Ελλάδα

Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά – Φόβοι για «υγειονομική βόμβα»

Οι μαζικές αφίξεις μεταναστών το Σαββατοκύριακο έφεραν την Κρήτη στο όριο της «ασφυξίας» – Στην Αγυιά περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr

Το Σαββατοκύριακο (13-14.09.2025) έφτασαν διαδοχικά στα νότια της Γαύδου και στην Κρήτη αρκετά σκάφη με δεκάδες μετανάστες. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχαν το Λιμενικό Σώμα και η Frontex, όπως αναφέρει το cretapost.gr.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν από τη Frontex και το Λιμενικό Σώμα στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας της Αγυιάς, το οποίο ήδη είχε φτάσει στα όρια της πληρότητας. Στον χώρο φιλοξενούνταν εδώ και 28 ημέρες 348 μετανάστες, που περιμένουν τη μεταφορά τους σε άλλες δομές της χώρας – διαδικασία που έχει «παγώσει». Με την άφιξη εκατοντάδων μεταναστών ακόμη, ο συνολικός αριθμός ξεπερνά πλέον τους 1.100.

Οι συνθήκες χαρακτηρίζονται άθλιες: μόλις δύο ντουζ και μία τουαλέτα για όλους, ανεπαρκής κλιματισμός και ολοένα εντονότερος φόβος για μια υγειονομική «βόμβα».

Σε απόγνωση οι τοπικές αρχές

Η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, μίλησε για κατάσταση απελπισίας: «Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες. Ο έλεγχος έχει χαθεί πλήρως. Βρισκόμαστε στο χείλος της κατάρρευσης».

Καταγγέλλει την απουσία κρατικής παρέμβασης και υπενθυμίζει ότι ορισμένοι μετανάστες παραμένουν στην Αγυιά από τις 18 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς μεταναστών από την Αγυιά ήδη από σήμερα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Ωστόσο, οι τοπικοί φορείς ζητούν άμεση και ουσιαστική λύση σε μια κρίση που μέρα με τη μέρα οξύνεται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σταματούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 74χρονου ορειβάτη στο Βελούχι λόγω κακοκαιρίας
Στο Βελούχι επικρατούν έντονα φαινόμενα με πυκνή και σφοδρή χιονόπτωση, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη την κίνηση στο βουνό κατά τη διάρκεια της νύχτας
Έρευνες μέσα στα χιόνια στο Βελούχι για τον αγνοούμενο ορειβάτη 8
Συνελήφθη 45χρονος που πυροβόλησε τέσσερις ανήλικους στο Αίγιο - «Ο γιος μου έχει 15 σκάγια στο πόδι» λέει ο πατέρας του ενός
«Ο δικός μου γιος θα μπει αύριο για χειρουργείο. Δεν κατάλαβαν τι έχει γίνει καθόλου», είπε ο πατέρας του 15χρονου θύματος που δέχτηκε πυρά από την καραμπίνα του 45χρονου
Περιπολικό
Λύκος επιτέθηκε σε παρέα περιπατητών ανάμεσα σε Κρυονέρι και Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου
Ο δήμος Αχαρνών συστήνει προσοχή στους εκδρομείς να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας, να μην τρέχουν σε περίπτωση συνάντησης με το ζώο αλλά να προσπαθούν να το απωθήσουν με έντονες φωνές και θόρυβο
Λύκος 6