Κόσμος

Κάγια Κάλας: «Ο Πούτιν δεν θα τολμήσει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι στην Τουρκία»

«Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην Ουκρανία ειδάλλως δεν θα την βομβάρδιζε» είπε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Αιχμές κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψει στην Τουρκία για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε σήμερα (13.05.2025) η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας εκτίμησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα τολμήσει» να παραστεί στις ουκρανορωσικές συνομιλίες, που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες αναμένεται να παραστεί ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ο Ζελένσκι έπραξε σωστά λέγοντας “Εντάξει, είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν, ας έρθει”», τόνισε η Κάλας σε ένα συνέδριο στην Κοπεγχάγη. «Αλλά δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θα τολμήσει», να πάει, πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαία ανώτατη αξιωματούχος δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά για την εγκαθίδρυση ειρήνης στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι (η Ρωσία) ενδιαφέρεται για ειρήνη. Συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Ουκρανία. Αν ενδιαφέρονταν για ειρήνη, θα μπορούσαν να σταματήσουν αμέσως τώρα», είπε.

«Η Ρωσία σαφώς παίζει παιχνίδια, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» πρόσθεσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην συνέχεια.

Η τύχη των απευθείας συνομιλιών Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη μεθαύριο Πέμπτη (15.05.2025) παραμένει μετέωρη αναφορικά με τα πρόσωπα που θα μετάσχουν σε αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που πρότεινε τις συνομιλίες, δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα μεταβεί ο ίδιος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα είναι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μόνο αν παραστεί ο Πούτιν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί και αυτός στις συνομιλίες αυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι απεσταλμένοι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη για τις πιθανές συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέφεραν σήμερα τρεις πηγές που γνωρίζουν για τα σχέδια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
H Μελάνια Τραμπ απειλεί με αγωγή 1 δισ. δολαρίων τον Χάντερ Μπάιντεν γιατί εκείνος υπονόησε ότι τη σύστησε στον Τραμπ ο Τζέφρι Έπσταϊν
Ο δικηγόρος της Πρώτης Κυρίας απαίτησε από τον Χάντερ Μπάιντεν να «ανακαλέσει αμέσως τις ψευδείς, δυσφημιστικές, υποτιμητικές και προκλητικές δηλώσεις»
Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