Wine spot

Καύσωνας και κρασί δεν πάνε μαζί; 2 δροσιστικά wine cocktails που φτιάχνεις παντού, ακόμα και στο camping

Δες το κρασί... αλλιώς

Αν το κρασί σου φαίνεται “βαρύ” για τον καύσωνα, αυτά τα καλοκαιρινά cocktails θα σου αλλάξουν γνώμη. Συνταγές, ιστορίες και ελληνικές ετικέτες σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Αν και λατρεύω τα κρασιά – και το καλοκαίρι ακόμη περισσότερο – ο καύσωνας δεν βοηθάει πάντα να τα ευχαριστηθώ όπως θα ήθελα. Θερμοκρασίες στους 40, υγρασία, κι εσύ να προσπαθείς να εκτιμήσεις τη δομή ενός Ασύρτικου… δύσκολο.

Στο τελευταίο wine battle που κάναμε με τον φίλο και συνεργάτη σομελιέ Σάββα Καρρά, του λέω: «Δεν έχω όρεξη να πιω κρασί. Έχει πολλή ζέστη!». Μου απαντάει: «Περίμενε λίγο, σε έχω…»

Και μέσα σε δύο λεπτά μου έφερε ένα παραδοσιακά απλό αλλά απίστευτα δροσιστικό κοκτέιλ με βάση το κρασί. Αφρώδες αυτή τη φορά. Ήταν μια παραλλαγή του Bellini – χωρίς τα πολλά υλικά, χωρίς σέικερ, χωρίς φανφάρες. Απλότητα και γεύση.

Κι έτσι σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο: κοκτέιλ με βάση το κρασί που φτιάχνω και εγώ και μπορείς να φτιάξεις κι εσύ – στις διακοπές, στην παραλία, στο camping ή ακόμα και στο μπαλκόνι σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μικρή προετοιμασία που θα σου δείξω εδώ. Το υπόλοιπο είναι:

  • καλή διάθεση
  • καλή παρέα
  • παγάκια!

Αφήστε στην άκρη τα μεγάλα ποτήρια και τους καθωσπρεπισμούς – πάμε να δροσιστούμε με 2 απλά wine cocktails που παντρεύουν το κρασί με το καλοκαίρι:

1. Lazy Bellini – η ελληνική εκδοχή του κλασικού

Υλικά:

  • 100ml αφρώδες κρασί (ιδανικά Μοσχοφίλερο ή ένα ελληνικό brut)
  • 50ml νέκταρ ροδάκινο ή φρέσκος πολτός
  • 1-2 παγάκια 
  • Προαιρετικά: φέτα ροδάκινο ή φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:

Ρίχνεις τον πολτό ροδάκινου σε ποτήρι, προσθέτεις πάγο και συμπληρώνεις με το αφρώδες. Ανακατεύεις απαλά. Τέλος.

Η ιστορία πίσω από το κοκτέιλ

Ενώ ήμουν έτοιμος να παραιτηθώ από την ιδέα του κρασιού λόγω ζέστης, ο Σάββας μέσα σε δύο λεπτά μου έφτιαξε ένα απίστευτα δροσιστικό κοκτέιλ με βάση το Matamis Charilys Spumante Brut από την Επανομή. Αντί για το κλασικό Prosecco, έβαλε αυτό το ελληνικό αφρώδες – κι εκεί κατάλαβα πως δεν χρειάζεται να κοιτάμε προς Ιταλία για έμπνευση. Η δροσιά είναι εδώ.

Πού το πίνεις: Στην ξαπλώστρα σου με τα πόδια μέσα στο νερό. Ή στο μπαλκόνι σου, με μουσική και παρέα.

2. Pink Aperol – το ροζέ spritz η «απάντηση» στον Σάββα

Αφού ο Σάββας μου έφτιαξε εκείνο το απίστευτο Bellini με αφρώδες από την Επανομή, δεν γινόταν να μην ανταποδώσω. Και πώς αλλιώς να απαντήσεις σε έναν σομελιέ; Με ένα κοκτέιλ – αλλά στο δικό σου στυλ.

Έτσι, του έφτιαξα μια παραλλαγή του Aperol Spritz. Αλλά όχι όπως το ξέρουμε. Αφαίρεσα το Prosecco και στη θέση του έβαλα ροζέ κρασί με έντονα αρώματα. Και αντί για σκέτη soda, έβαλα καλής ποιότητας pink grapefruit soda, για να κρατήσω τη φρεσκάδα και να ανεβάσω την ένταση στα αρώματα.

Η ιδέα πίσω από αυτό το κοκτέιλ γεννήθηκε όταν ήθελα μια πιο αρωματική εκδοχή του Aperol – με πιο έντονο φρουτώδες προφίλ, αλλά χωρίς να χάσω τη δροσιά και την ελαφρότητα που κάνει το κλασικό spritz τόσο αγαπημένο.

Η συνταγή για το Pink Aperol Spritz

Υλικά:

  • 60ml Aperol
  • 90ml ροζέ αρωματικό κρασί (π.χ. Μοσχοφίλερο ροζέ ή Ξινόμαυρο ροζέ)
  • 60ml pink grapefruit soda
  • Πάγος
  • Φέτα πορτοκαλιού ή grapefruit για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Γέμισε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού ή spritz με πάγο. Ρίξε πρώτα το Aperol, μετά το ροζέ κρασί. Συμπλήρωσε με τη pink grapefruit soda. Ανακάτεψε ελαφρά και γαρνίρισε.

Πού το πίνεις: Σε βεράντα με θέα το ηλιοβασίλεμα – ή και στο πλαστικό ποτηράκι του κάμπινγκ, με τα πόδια πάνω στο ψυγείο.

Το κρασί δεν χρειάζεται πάντα κανόνες και καθοδήγηση. Όπως και το καλοκαίρι, είναι ωραίο όταν το αφήνεις να σε πάει μόνο του – με λίγη φαντασία, καλή παρέα και, γιατί όχι, ένα παγάκι παραπάνω.

Τα wine cocktails που φτιάχνω δεν τα έμαθα σε κάποια σχολή – γεννήθηκαν σε βραδιές με φίλους, σε στιγμές που η θερμοκρασία δεν άφηνε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Και τελικά, εκεί κρύβεται η μαγεία: να πάρεις κάτι που αγαπάς – όπως ένα καλό κρασί – και να το απολαύσεις αλλιώς. Πιο ανάλαφρα. Πιο καλοκαιρινά. Πιο εσύ.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα πεις “δεν μπορώ να πιω κρασί με τέτοια ζέστη”, θυμήσου το Bellini του Σάββα, το Pink Aperol που του έφτιαξα, και δοκίμασε να το φτιάξεις κι εσύ. Το κρασί μπορεί να σου αλλάξει τη μέρα – ακόμα και με σόδα.

Καλή απόλαυση και… καλό καλοκαίρι!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Wine spot
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Wine spot: Περισσότερα άρθρα
Wine Tuesdays στο Gallina
Στο Κουκάκι, το μητροπολιτικό wine restaurant που τάραξε τα νερά της γαστρονομίας, αναδεικνύει κάθε Τρίτη τον κόσμο του κρασιού
Wine Tuesdays στο Gallina