Κόσμος

Ιράκ: Μπλακάουτ εν μέσω ακραίου καύσωνα

Μαζική διακοπή ρεύματος βύθισε το Ιράκ στο σκοτάδι, καθώς η χώρα βιώνει θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50°C, προκαλώντας ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Γενικό μπλακάουτ έπληξε το σύνολο του ηλεκτρικού δικτύου στο Ιράκ τη Δευτέρα (11.08.2025), ως αποτέλεσμα ακραίου καύσωνα και ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ηλεκτρισμού, δύο γραμμές μεταφοράς τέθηκαν εκτός λειτουργίας, προκαλώντας απώλεια άνω των 6.000 μεγαβάτ και την παύση λειτουργίας των σταθμών παραγωγής.

Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε την ώρα που η θερμοκρασία του καύσωνα αγγίζει τους 50°C στη πρωτεύουσα του Ιρακ, Βαγδάτη και σε 11 επαρχίες στο κέντρο και τον νότο της χώρας. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην επαρχία Κερμπάλα, όπου εκατομμύρια προσκυνητές συρρέουν για τη μεγάλη σιιτική γιορτή του Αρμπάιν.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι τα συνεργεία έχουν κινητοποιηθεί για την προοδευτική αποκατάσταση του δικτύου «τις επόμενες ώρες». Ωστόσο, το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ευαλωτότητα του ιρακινού συστήματος ηλεκτροδότησης, που δοκιμάζεται κάθε καλοκαίρι.

Ένα χρόνιο πρόβλημα

Οι συχνές και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και εντείνουν τις πολιτικές εντάσεις. Το Ιράκ, που χρειάζεται περίπου 55.000 MW για να καλύψει τη θερινή ζήτηση αιχμής, έφτασε φέτος για πρώτη φορά τους 28.000 MW – επίδοση-ρεκόρ, αλλά πολύ κάτω από τις ανάγκες.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, το τρέχον κύμα καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα. Η χώρα βιώνει πιο συχνά και πιο έντονα επεισόδια ζέστης σε σχέση με τον 20ό αιώνα, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και ανθρώπινων παραγόντων, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι αναθυμιάσεις από ιδιωτικές γεννήτριες.

Ο εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ‘Αμερ αλ Τζαμπέρι, πρότεινε τη δημιουργία «πράσινης ζώνης» γύρω από τη Βαγδάτη, ώστε η πόλη «να μπορεί να αναπνεύσει».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 36
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι
Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες καταγράφονται να περπατούν ελεύθερα στους κατεστραμμένους δρόμους του Ποκρόφσκ
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν στρατιώτες να περιπολούν ανενόχλητοι στο νότιο Ποκρόφσκ, την ώρα που το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι οι μάχες συνεχίζονται στη μισοερειπωμένη πόλη
Στιγμιότυπο από βίντεο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες στο Ποκρόβσκ