Κόσμος

O Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο: «Κίνα και Ρωσία απέναντι στην ηγεμονική καταδίωξη της Δύσης»

Ο Κινέζος πρόεδρος, που θα παραστεί στους εορτασμούς για την 80η επέτειο από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, αναμένεται να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τη Μόσχα

Τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για συνομιλίες στο Κρεμλίνο, οι οποίες, όπως ελπίζει η Μόσχα, θα δώσουν διπλωματική ώθηση στον Ρώσο ηγέτη σε μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Σι Τζινπίνγκ «που ήρθε στη Μόσχα για να συμμετάσχει στις τελετές για την 80ή επέτειο της “ιερής” νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλεσε τον Κινέζο ηγέτη «αγαπημένο φίλο».

«Εκτιμώ την ευκαιρία να επικοινωνώ μαζί σας απευθείας. Ευχαρίστως να επισκεφθώ την Κίνα», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο
Θερμή χειραψία των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας στο Κρεμλίνο / REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

«Μαζί με τους Κινέζους φίλους μας, φυλάμε σταθερά την ιστορική αλήθεια, προστατεύουμε τη μνήμη των γεγονότων των ετών του πολέμου και αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες εκδηλώσεις του νεοναζισμού και του μιλιταρισμού», είπε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συστήνει στον Σι Τζινπίνγκ αξιωματούχους του Κρεμλίνου
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συστήνει στον Σι Τζινπίνγκ αξιωματούχους του Κρεμλίνου / REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως το Πεκίνο θα σταθεί στο πλευρό της Μόσχας απέναντι στην «ηγεμονική καταδίωξη της Δύσης».

«Η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Κίνα και την Ρωσία γίνεται βαθύτερη και οι δεσμοί για μία πραγματιστική συνεργασία γίνονται ισχυρότεροι», συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τελετή υποδοχής του Κινέζου ηγέτη στο Κρεμλίνο
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τελετή υποδοχής του Κινέζου ηγέτη στο Κρεμλίνο / REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος, δήλωσε ότι «χαίρομαι που επισκέπτομαι ξανά τη Ρωσία μετά από πρόσκληση του παλιού μου φίλου προέδρου Πούτιν».

«Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να επωμιστεί τις ιδιαίτερες ευθύνες της ως παγκόσμια δύναμη. Θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα δικαιώματα, τα συμφέροντα της Κίνας, της Ρωσίας και της μεγάλης πλειοψηφίας των αναπτυσσόμενων χωρών», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ.

«Επιπλέον, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την προώθηση μιας ισότιμης, ομαλής, πολύπλοκης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής παγκοσμιοποίησης», ανέφερε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο / REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

«Σταθερές και ανθεκτικές στη νέα εποχή οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας»

«Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας είναι πιο σίγουρες, σταθερές και ανθεκτικές στη νέα εποχή. Επίσης, η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να διασφαλίσει το κύρος και το καθεστώς των Ηνωμένων Εθνών», επισήμανε ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι, η χώρα του οποίου έχει εμπλακεί σε έναν δασμολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να υπογράψει πολυάριθμες συμφωνίες για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2022, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν ο Πούτιν στείλει τον στρατό του στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και έχει δώσει στη Μόσχα μια οικονομική σανίδα σωτηρίας που τη βοήθησε να ξεπεράσει τις δυτικές κυρώσεις. Η Κίνα αγοράζει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Σεισμός» στο BBC μετά τις παραιτήσεις του γενικού διευθυντή και της CEO ειδήσεων για μοντάζ στον Τραμπ – Ο πολιτικός αντίκτυπος και τι ακολουθεί
Το BBC κατηγορείται για επιλεκτικό μοντάζ σε ομιλία του Τραμπ ώστε να φαίνεται ότι ενθάρρυνε την επίθεση στο Καπιτώλιο - Αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη
Logo του BBC
Ο αλ Σάρα συναντά σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ: Από την Αλ Κάιντα στον Λευκό Οίκο
Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι το πρώην μέλος της αλ Κάιντα δεν θεωρείται πλέον «ειδικά χαρακτηρισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης»
Ο Αλ Σάρα με τον Τραμπ υπό το βλέμμα του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Αποκαλύφθηκε ο «μυστηριώδης άνδρας» έξω από το Λούβρο που έγινε viral - Είναι 15 ετών και ντύνεται έτσι και στο σχολείο
Ντυμένος με κουστούμι και καπέλο φεντόρα, ο 15χρονος Πέντρο Ελίας Γκαρσόν Ντελβό, φωτογραφήθηκε δίπλα στους αστυνομικούς έξω από το Λούβρο κι έγινε viral
Ο μυστηριώδης άνδρας δίπλα στους αστυνομικούς του Λούβρου που έγινε viral