Μακρο-οικονομία

Ώρα μηδέν για το πλαφόν στα κέρδη των σούπερ μάρκετ – Το δίλημμα της παράτασης

Αν και στην κυβέρνηση βλέπουν να έρχεται μείωση τιμών στην αγορά, φοβούνται στις συνέπειες του τουρισμού στον πληθωρισμό

Αντίστροφη μέτρηση μικρότερη των 24 ωρών μετρά από σήμερα (29.4.2025) για την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με το αν και πόσο θα παραταθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται πως η ισχύς του εν λόγω μέτρου λήγει αύριο, Τετάρτη (29.4.2025), και το ΥΠΑΝ θα πρέπει να ανακοινώσει αν θα συνεχίσει να ισχύσει το παρόν μέτρο (σ.σ. πλαφόν περιθωρίου κέρδους) στα σούπερ μάρκετ τουλάχιστον έως το φθινόπωρο (ενδεχομένως ακόμα και έως τέλος του τρέχοντος έτους) ή θα πάψει να ισχύει από την 1η Μαΐου 2025.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΝ, αν δεν βλέπουν διεθνείς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στον πληθωρισμό, ειδικά σε εκείνο των βασικών ειδών κατανάλωσης, εκφράζουν το φόβο τους στο newsit.gr ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να «τσιμπήσει» προς τα πάνω λόγω των ξένων τουριστών που αναμένονται φέτος το καλοκαίρι.

Κατά τ’ άλλα, οι τιμές ενέργειας έχουν πέσει χαμηλά, λόγω των φόβων των διεθνών αγορών για διεθνή ύφεση ελέω δασμολογικού πολέμου, ενώ ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα -λόγω πιθανής «εκτροπής» των εξαγωγών του Πεκίνου σε αγορές εκτός ΗΠΑ- θα οδηγούσε και αυτή σε μείωση των τιμών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η οικονομία δεν θέλει και πολύ… μεγάλη πτώση τιμών, δηλαδή αρκετά κάτω από το 2%, καθώς αυτό δημιουργεί προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη μείωση (τιμών) και αυτή με τη σειρά φέρνει μείωση της κατανάλωσης, του τζίρου αγοράς και έτσι του ΑΕΠ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Στις νέες οικοδομές και όχι στα κλειστά ακίνητα βλέπουν οι τράπεζες φως στο τούνελ της στεγαστικής κρίσης
Pηγές του newsit.gr από τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν πως το νούμερο, το οποίο «παίζει» στο δημόσιο διάλογο σε σχέση με τα κλειστά ακίνητα και συγκεκριμένα τα 300.000 είναι το ίδιο εδώ και 30 χρόνια
Στις νέες οικοδομές και όχι στα κλειστά ακίνητα βλέπουν οι τράπεζες φως στο τούνελ της στεγαστικής κρίσης
Πρώτο μακροχρόνιο συμβόλαιο LNG στην Ελλάδα μεταξύ Venture Global και ΔΕΠΑ – AKTOR για τον Κάθετο Διάδρομο
Να σημειωθεί ότι οι δύο ελληνικοί όμιλοι προχώρησαν πρόσφατα στη σύσταση της κοινής εταιρείας ATLANTIC – SEE LNG TRADE με αντικείμενο την εισαγωγή και μεταφορά LNG στη χώρα μας
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 112