Κόσμος

Axios: Το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ για την απομακρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα – Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της Μοσάντ

Ο Μπαρνέα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν κίνητρα σε Αιθιοπία, Ινδονησία και Λιβύη για να βοηθήσουν το Ισραήλ να τις πείσει να δεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα την Ουάσινγκτον καθώς το Ισραήλ ζητά από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να βοηθήσει στην απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα, όπως μετέδωσε σήμερα (18.07.2025) το αμερικανικό ειδησεογραφικό site, Axios, επικαλούμενο δύο καλά ενημερωμένες πηγές.

Η βοήθεια που αποζητά το Ισραήλ από την Ουάσινγκτον είναι να πείσει άλλες χώρες να δεχτούν εντός των συνόρων τους, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους από τη Γάζα, σύμφωνα με τις δυο πηγές.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Μοσάντ, είπε στον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, ότι το Ισραήλ είναι σε συζητήσεις κυρίως με την Αιθιοπία, Ινδονησία και τη Λιβύη.

Αυτό έχει σημασία γιατί ο στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης να απομακρύνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γάζας είναι πολύ αμφιλεγόμενος. Ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι μια τέτοια «μετεγκατάσταση» θα ήταν «εθελοντική», Αμερικανοί και Ισραηλινοί νομικοί εμπειρογνώμονες τη χαρακτηρίζουν «έγκλημα πολέμου».

Στη συνάντησή τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπαρνέα είπε στον Γουίτκοφ ότι η Αιθιοπία, η Ινδονησία και η Λιβύη έχουν εκφράσει την προθυμία να δεχτούν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων από τη Γάζα, λένε οι δύο πηγές.

Ο Μπαρνέα υποδήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κίνητρα σε αυτές τις χώρες και θα βοηθήσουν το Ισραήλ να τις πείσει. Ο Γουίτκοφ ήταν επιφυλακτικός, και δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ενεργά στο θέμα αυτό, δήλωσε η μια πηγή.

Ο Λευκός Οίκος, το πρωθυπουργικό γραφείο στο Ισραήλ και τα υπουργεία Εξωτερικών της Αιθιοπίας, της Ινδονησίας και της Λιβύης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό πριν τη δημοσίευση.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε να απομακρυνθούν και τα δυο εκατομμύρια των Παλαιστινίων από τη Γάζα για την ανοικοδόμηση του θύλακα.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος πάγωσε την ιδέα αυτή μετά τις μεγάλες σημαντικές αντιδράσεις αραβικών χωρών, δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, και η ιδέα αυτή δεν οδήγησε πουθενά.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση Τραμπ τους είπε πως αν ο Νετανιάχου θέλει να ακολουθήσει την ιδέα αυτή, το Ισραήλ πρέπει να βρει χώρες που θέλουν να δεχτούν τους Παλαιστινίους από τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου ανέθεσε στη Μοσάντ να βρει τις χώρες που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να δεχτούν μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σχεδόν κάθε Παλαιστίνιος στη Γάζα έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου, συχνά εκτοπίζεται πολλές φορές. Τα περισσότερα κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε τον Μέρντοχ και την WSJ: Ζητά 10 δισεκ. δολάρια για δημοσίευμα
Η μήνυση αφορά δημοσίευμα της WSJ σχετικά με επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Τραμπ στον Τζέφρι Επστάιν και περιελάμβανε σκίτσο με σεξουαλικά υπονοούμενα, υποδηλώνοντας μια προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών
Ντόναλντ Τραμπ
Η σύζυγος του CEO της Astronomer διέγραψε το επίθετό του από το προφίλ της στο Facebook – Το «τίμημα» μετά τη συναυλία των Coldplay
Η Μέγκαν Κέριγκαν αφαίρεσε το επώνυμο «Μάιρον» μετά το βίντεο που δείχνει το σύζυγό της αγκαλιά με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας του, σε «Kiss Cam» στη συναυλία των Coldplay
Ο Κρις Μάρτιν «τσάκωσε» παράνομο ζευγάρι στη συναυλία των Coldplay
1
Βρέθηκε ο χειρότερος βασανιστής Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου - Ο «Dr. Evil» που ευθύνεται για τη φρίκη σε κολαστήριο της Ρωσίας
Πρόκειται για τον διεστραμμένο γιατρό Ilya Sorokin, 34 ετών, ο οποίος εργαζόταν σε μια ιατρική μονάδα που εξυπηρετούσε το κολαστήριο μιας σωφρονιστικής εγκατάστασης στη ρωσική πλευρά της Μορδοβίας
Ο Dr. Evil της Ρωσίας 7
Επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για πρόσφυγες στη Βρετανία: Τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί σε συγκρούσεις με διαδηλωτές
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχείο προσφύγων, όπου ένας 38χρονος άνδρας, αιτών ασύλου, κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση πριν μερικές μέρες
Βρετανία
1