Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απαγωγή ενός άνδρα στο κέντρο του Παρισιού, την Πρωτομαγιά, ο οποίος αποδείχθηκε πως είναι ο πατέρας ενός επιχειρηματία που έχει πλουτίσει από τα κρυπτονομίσματα. Η αστυνομία κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον απελευθερώσει ύστερα από επιχείρηση – αστραπή, ενώ επτά άτομα συνελήφθησαν.
Οι δράστες τον άρπαξαν μπροστά στα μάτια περαστικών, τον κράτησαν αιχμάλωτο για δύο ημέρες και ζητούσαν λύτρα εκατομμυρίων ευρώ. Η τελευταία υπόθεση απαγωγής του 60χρονου εκατομμυριούχου – ο οποίος μαζί με τον γιο του διατηρεί μία εταιρεία μάρκετινγκ κρυπτονομισμάτων – φέρνει στο φως τις σκοτεινές πλευρές του ψηφιακού πλούτου και τους κινδύνους που απειλούν όσους βρίσκονται στο προσκήνιο του κόσμου των κρυπτονομισμάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρόμοιες περιπτώσεις απαγωγών με στόχο «crypto-εκατομμυριούχους» έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες και σε Ισπανία και Βέλγιο, εντείνοντας τις ανησυχίες των αρχών για την εμφάνιση μιας νέας μορφής οργανωμένου εγκλήματος, με θύματα πρόσωπα του ψηφιακού χρηματοοικονομικού κόσμου.
Το χρονικό
Περίπου στις 10:30 π.μ. της 1ης Μαΐου, το θύμα απήχθη στο 14ο διαμέρισμα, όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία του Παρισιού.
Υπό τα μάτια αυτοπτών μαρτύρων, τέσσερις κουκουλοφόροι άρπαξαν τον πατέρα και τον έβαλαν σε ένα φορτηγάκι. Οι απαγωγείς απαίτησαν λύτρα. Σύμφωνα με τη Le Parisien, «οι δράστες φέρονται να ζήτησαν από 5 έως 7 εκατομμύρια ευρώ σε μορφή τραπεζικών εμβασμάτων για την απελευθέρωσή του». Τελικά, το θύμα απελευθερώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης και επτά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με την εισαγγελία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επτά άτομα υπό κράτηση
Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι «εκτεταμένες έρευνες» οδήγησαν στην απελευθέρωση του άνδρα γύρω στις 21:00. Ο άνδρας κρατούνταν σε κατοικία στην περιοχή Εσόν. Ήταν τραυματισμένος και τον παρέλαβαν οι πρώτες βοήθειες. Πηγή κοντά στην υπόθεση αποκάλυψε ότι του είχαν κόψει ένα δάχτυλο.
Σύμφωνα με την Le Figaro, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι γεννημένοι το 1998, 1999, 2002 και 2005, μέσα ή κοντά στο σπίτι όπου κρατούνταν το θύμα. Ένας πέμπτος ύποπτος, γεννημένος το 1999, συνελήφθη οδηγώντας ένα από τα οχήματα που πιθανώς χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς. Την επόμενη ημέρα, συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα γεννημένα το 1995 και 2007.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θύμα απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια εφόδου της Ειδικής Μονάδας Παρέμβασης (BRI) στην κατοικία όπου κρατούνταν. Το σημείο εντοπίστηκε χάρη σε «εξαιρετική» και «αξιοσημείωτη» αστυνομική έρευνα. Η πηγή πρόσθεσε ότι «αν οι αστυνομικοί δεν είχαν επέμβει, υπήρχε κίνδυνος για περαιτέρω βασανιστήρια».
Η οικογένεια είχε δεχθεί απειλές στο παρελθόν
Η σύζυγος του θύματος δήλωσε στην αστυνομία ότι ο σύζυγός της και ο γιος τους, οι οποίοι διατηρούν εταιρεία μάρκετινγκ κρυπτονομισμάτων στη Μάλτα, είχαν δεχτεί απειλές στο παρελθόν.
Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για αρπαγή, απαγωγή, παράνομη κράτηση με βασανιστήρια ή πράξεις βαρβαρότητας, εκβίαση με όπλο από οργανωμένη συμμορία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Καταστολής Εγκληματικότητας και η Δικαστική Αστυνομία.
Παρόμοια υπόθεση με αυτήν του Νταβίντ Μπαλάντ
Η υπόθεση έρχεται τρεις μήνες και μισό μετά την απαγωγή του συνιδρυτή της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Ledger. Στις 21 Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί, ο Νταβίντ Μπαλάντ και η σύντροφός του απήχθησαν από το σπίτι τους στο Μερό. Τουλάχιστον εννέα ύποπτοι έχουν κατηγορηθεί, ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απαγωγής.
