Lifestyle

Η Ελένη Ροδά για τη νύχτα που ο Κώστας Χατζηχρήστος την έσωσε από τη φυλακή: «Δεν φοβόταν τίποτα»

«Ήταν γίγαντας στην ψυχή του, με έσωσε από τη φυλακή» θυμάται η Ελένη Ροδά για τον Κώστα Χατζηχρήστο

Η Ελένη Ροδά θυμάται ακόμα τη νύχτα που ο Κώστας Χατζηχρήστος μπήκε μπροστά σε αστυνομικό τμήμα για να αφεθεί ελεύθερη. Ήταν το ξεκίνημα της δικτατορίας στην Ελλάδα, με δεκάδες καλλιτέχνες να μπαίνουν στο στόχαστρο. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, ο σπουδαίος ηθοποιός δεν δείλιασε ούτε για μια στιγμή, όπως θυμάται η τραγουδίστρια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα On Time και τη Σίσσυ Μενεγάτου, η Ελένη Ροδά αποκάλυψε τα όσα έγιναν εκείνη τη νύχτα και τη στάση που κράτησε ο Κώστας Χατζηχρήστος.

Παίξατε με πάρα πολλούς σπουδαίους ηθοποιούς, ανάμεσά τους και ο Κώστας Χατζηχρήστος. Μιλήστε μας για εκείνον.

Ήμασταν μαζί σε επιθεώρηση. Ο Χατζηχρήστος ήταν καλός άνθρωπος, ωραίος και μάγκας. Κάποια στιγμή, που ήμασταν το ’67 στη Λάρισα για παράσταση -εγώ ήμουν τότε η τραγουδίστρια του θιάσου-, ξαφνικά έπεσε η κυβέρνηση κι έγινε η δικτατορία. Μείναμε τρεις μέρες κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και τότε δεν υπήρχαν και τηλεοράσεις να μαθαίνουμε τα νέα. Φύγαμε από τη Λάρισα, κάναμε παραστάσεις στην Κοζάνη και πήγαμε στην Καλαμάτα.

Εγώ στη σκηνή ερμήνευα και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Τελειώνει, λοιπόν, η παράσταση, φίσκα το θέατρο, έρχεται ένας χωροφύλακας και λέει: «Η κυρία που τραγουδούσε θα έρθει μαζί μας, γιατί τη θέλει ο διοικητής στο Τμήμα». Το ακούει αυτό ο Χατζηχρήστος, μπαίνει μπροστά και του λέει: «Τι συμβαίνει;». Και του απαντάει: «Η κυρία που έλεγε στη σκηνή τραγούδια του Θεοδωράκη που έχουν απαγορευτεί θα έρθει στο Τμήμα».

Εμείς ούτε που ξέραμε ότι αυτά τα τραγούδια έχουν απαγορευτεί. Αμέσως φωνάζει ο Χατζηχρήστος: «Όλος ο θίασος στο Τμήμα» και μιλάμε για 20 άτομα θίασο. Ατρόμητος ο Χατζηχρήστος, έρχεται μαζί μου στο γραφείο του διοικητή και του λέει: «Τι συμβαίνει, κύριε διοικητά;». «Να φύγετε όλοι και θα κρατήσουμε την κυρία γιατί στη σκηνή έλεγε τραγούδια του Θεοδωράκη που έχουν απαγορευτεί».

Ο Χατζηχρήστος έξυπνος και ετοιμόλογος του απαντάει: «Δεν μου λες, κύριε διοικητά, μήπως σου καλογυάλισε το κορίτσι και θέλεις να το κρατήσεις;». Ο διοικητής κοκάλωσε. Κοίταξε μια εμένα, μια τον Χατζηχρήστο και φώναξε: «Πάρτε την και φύγετε! Και μην ξανατραγουδήσει τα τραγούδια του Θεοδωράκη. Σπουδαίος άνθρωπος ο Χατζηχρήστος. Δεν φοβόταν τίποτα και κανέναν. Ήταν γίγαντας στην ψυχή του. Με έσωσε από τη φυλακή! Τον θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη και σεβασμό, όπως και πολλούς άλλους.

Ήσασταν πολύ τυχερή, γιατί στα 54 χρόνια της καριέρας σας συνεργαστήκατε με σπουδαίους ηθοποιούς, αλλά και στο τραγούδι με τα μεγαλύτερα ονόματα, όπου κάνατε και ωραίες φιλίες.

Ναι, νιώθω τυχερή και ευλογημένη. Στο τραγούδι μπήκα γιατί έπαιρνα πολύ καλά λεφτά, ενώ στο θέατρο «ψίχουλα». Το θέατρο λάτρεψα και λατρεύω. Στο θέατρο θα μπορούσα να έχω κάνει πολύ περισσότερα πράγματα.

Μου έλεγαν: «Έλα βρε, μια χαρά είσαι στο τραγούδι». Κι όμως, στο τραγούδι ήμουν καλή διασκεδάστρια, ενώ στο θέατρο έσκιζα. Όμως, και στο τραγούδι γνωρίστηκα και συνεργάστηκα με σπουδαία ονόματα και γίναμε και φίλοι. Ποιον να πρωτοθυμηθώ; Τον Γιώργο Ζαμπέτα (βουρκώνει), τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Πάνο Γαβαλά, τον Στράτο Διονυσίου, τον «άρχοντα» Τόλη Βοσκόπουλο, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Γιάννη Καλατζή… Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των σπουδαίων ονομάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Lifestyle
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα