Κόσμος

Aυστρία: Η 14η χώρα στον κόσμο σε οπλοκατοχή και μία τις πιο βαριά οπλισμένες στην Ευρώπη – 30 πυροβόλα ανά 100 κατοίκους

21χρονος πρώην μαθητής του σχολείου ο μακελάρης που σκότωσε 9 άτομα και αυτοκτόνησε - Δεν είχε αποφοιτήσει, αναφέρουν νεότερες πληροφορίες

Συγκλονισμένη είναι η Αυστρία μετά την αιματηρή επίθεση σήμερα το πρωί (10.06.2025) σε σχολείο της πόλης Γκρατς στη νοτιοανατολική Αυστρία, με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 10 νεκρούς, ανάμεσά τους και ο δράστης.

Το νέο μακελειό σε σχολείο του Γκρατς στην Αυστρία φωτίζει τα επίπεδα οπλοκατοχής στην Αυστρία που έχει έναν από τους πιο βαριά οπλισμένους άμαχους πληθυσμούς στην Ευρώπη, με περίπου 30 πυροβόλα όπλα να αντιστοιχούν ανά 100 άτομα, σύμφωνα με την Έρευνα για τα Μικρά Όπλα. Aυτό την καθιστά την 14η χώρα στον κόσμο σε οπλοκατοχή, σύμφωνα με το BBC.

Οι νόμοι περί οπλοκατοχής στην Αυστρία είναι γενικά πιο φιλελεύθεροι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατοχή καραμπίνας και κυνηγετικού όπλου επιτρέπεται σε οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολίτη άνω των 18 ετών, αν και πρέπει να καταχωρίσει τα όπλα στις αρχές εντός έξι εβδομάδων και υπόκειται σε τριήμερη περίοδο αναμονής.

Τα πιστόλια, τα περίστροφα και τα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα μπορούν να αγοραστούν μόνο από άτομα άνω των 21 ετών που κατέχουν άδεια οπλοκατοχής.

Σε γενικές γραμμές, όποιος θέλει να αποκτήσει ένα όπλο πρέπει να δώσει έναν λόγο για την αγορά του, ο οποίος μπορεί να είναι σκοποβολή ή αυτοάμυνα. Μπορεί να απαιτείται ψυχολογική αξιολόγηση, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, όταν ένοπλος μαθητής άνοιξε πυρ σε σχολικό συγκρότημα στη πόλη Γκρατς. Το συγκρότημα φιλοξενεί τάξεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια ο δράστης φαίνεται να μπήκε τουλάχιστον σε δύο αίθουσες διδασκαλίας, όπου πυροβολούσε αδιακρίτως όποιον έβρισκε μπροστά του.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 30 άτομα έχουν τραυματιστεί μέσα στους χώρους του σχολείου.
Ο δράστης εντοπίστηκε νεκρός σε μία από τις τουαλέτες. Ήταν μαθητής του σχολείου και οι πρώτες αναφορές σημειώνουν πως ο ίδιος θεωρούσε ότι είχε πέσει θύμα bullying.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένοπλος ήταν πρώην μαθητής που δεν τελείωσε το σχολείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τον 21χρονο είναι εικασία και ότι είναι ευθύνη των κρατικών αξιωματούχων να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το ιστορικό του.

Τα βίντεο που ανέβασαν αυτόπτες μάρτυρες στο Χ είναι σοκαριστικά, καθώς ακούγονται οι πυροβολισμοί και οι μαθητές τρέχουν στα παράθυρα να δουν τι συμβαίνει.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ, στην μνήμη των θυμάτων της σημερινής επίθεσης σε σχολείο του Γκρατς.

Επιπλέον, όπως δήλωσε πριν από λίγο από την πόλη της τραγωδίας ο κ. Στόκερ, αύριο στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) θα τηρηθεί σε όλη την χώρα ενός λεπτού σιγή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης πεθαίνει μέρα με τη μέρα στη Βραζιλία – Έκταση ίση με την Ισπανία καταστράφηκε σε 40 χρόνια
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχασε έκταση σχεδόν ίση με εκείνη όλης της Ισπανίας, προειδοποιούν νέα δορυφορικά δεδομένα
Πυρκαγιά στον Αμαζόνιο
Σοκ στην Ιταλία από την αυτοκτονία 14χρονου θύματος bullying και ομοφοβίας - «Κρατήστε μου μία θέση στο σχολείο» οι τελευταίες του λέξεις
Οι συμμαθητές του Πάολο Μέντικο τον φώναζαν στην τάξη «Πάολα» και «κοριτσάκι» - Επιστολές στον Πάπα Λέοντα, την Τζόρτζια Μελόνι και τον υπουργό Παιδείας
Ιταλική αστυνομία