casablanca.

Εκεί, 32 βλέποντες θα τοποθετηθούν ως πελάτες στα τραπέζια τους από τυφλά άτομα, τα οποία θα εκτελούν, μάλιστα, και χρέη σερβιτόρου. «Είναι μια βιωματική δράση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Μια δράση στο απόλυτο σκοτάδι, όπου βλέποντες θα ζήσουν την εμπειρία πώς είναι να βρίσκεσαι σε χώρο διασκέδασης χωρίς την αίσθηση της όρασης», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αριάδνη Αβραμίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ανόρασης και εκπαιδευτικός, αναπληρώτρια διευθύντρια στο ειδικό δημοτικό σχολείο τυφλών Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, για να μην μπορούν κάποια στιγμή να …κρυφοκοιτάξουν οι βλέποντες, κατά την είσοδο τους στο χώρο, πέρα από τη γενική συσκότιση που θα επιτευχθεί από τους διοργανωτές, θα τους τοποθετείται στο πρόσωπο και μία μάσκα.

«Είναι ένα δύσκολο κομμάτι ο χώρος της διασκέδασης για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Με αυτή τη δράση θέλουμε οι βλέποντες να ενεργοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις ώστε να πιάσουν το ποτήρι και να πιουν το ποτό τους, να αντιληφθούν εάν με διαφορετική ένταση της μουσικής μπορείς να μιλήσεις ή να ακούσεις τον διπλανό σου», πρόσθεσε η κ. Αβραμίδου.

Αφίσα

Τα άτομα που θα σερβίρουν τα κοκτέιλ είναι φοιτητές και σπουδαστές της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) για άτομα με αναπηρία Πυλαίας – Χορτιάτη και μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι νεαροί έχουν ήδη ξεκινήσει να χαρτογραφούν τον χώρο του μπαρ, όπου θα βρεθούν σε λίγα 24ωρα, μαζί με τους συνοδούς τους, για να υποδυθούν τους σερβιτόρους, μεταφέροντας τα ποτά, αλλά και για να γνωρίζουν καλά τη διαδρομή από τα τραπέζια έως το μπαρ.

Η δράση διοργανώνεται από την «ΑΝΟΡΑΣΗΣ», τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, το ΣΑΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη και έχει τη στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια εξαιρετική και πρωτόγνωρη εμπειρία η δράση του συλλόγου ΑΝΟΡΑΣΗΣ, για την οποία όλοι όσοι θα λάβουμε μέρος, νομίζω μας δημιουργεί ένα άγχος, εάν θα τα καταφέρουμε. Σε τέτοιες δράσεις, που αναδεικνύουν τις δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι πάντα δίπλα», ανέφερε από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, σε θέματα αναπηρίας, Σοφία Σκαμπαρδώνη.

Επειδή, δε, υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από άτομα που επιθυμούν να ζήσουν αυτή τη μοναδική βιωματική εμπειρία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επαναληφθεί και μετά το Πάσχα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καλαμάτα: «Πήγε να του βάλει φάρμακο στα αυτιά και τότε τον άρπαξε» λέει ο γιος του 76χρονου για την επίθεση του ροτβάιλερ
Ο 76χρονος φαίνεται να στάθηκε υπερβολικά τυχερός, καθώς δεν έχει κάτι σοβαρό σε κάποιο ζωτικό όργανο, πέρα από τα πολλά τραύματα στα χέρια κυρίως, αλλά και στα πόδια
Καλαμάτα, η στιγμή της σοκαριστικής επίθεσης ροτβάιλερ στον 76χρονο
Σασμός: Το κρητικό έθιμο που κλείνει τον κύκλο του αίματος που ανοίγει η βεντέτα – Οι «ειρηνοποιοί», οι «μεσίτες» και οι «σασμάδες»
Η ομώνυμη σειρά «Σασμός» ταξίδεψε τους τηλεθεατές στον άγραφο νόμο της Κρήτης, μέσα από μία ιστορία γεμάτη σασπένς, έρωτες και δολοφονικά κίνητρα
Έγκλημα για κτηματικές διαφορές στο Ρέθυμνο
11
Ο σασμός που δεν σταμάτησε τη βεντέτα και το σπίτι που «ξύπνησε» την έχθρα στα Βορίζια - Το σενάριο για το πώς ξεκίνησε το αιματοκύλισμα
Η κουμπαριά που δεν έφερε την ειρήνη στις δύο οικογένειες - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το μακελειό - Κλειστά τα σχολεία σε Βορίζια και Ζαρό
Ο 39χρονος άνδρας που έχασε τη ζωή του στην Κρήτη 65