Media

Έλενα Παπαρίζου: Σαν σήμερα κέρδισε την Eurovision 2005 με το «My number one» – Οι λεπτομέρειες της ιστορικής στιγμής για την Ελλάδα

Έλενα Παπαρίζου, Eurovision 2005

20 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την ιστορική στιγμή που η Έλενα Παπαρίζου εκπροσώπησε την χώρα μας στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision με το θρυλικό τραγούδι «My number one», σε μία εκπληκτική εμφάνιση με την οποία κατάφερε να κατακτήσει το 2005 την πρώτη θέση, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

Ήταν 21 Μαΐου 2005 όταν διεξήχθη ο μεγάλος τελικός της Eurovision, ο οποίος εκείνη τη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας, μετά τη νίκη της εκρηκτικής Ρουσλάνα. Η Έλενα Παπαρίζου ανέβηκε 19η στη σκηνή και ταξίδεψε στην Ευρώπη στην Ελλάδα με τη μοναδική φωνή της, έχοντας ως συνοδεία τους ήχους μίας ποντιακής λύρας. Αυτή ήταν η μία και μοναδική φορά που η χώρα μας πήρε την πρωτιά στον διαγωνισμό, ενώ πολλές ακόμη έχει βρεθεί στη 10άδα.

Στο τέλος του μεγάλου τελικού η Έλενα Παπαρίζου κατάφερε να πάρει δέκα 12άρια από τις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Αλβανία, Κύπρος, Σερβία και Μαυροβούνιο, Σουηδία, Γερμανία. Αντιθέτως, αίσθηση είχε προκαλέσει ότι η Ελλάδα δεν πήρε ούτε έναν βαθμό από πέντε χώρες: το Μονακό, τη Λευκορωσία, την Εσθονία, την Ουκρανία και τη Λετονία. Η Έλενα Παπαρίζου κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 230 βαθμούς και το τραγούδι θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα. Το «My number one» μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα αγαπημένο κομμάτι του θεσμού της Eurovision, ενώ ακούγεται και στην Ελλάδα από νεότερες γενιές. Τους στίχους του τραγουδιού υπέγραφε η Ναταλία Γερμανού, ενώ μουσική και τη σύνθεση -αρχικά- μόνο ο Χρήστος Δάντης, ενώ στη συνέχεια -και έπειτα από δικαστήρια- τα πνευματικά δικαιώματα του κομματιού αποδόθηκαν και στον Μάνο Ψαλτάκη. Έτσι οι συνθέτες του «My number one» έγιναν δύο. 

Η διαδρομή έως την κορυφή

Το 2005 η ΕΡΤ είχε επιλέξει εσωτερικά την Έλενα Παπαρίζου ως την ερμηνεύτρια που κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 50η χρονιά της Eurovision. Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν τέσσερα τραγούδια, τα οποία ήταν τα εξής: «My number one», «OK», «Let’s Get Wild» και «The Light in Our Soul». Έτσι, στις 2 Μαρτίου 2005 πραγματοποιήθηκε ένας εθνικός τελικός για να διαλέξει ο κόσμος και μία αρμόδια επιτροπή το κομμάτι που θα πήγαινε στη Eurovision. Ωστόσο, πριν από τη διεξαγωγή του εθνικού τελικού αποκαλύφθηκε ότι το τελευταίο είχε ήδη κυκλοφορήσει από την Big Alice, συνεπώς αποκλείστηκε από τη διαδικασία. Επομένως, ο κόσμος ψήφισε ανάμεσα στα τρία πρώτα και το «My number one» συγκέντρωσε συνολικά 66,47% από τις ψήφους του κοινού και της κριτικής επιτροπής, κερδίζοντας την πρώτη θέση και εκπροσωπώντας στη χώρα μας στη Eurovision εκείνης της χρονιάς.

Μετά την επιλογή του τραγουδιού, η Έλενα Παπαρίζου πραγματοποίησε μία ευρωπαϊκή περιοδεία προώθησής του και το κοινό σε κάθε γωνιά της Ευρώπης αγάπησε από νωρίς το «My number one». Μάλιστα, τότε η γνωστή καλλιτέχνιδα είχε επισκεφθεί περισσότερες πάνω από 20 χώρες κατά τη διάρκεια εκείνης της περιοδείας, ενώ παράλληλα είχε εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, δίνοντας ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις. Αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε πολύ σωστή καθώς βοήθησε την Έλενα Παπαρίζου να κατακτήσει τελικά την κορυφή της Ευρώπης στην Eurovision του 2005.

Μάλιστα, η Έλενα Παπαρίζου δε χρειάστηκε να περάσει από κάποιον ημιτελικό για να κερδίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, καθώς την προηγούμενη χρονιά η Ελλάδα είχε κατακτήσει με τον Σάκη Ρουβά και το κομμάτι «Shake it» την 3η θέση στην Eurovision 2004. Έτσι το «My number one» προκρίθηκε αυτόματα στον τελικό του 2005. Το βράδυ της 21ης Μαΐου 2005 η Έλενα Παπαρίζου ανέβηκε 19η στη σκηνή του διαγωνισμού, ξεσηκώνοντας τα πλήθη με το θρυλικό τραγούδι της, ενώ πριν από εκείνη είχε εμφανιστεί ο Μπόρις Νόβκοβιτς της Κροατίας με το «Vukovi umiru sami», που κατέκτησε την 11η θέση.

