Χρηστικά

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχεται καυτός Ιούλιος και Αύγουστος

Τα πράγματα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι προς το παρόν ήρεμα, καθώς τον Ιούνιο η μέση τιμή χονδρικής βρίσκεται κοντά στα 85 ευρώ/MWh

Αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος προοιωνίζει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (αν και για την ώρα φαίνεται να υπάρχει ύφεση στο μέτωπο Ισραήλ – Ιράν). Μόνο και μόνο η (εξαιρετικά δύσκολη) πιθανότητα κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ έχει ανεβάσει σημαντικά τις τιμές στο φυσικό αέριο, από τα 34 στα 41 ευρώ/MWh, γεγονός που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλα αυτά, βεβαίως, εν μέσω έντονης κερδοσκοπικής δραστηριότητας, όπως πάντα στο συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF. Ενδεικτική της απειλής που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος σε σχέση με την πορεία του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι η δήλωση του υπουργού ενέργειας της Ιταλίας, ότι αν κλείσουν τα Στενά, τότε η χώρα του θα χάσει περί το 20% του εφοδιασμού της με αέριο και θα πρέπει να το αντικαταστήσει με εναλλακτικές πηγές έναντι υψηλού τιμήματος.

Τα πράγματα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι προς το παρόν ήρεμα, καθώς τον Ιούνιο η μέση τιμή χονδρικής βρίσκεται κοντά στα 85 ευρώ/MWh.

Όμως, μια ματιά στα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για τους δύο επόμενους μήνες του καλοκαιριού. Ενδεικτικά, το συμβόλαιο Ιουλίου στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ΕΕΧ έχει σκαρφαλώσει την τελευταία εβδομάδα από τα 112 στα 130 ευρώ, ενώ του Αυγούστου στα 131 ευρώ. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στις υπόλοιπες αγορές της ηπείρου.

Την ίδια στιγμή, έντονα ανοδική είναι και η πορεία για τα προθεσμιακά του επόμενου χειμώνα, γεγονός που πιθανώς σημαίνει ότι οι έμποροι αναμένουν διατήρηση της σημερινής αβεβαιότητας. Σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης παρατηρείται μια άνοδος 10% τις τελευταίες ημέρες στα futures του ρεύματος. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία το συμβόλαιο Νοεμβρίου εμπορεύεται πλέον για 110 ευρώ, του Δεκεμβρίου για 106 και του Ιανουαρίου στα 112 ευρώ/MWh.

Οι αντίστοιχες τιμές στη Γαλλία είναι 91 – 107 ευρώ, στην Ιταλία 130 ευρώ, στη Βουλγαρία 130 – 135 ευρώ και στη Ρουμανία 133 – 137 ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Η επένδυση της UniCredit αποτελεί ηχηρή απόδειξη της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, συζητήθηκε η επένδυση της UniCredit στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η σημασία της, ευρύτερα, στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Χατζηδάκης: Περιορισμένες οι επιπτώσεις στην οικονομία αν εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Μ. Ανατολή
«Εκεί που θα μπορούσε να υπάρξει πιο σημαντικό πρόβλημα είναι στον τουρισμό, διότι έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ κάθε χρόνο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Κωστής Χατζηδάκης