Η αστυνομία επικοινώνησε με τον συνεργάτη του, ο οποίος έλαβε ένα βίντεο με το δάχτυλο, μαζί με μία απαίτηση για λύτρα σε κρυπτονομίσματα, περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μπάλαντ αφέθηκε ελεύθερος μετά από έφοδο της αστυνομίας.
Ο Μπαλάντ κρατήθηκε όμηρος στο Σατερού και απελευθερώθηκε στις 22 Ιανουαρίου. Η σύντροφός του βρέθηκε δεμένη μέσα στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου στην Εσόν την επόμενη μέρα.
Επιπλέον, στις αρχές Ιανουαρίου, ένας 56χρονος άνδρας βρέθηκε μέσα στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου κοντά στη Μανς, εκατοντάδες χιλιόμετρα από το σπίτι του στην περιοχή Εν. Σύμφωνα με ξένα, επρόκειτο για τον πατέρα ενός influencer των κρυπτονομισμάτων που ζει στο Ντουμπάι και ανεβάζει συχνά βίντεο για τα κέρδη του. Και σε αυτήν την περίπτωση είχαν ζητηθεί λύτρα.
Πολύ εύκολες αλλά και εύκολα ανιχνεύσιμες συναλλαγές
Οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα ζουν πλέον με τον εφιάλτη της απαγωγής, σημειώνουν τα γαλλικά μέσα.
Οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα γίνονται συχνά πιο εύκολα, παραδέχεται ειδικός του χώρου. «Ο καθένας έχει το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι και μπορεί να πραγματοποιήσει μόνος του τη συναλλαγή. Αν κάποιος θέλει να ασκήσει πίεση, δεν χρειάζεται να τηλεφωνήσει σε τραπεζικό σύμβουλο για να δώσει εντολή. Ο ίδιος ο άνθρωπος εκτελεί την εντολή και τελειώνει η υπόθεση», εξηγεί.
Ωστόσο, οι περισσότερες συναλλαγές είναι ανιχνεύσιμες, τονίζει ο Γκρεγκορί Ρεϊμόν, δημοσιογράφος ειδικευμένος στις κρυπτοαγορές.
«Το να ζητά κανείς λύτρα σε κρυπτονομίσματα είναι πολύ κακή ιδέα, γιατί στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τις ροές στο blockchain. Ξέρετε, το blockchain είναι ένα δημόσιο μητρώο που καταγράφει το ιστορικό όλων των συναλλαγών με crypto. Είναι σαν να έχεις ένα GPS πάνω σε κάθε ευρώ που κινείται», επισημαίνει.
Ο χώρος των crypto προσελκύει επίσης εγκληματίες λόγω του νεαρού της ηλικίας των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. «Πολλοί influencers είναι κάτω των 30», λέει ο δημοσιογράφος. «Πολλοί απέκτησαν πολλά χρήματα πρόσφατα και δεν έχουν επίγνωση των κινδύνων», προσθέτει ένας επικεφαλής εταιρείας ασφάλειας. Δεν υπάρχει ένα είδος σωματοφύλακας για κάθε επενδυτή κρυπτονομισμάτων.
Κάποιοι στον χώρο των crypto καταγγέλλουν τη νομοθεσία που περιορίζει τη δυνατότητα ανωνυμίας, με στόχο την πάταξη του εγκλήματος. Στην πράξη, όμως, αυτό καθιστά πιο ευάλωτους τους ιδιοκτήτες crypto. Ο Αλεξάντρ Σταχτσένκο, διευθυντής στρατηγικής της Paymium και πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Bitcoin (Inbi), επικρίνει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα κρυπτονομίσματα, ως «νόμισμα τρομοκρατών ή εμπόρων όπλων».
«Ο μόνος τρόπος να προστατευτεί ο κόσμος είναι να ενισχυθεί η πρόσβαση στα εργαλεία ιδιωτικότητας για όλους. Η Ευρώπη και η Γαλλία δίνουν μάχη κατά αυτών των εργαλείων, με προσχηματικές δικαιολογίες. Το κράτος συμμετέχει μέσω της νομοθεσίας σε μια μαζική συλλογή προσωπικών δεδομένων που βάζει τους πολίτες σε κίνδυνο. Υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσει αυτή η εκτροπή», υπογραμμίζει.
Άλλες μορφές επιθέσεων που στοχεύουν ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνουν απόπειρες ηλεκτρονικής παραβίασης (hacking) και κλοπή ταυτότητας.