Πολιτική

Μέσα στη Σύνοδο Κορυφής: «Όχι business as usual με τρίτες χώρες στην άμυνα», είπε ο Μητσοτάκης – Η προειδοποίηση Ζελένσκι και ο ανυποχώρητος Όρμπαν

Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα και συγκεκριμένα σχετικά με τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στην Σύνοδο Κορυφής έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τρίτες χώρες που δεν ευθυγραμμίζονται με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ(ΚΕΠΠΑ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να λάβει υπόψη τα στρατηγικά συμφέροντά της και να μην αντιμετωπίσει αυτές τις συνεργασίες ως business as usual, ή απλώς ως μια επιχειρηματική συναλλαγή.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της άμυνας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από μόνη της δεν αρκεί και ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Επίσης, αναφέρθηκε στο 12ετές εξοπλιστικό σχέδιο της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το ευρωπαϊκό σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην άμυνα.

Ζελένσκι: Η Ρωσία στοχεύει την ευρωπαϊκή ενότητα

Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια πολέμου, η Ρωσία στοχεύει τώρα το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Κιέβου – την ενότητα των συμμάχων της στην ΕΕ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους νομοθέτες της ΕΕ.

«Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί διαφορετικά εργαλεία: μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεόραση, υβριδικές επιθέσεις, κυβερνοεπιθέσεις. Αλλά χρειαζόμαστε ενότητα στην Ευρώπη, καθώς ο [Ρώσος πρόεδρος] Πούτιν κάνει γρήγορα βήματα για να μας διχάσει όλους», δήλωσε ο Ζελένσκι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εάν η Ρωσία καταφέρει να διαιρέσει την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, η εισβολή δεν θα σταματήσει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία», είπε. «Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολλή ενότητα από εσάς. Είστε πολύ ισχυρότεροι από τη Ρωσία».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν ισχυρίστηκε ότι το 95% των Ούγγρων είχε ψηφίσει κατά της ταχείας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ σε μια μη δεσμευτική δημόσια διαβούλευση και πανηγύρισε ότι η πλειοψηφία των Πολωνών τώρα επίσης δεν θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Η Ευρώπη ξυπνάει», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: 2 δισ. € τους επόμενους μήνες για στήριξη εισοδήματος - Έκτακτη ενίσχυση για κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα από ευλογιά, νέα μέτρα για το στεγαστικό
«Επιλέγω συνειδητά να μη σχολιάσω τίποτα δημόσια απ'όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς» - «Εγώ δεν θα έμπαινα σε πλοίο με καπετάνιο που το έριξε στα βράχια» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ
233
Το «φάντασμα» της ακυβερνησίας μετά τις εκλογές και η ανησυχία του ΠτΔ – Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών
«Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει το ενδιαφέρον για την πολιτική σταθερότητα και θα ήταν θεσμικά μυωπικό, ίσως και ανεύθυνο να αποφύγει να επισημάνει τον κίνδυνο της αστάθειας»
Κωνσταντίνος Τασούλας 9
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Μαξίμου: «Να ανέβει το ελληνικό τένις ακόμα πιο ψηλά»
Στις 8 Νοεμβρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Ιταλό Λορέντζο Μουζέτι στον τελικό του ATP 250 της Αθήνας, κατακτώντας στα 38 του χρόνια τον 101ο τίτλο του στο ανδρικό tour
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σέρβος πρωταθλητής του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς
9