Κόσμος

Άινταχο: Οι τελευταίες στιγμές των πυροσβεστών που έπεσαν νεκροί σε ενέδρα ελεύθερου σκοπευτή – «Στείλτε δυνάμεις αμέσως»

«Όλοι είναι χτυπημένοι εδώ πάνω!» ακούγεται να λέει τρομοκρατημένος ο πυροσβέστης στο ανατριχιαστικό ντοκουμέντο

Πυρομανής ήταν σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ ο 20χρονος Γουές Ρόλι, ο οποίος έβαλε φωτιά σε δάσος στο Άινταχο για να παρασύρει και να σκοτώσει πυροσβέστες με αποτέλεσμα δύο άνδρες της Πυροσβεστικής να χάσουν τη ζωή τους και ένας να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Οι Αρχές εξετάζουν το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία των πυροσβεστών στο Άινταχο, ενώ εξετάζεται η σχέση του δράστη με μια παλαιότερη ναζιστική ομάδα μίσους, την Aryan Nations. Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκε το δραματικό τηλεφώνημα ενός από τους πυροσβέστες στην αστυνομία.

«Στείλτε δυνάμεις αμέσως! Υπάρχει μια ενεργή ζώνη για πυροβολισμούς», ακούγεται να φωνάζει ένας πυροσβέστης, σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε η Daily Mail.

«Όλοι είναι χτυπημένοι εδώ πάνω!» συνεχίζει ο πυροσβέστης, σημειώνοντας ότι έχουν δεχτεί πυρά δύο πυροσβέστες, ενώ ο ίδιος είναι «ακινητοποιημένος».

Στη συνέχεια ακούγεται να φωνάζει: «Σταματήστε. Μην ανεβαίνετε εδώ πάνω».

 

Ο 20χρονος πυρομανής και η θεωρία για τους ναζιστές του Aryan Nations

Ο 20χρονος δράστης Γουές Ρόλι, βρέθηκε νεκρός την Κυριακή στο Άινταχο, διευκρίνισε ο σερίφης της κομητείας Κουτενάι. «Φαίνεται πως αυτοκτόνησε», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή καμιά ένδειξη όσον αφορά το κίνητρο», διευκρίνισε.

Συγγενών των πυροσβεστών στο Άινταχο
Συγγενών των πυροσβεστών στο Άινταχο / REUTERS/David Ryder

Όμως «έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ήθελε, κάποια στιγμή, να γίνει πυροσβέστης», πρόσθεσε, σημειώνοντας που οι αστυνομικοί που διενεργούν την έρευνα δεν γνωρίζουν ως αυτό το στάδιο «αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην επιθυμία κι αυτό που έγινε χθες».

Σύμφωνα με τον σερίφη Νόρις, ο Γουές Ρόλι καταγόταν από την Καλιφόρνια κι είχε ζήσει σε διάφορες περιοχές της αμερικανικής Δύσης. Είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Εκτός από τους πυροσβέστες που σκότωσε, τραυμάτισε τρίτο, που χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Οι αρχές ανέφεραν προχθές Κυριακή πως θεωρούσαν πως ο δράστης της επίθεσης έκανε εμπρησμό και έστησε ενέδρα, ενεργώντας «από πρόθεση».

Κάπου 300 άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν στην ορεινή περιοχή της κομητείας Κουτενάι, που είχε καλύψει πυκνός λευκός καπνός.

Αφήνουν λουλούδια στους πυροσβέστες που σκοτώθηκαν
Φόρος τιμής στους πυροσβέστες που σκοτώθηκαν / REUTERS / David Ryder

Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι η ημερομηνία της ενέδρας συμπίπτει με τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων της ομάδας νεοναζιστών, Aryan Nations, που σημειώθηκε πριν από 24 χρόνια κοντά στην Κουτενάι την ίδια ημερομηνία. 

Η ομάδα των νεοναζιστών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την έδρα της στην πόλη του Άινταχο, αφού άνοιξαν πυρ εναντίον μιας μητέρας και του γιου της, οι οποίοι έτυχε να σταματήσουν έξω από το συγκρότημά τους.

Ο αρχηγός της ομάδας, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, αναγκάστηκε να πουλήσει το συγκρότημα, αφού διατάχθηκε να καταβάλει έναν συμβιβασμό 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίναν. Στη συνέχεια, αγόρασε το συγκρότημα για 95.000 δολάρια. Το πούλησε σε έναν φιλάνθρωπο της περιοχής, ο οποίος το δώρισε στην πυροσβεστική υπηρεσία του Coeur d’Alene ώστε να κάψει τα ερειπωμένα κτίριά της για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των πυροσβεστών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καλούν το Ιράν σε «αυτοσυγκράτηση» μέσω κοινής δήλωσης – «Καταδικάζουμε την δολοφονία διαδηλωτών»
«Οι ιρανικές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον λαό τους και οφείλουν να εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση χωρίς φόβο αντιποίνων» τονίζουν οι τρεις ηγέτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάθεται μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, και τον Κίρ Σταρμερ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
Το παρασκήνιο της σύλληψης Μαδούρο σύμφωνα με την Washington Post: Το γνώριζε το Βατικανό, αρνήθηκε το καταφύγιο Πούτιν
Ο Μαδούρο δεν «έπιασε τα μηνύματα» Τραμπ να αυτοεξοριστεί από την Βενεζουέλα - Γιατί προτιμήθηκε για την επόμενη ημέρα η Ροντρίγκες που δεν είχε ιδέα για τον σχέδιο των ΗΠΑ
Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο φτάνει στο ελικοδρόμιο του κέντρου του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο Daniel Patrick Manhattan των Ηνωμένων Πολιτειών
Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κάλεσε τις χώρες - μέλη «να ψάξουν πιο βαθιά» στα αποθέματα της αντιαεροπορικής άμυνάς τους και «να ανταποκριθούν τώρα»
Στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αυτό που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκαλεί ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Oreshnik με υπερηχητική ταχύτητα και πυρηνική ικανότητα