Κόσμος

Η Ουκρανία κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ γιατί σταμάτησαν οι παραδόσεις ορισμένων όπλων στο Κίεβο

Ικανοποίηση στο Κρεμλίνο για την απόφαση των Αμερικανών να σταματήσει η αποστολή ορισμένων στρατιωτικών εξοπλισμών

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα (02.07.2025) τον Αμερικανό επιτετραμμένο, Τζον Χίνκελ, για εξηγήσεις, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν την παράδοση ορισμένων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την συνεχή στρατιωτική υποστήριξη, καθώς η Ρωσία έχει εντείνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τους βομβαρδισμούς και τις επιδρομές με drones.

Σημειώνεται πως χθες Τρίτη (01.07.2025), η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απροσδόκητα, ότι σταμάτησε την αποστολή ορισμένων όπλων στο Κίεβο, επισήμως εξαιτίας της «ανησυχίας» για την «μείωση» των αμερικανικών αποθεμάτων.

Οι ΗΠΑ είναι το βασικό στρατιωτικό στήριγμα της Ουκρανίας από τη έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, τα πυρομαχικά, ο εξοπλισμός και επιπλέον οι Πληροφορίες επέτρεψαν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να αντισταθούν στον ρωσικό στρατό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι δεν είχε ειδοποιηθεί επισήμως από τη Ουάσινγκτον για την απόφαση αυτή και κάλεσε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν συνεχή την υποστήριξή τους και να αποσαφηνίσουν το συντομότερο την θέση τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τον αμερικανό επιτετραμμένο στο Κίεβο, Τζον Χίνκελ, για να του υπενθυμίσει ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποστήριξη των αμυντικών ικανοτήτων της Ουκρανίας ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο να συνεχίσει τον πόλεμο και την τρομοκρατία».

Τα πολύτιμα αμερικανικά όπλα

Σύμφωνα με το Politico και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η διακοπή αφορά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, συστήματα ακριβείας του πυροβολικού και τους πυραύλους Hellfire.

Η ανακοίνωση προκάλεσε ανησυχία στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Απέναντι στον καλύτερα εξοπλισμένο και πολυάριθμο ρωσικό στρατό «θα δυσκολευτούμε χωρίς τα αμερικανικά πυρομαχικά», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

«Η Ουκρανία παραδόθηκε στον Πούτιν», «Αν δεν μας υποστηρίξουν, είναι σαν να συντάσσονται με την πλευρά του κακού και αυτό δεν είναι αποδεκτό», ήταν μερικές από τις αντιδράσεις κατοίκων του Κιέβου.

«Χαμόγελα» στη Μόσχα

Όπως αναμενόταν, το Κρεμλίνο ικανοποιήθηκε από την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έφθασε μέχρι την δήλωση ότι αυτό «θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου».

Αλλά, για τον Shashank Joshi, αναλυτή του RUSI του Λονδίνου, η αμερικανική απόφαση αντίθετα «καθιστά όλο και λιγότερο πιθανό η Ρωσία να κάνει τον κόπο να διαπραγματευθεί σοβαρά».

Έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2025, από το think tank CSIS (Center for Strategic and International Studies), προειδοποιούσε για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί μακροπρόθεσμα απέναντι στην Ρωσία σε περίπτωση διακοπής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, μίας βοήθειας την οποία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν οι Ευρωπαίοι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στη Γεωργία: Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο – Φωτιές, οδοφράγματα και δακρυγόνα
Κουνώντας σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για διαμαρτυρία ενάντια στις τοπικές εκλογές
Διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλλουν στον προεδρικό μέγαρο
6
Γιατί η Χαμάς άλλαξε στάση στο σχέδιο ειρήνης για τη Γάζα – Η αντίδραση Τραμπ που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Νετανιάχου
Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί την αμφίσημη απάντηση της Χαμάς ως αποδοχή – μία απόφαση που φέρνει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δύσκολη θέση, την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο για νέες διαπραγματεύσεις
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ 5
Παντρεύτηκε 15χρονη και την είχε σαν «σεξουαλική σκλάβα» στη Βρετανία - Καταδικάστηκαν άλλοι 7 άνδρες
Οκτώ άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση μιας έφηβης από το Μπράντφορντ - Ένας από αυτούς την είχε «παντρευτεί» σε μια ισλαμική τελετή όταν ήταν μόλις 15 ετών
Το πορτρέτο του άνδρα από τη βρετανική αστυνομία 9
Ρωσική επίθεση σε επιβατικό τρένο στην περιφέρεια του Σούμι της Ουκρανίας - 30 τραυματίες
Για «βάρβαρη ρωσική επίθεση με drone στον σιδηροδρομικό σταθμό της Shostka, στην περιοχή Σούμι», έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε πως ήξεραν ότι χτυπούσαν άμαχους
Ρώσοι χτύπησαν τρένο στην Ουκρανία
32
Μόναχο: Σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων μετά την εισβολή drones – Φουντώνει η συζήτηση για την ασφάλεια των αερομεταφορών στη Γερμανία
Το αεροδρόμιο του Μονάχου αναγκάστηκε και πάλι να κλείσει λόγω ύποπτων drones, πριν αρχίσει σταδιακά να επαναφέρει τις πτήσεις του το πρωί του Σαββάτου
Το αεροδρόμιο του Μονάχου