Κόσμος

«Το Ιράν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, τώρα δεν είναι ώρα για διπλωματία» λέει ο ΥΠΕΞ και μεταβαίνει το απόγευμα στη Μόσχα

«Πώς μπορεί το Ιράν να επιστρέψει σε κάτι που δεν εγκατέλειψε ποτέ, πόσο μάλλον να καταστρέψει;» υποστήριξε ο Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «αποφάσισαν να τινάξουν στον αέρα» τη διπλωματία εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ιράν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του «με όλα τα απαραίτητα μέσα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μετά τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον νευραλγικής σημασίας εγκαταστάσεων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα περιθώριο για διπλωματία μετά την αμερικανική επίθεση, ο Αραγτσί απάντησε «όχι τώρα».

«Η πόρτα της διπλωματίας θα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή, αλλά αυτό δεν ισχύει αυτή τη στιγμή», τόνισε. «Η χώρα μου έχει δεχθεί επίθεση, έχει δεχθεί επιθετικότητα και πρέπει να απαντήσουμε με βάση το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το έδαφος, την κυριαρχία, την ασφάλεια και τον λαό της με όλα τα απαραίτητα μέσα», είπε ο Αραγτσί στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίθεση των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, συμπλήρωσε, «είναι μια ασυγχώρητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Οποιαδήποτε κίνηση κατά του αγιατολάχ θα έφερνε αντίδραση χωρίς όρια»

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η οποιαδήποτε κίνηση στοχοποίησης του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα “έκλεινε την πόρτα” στην οποιαδήποτε συμφωνία ή διαπραγμάτευση και θα μπορούσε να προκαλέσει μία “αντίδραση χωρίς όρια”.

«Για το Ιράν μία τέτοια πράξη θα μπορούσε να εκληφθεί σαν παραβίαση όλων των κόκκινων γραμμών- που θα καθιστούσε δικαιολογημένη μία αντίδραση χωρίς όρια και περιορισμούς», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ πρέπει να έχει «συνέπειες» στις σχέσεις με την ΕΕ, δηλώνει ο Αντόνιο Κόστα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών με την ΕΕ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα 3
Γερμανία: Πολιτική κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την απόσυρση υποψηφίας για το Συνταγματικό Δικαστήριο
Το SPD κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία» και «ρήγμα εμπιστοσύνης» μετά την απόρριψη της υποψήφιάς του για τη γερμανική συνταγματική δικαιοσύνη
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Πάνω από 1.000 δολάρια τη βραδιά: Ο πρόεδρος της Αυστρίας «εκτός» COP30 λόγω των υπέρογκων τιμών στα ξενοδοχεία στη Βραζιλία
Ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το κλίμα τον Νοέμβριο στο Μπελέμ της Βραζιλίας, λόγω... των τιμών στα ξενοδοχεία
Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν 1