Τα ρεκόρ και η διαμάχη για τη σύνθεση του τραγουδιού

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της ελληνικής αποστολής στον μεγάλο τελικό της Eurovision το 2005 η Έλενα Παπαρίζου δεν τραγούδησε μόνο με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο το νικητήριο για εκείνη τη χρονιά κομμάτι, αλλά χόρεψε μαζί με τους 4 άντρες χορευτές που τη συνόδευαν στη σκηνή, έναν παραδοσιακό ποντιακό χορό και έπαιξε λύρα. Έτσι, κατέκτησε την πρωτιά, αφήνοντας πίσω της 23 άλλες χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά. Σημειώνεται ότι τη 2η θέση της κατέκτησε η Μάλτα με την Chiara και το τραγούδι «Angel», ενώ την 3η η Ρουμανία με τους Luminița Anghel and Sistem και το κομμάτι «Let me try».

Μάλιστα, το «My number one» έχει δύο ρεκόρ στην Eurovision! Το πρώτο είναι ότι σημείωσε κατά μέσο όρο μόλις 6,05 πόντους ανά κριτική επιτροπή, τον χαμηλότερο μέσο όρο για ένα νικηφόρο τραγούδι την εποχή εκείνη και το δεύτερο ότι κατείχε το ρεκόρ για τα περισσότερα 12άρια που έχει πάρει ποτέ μία χώρα, λαμβάνοντας στο σύνολο δέκα. Αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε αργότερα από το «Fairytale», το τραγούδι που κέρδισε το 2009, το οποίο κέρδισε 16 12άρια, και πλέον το ρεκόρ αυτό κατέχει το νικητήριο τραγούδι του 2012, «Euphoria», το οποίο έλαβε 18 12άρια.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι Χρήστος Δάντης μετά τη νίκη του «My number one» στην Eurovision του 2005 ήρθε αντιμέτωπος με τον Μάνο Ψαλτάκη, ο οποίος διεκδικούσε τα δικαιώματα της σύνθεσης. Ο Μάνος Ψαλτάκης ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι αποδόθηκε λανθασμένα στον Χρήστο Δάντη και απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη. Η απόφαση του πρωτοδικείου όρισε ότι το τραγούδι ήταν δική του σύνθεση, επιβάλλοντας στον Χρήστο Δάντη πρόστιμο 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη, καθώς και 1.000 ευρώ κάθε φορά που θα ισχυριζόταν πως το τραγούδι του ανήκει.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μανολης Ψαλτακης (@manos__psaltakis)

Όμως ο Χρήστος Δάντης άσκησε έφεση, την οποία κέρδισε, αλλά στη συνέχεια ο Μάνος Ψαλτάκης κατέφυγε στον Άρειο Πάγο, επιμένοντας στη διεκδίκησή του. Έτσι, το 2017, η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου ήρθε να επιβεβαιώσει την πρωτόδικη απόφαση, βάζοντας τελεία στη διαμάχη των δύο καλλιτεχνών. Τότε, ο Μάνος Ψαλτάκης πανηγύρισε τη νίκη του, δηλώνοντας πως ο Χρήστος Δάντης δεν είχε καμία νομική διεκδίκηση επί του τραγουδιού.

«Έχουν γίνει 4 δίκες για αυτή την ιστορία και στις 4 ο Χρήστος Δάντης έχει αλλάξει 6 δικηγόρους. Τρώει 7 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμηση και πρόστιμο 20.000 ευρώ», δήλωνε τότε ο Μάνος Ψαλτάκης.

Το 2021 ο Χρήστος Δάντης είχε αναφερθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του, τονίζοντας ότι πλέον τα έχουν βρει με τον Μάνο Ψαλτάκη και μοιράζονται την «πατρότητα» του κομματιού. 

«Θυμάμαι την Eurovision με πικρία, η οποία έκλεισε με δικαστική διαμάχη, όμως τα βρήκαμε τον Μάνο Ψαλτάκη», είχε αποκαλύψει το 2021 ο Χρήστος Δάντης στην εκπομπή «Ανοιχτά» με την Αννίτα Πάνια, τονίζοντας ότι έκανε λάθος και πως δεν έκανε τίποτα σκόπιμα. 

Η εξομολόγηση της Έλενας Παπαρίζου

«Από τη δεύτερη συμμετοχή μου στη Eurovision θυμάμαι αρκετά. Για παράδειγμα, το φόρεμα ράφτηκε πάνω μου και κάποια στιγμή έσπασε το φερμούαρ και έτρεχα στο δωμάτιο για να το βγάλω. Θυμάμαι πίναμε σαμπάνια για να γιορτάσουμε τη νίκη μας με όλη την ελληνική αποστολή, τον Χρήστο Δάντη, τη Ναταλία Γερμανού, τον αξέχαστο Γιώργο Χουλιάρα, που έχει “φύγει” από τη ζωή, μέχρι το ξημέρωμα. Την εβδομάδα πριν τη Eurovision έτρεχα τόσο πολύ που έτρωγα μία φορά την ημέρα. Από το τρέξιμο, ούτε να το μασήσω δεν προλάβαινα!

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Helena Paparizou (@helenapaparizouofficial)

Ήμουν ράκος, σερνόμουν αλλά τουλάχιστον όλα πήγαν τέλεια. Άξιζε τον κόπο! Αυτό που είχε σημασία είχε η νίκη της πατρίδας μου. Είχα ανθρώπους δίπλα μου που με στήριζαν και με το παραπάνω. Από την πλευρά μου, ήμουν πολύ πειθαρχημένη -κάτι που έχω πάρει από την οικογένεια μου», είχε εξομολογηθεί η Έλενα Παπαρίζου σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Bovary.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Media
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα