Κόσμος

Οι New York Times επιτρέπουν στην Amazon να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο τους σε όλες τις AI πλατφόρμες της

Η συμφωνία επιτρέπει την «εμφάνιση σε πραγματικό χρόνο περιλήψεων και σύντομων αποσπασμάτων περιεχομένου των Times σε προϊόντα και υπηρεσίες της Amazon, όπως η Alexa»

Οι New York Times ανακοίνωσαν σήμερα (29.05.2025) μια συμφωνία με την Amazon, που θα της επιτρέπει να χρησιμοποιεί τα περιεχόμενα της αμερικανικής εφημερίδας για να αναπτύσσει τα μοντέλα του μέσω παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η συμφωνία που αποκαλύφθηκε σήμερα ανοίγει στους New York Times τον δρόμο προς το σύμπαν της Amazon και τις συνδεδεμένες συσκευές, μεταξύ άλλων στον φωνητικό βοηθό ΤΝ Alexa+, μια πρόσβαση ολοένα και πιο κρίσιμη για τους καταναλωτές δεδομένου ότι η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη εκδημοκρατίζεται.

Πρόκειται για κάτι το καινούργιο για τους New York Times, αφού μέχρι σήμερα αρνούνταν να επιτρέψουν τα περιεχόμενά τους να τροφοδοτούν την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τα νέα είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράψει άνοδο η μετοχή των New York Times, που κέρδιζε 1,85% γύρω στις 16.45 ώρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό της, που είχε αγγίξει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτή η σύμπραξη λαμβάνει χώρα, την ίδια στιγμή που ο ειδησεογραφικός όμιλος εμπλέκεται σε μια δικαστική αστική διαμάχη σε βάρος της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT, την οποία κατηγορεί ότι εκπαίδευσε τα μοντέλα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τα άρθρα του χωρίς να έχει λάβει άδεια.

Διάφοροι όμιλοι ΜΜΕ έχουν ήδη συμφωνήσει με σημαντικούς παίχτες της Τεχνητής Νοημοσύνης για να τους επιτρέψουν να τροφοδοτούν τα λογισμικά τους με την παραγωγή των δημοσιογράφων τους.

Οι News Corp (Wall Street Journal και Daily Telegraph μεταξύ άλλων), Le Monde, Washington Post ή Axel Springer (Politico, Bild και Die Welt) το έκαναν με την OpenAI, η Google με το Associated Press, ενώ η Mistral συνδέεται με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France Presse).

Στην προσφυγή σε βάρος των OpenAI και Microsoft, ο όμιλος αμφισβητεί την ερμηνεία του αντίδικου, που στηρίζεται στη νομική έννοια της δίκαιης χρήσης (fair use), που ενδέχεται να περιορίσει τη χρήση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η έκβαση αυτής της υπόθεσης και άλλων σχετικών στο ίδιο θέμα θα μπορούσε να εξελίξει τις σχέσεις μεταξύ εκδοτών Τύπου και τεχνολογικών κολοσσών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τσεχίας αφού πήρε δώρο 40 εκατ. ευρώ σε bitcoin από γαλαντόμο ναρκέμπορο
Η προέλευση των κρυπτονομισμάτων είναι άγνωστη αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι τα δικαστήρια δεν απέδειξαν ποτέ ότι προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα
Bitcoin