Κόσμος

Γάζα: Έκκληση Ελλάδας και Ιταλίας προς το Ισραήλ για την ασφάλεια των ακτιβιστών της Global Sumud Flotilla

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας υπέγραψαν κοινή έκκληση, με την οποία καλούν τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν τους συμμετέχοντες και να διευκολύνουν τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα

Σε κοινή δήλωση που υπεγράφη την Τετάρτη (01.10.2025) στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας ανέφεραν ότι «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση σχετικά με τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla» με προορισμό τη Γάζα. Οι δύο χώρες ζητούν από το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλεια των ακτιβιστών που επιβαίνουν και να επιτρέψει την παροχή της αναγκαίας προξενικής συνδρομής.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ελλάδας και της Ιταλίας απευθύνουν επίσης έκκληση προς τους συμμετέχοντες του θαλάσσιου κονβόι να αποδεχθούν την πρόταση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να αναλάβει την ασφαλή παράδοση της βοήθειας, ως έκφραση αλληλεγγύης προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Η στολίσκος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Βαρκελώνη στις αρχές Σεπτεμβρίου, με επιβάτες γνωστές προσωπικότητες, όπως η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σκάφη προερχόμενα από ευρωπαϊκές και βορειοαφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων σκαφών από την Ελλάδα, συμμετείχαν επίσης στην πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να σπάσει τον ισραηλινό θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Αναφορά στον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί τονίζουν ότι, χάρη σε μια διπλωματική πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, δημιουργείται μια «πραγματική ευκαιρία» να τερματιστεί ο πόλεμος και τα δεινά των Παλαιστινίων, ιδίως μέσω της πλήρους πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Αθήνα και η Ρώμη επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους σε μια άμεση εκεχειρία και υπενθυμίζουν την επιτακτική ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών κονβόι. Καλούν επίσης όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν εκείνοι που εξακολουθούν να απορρίπτουν την ειρήνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε η Τζέιν Γκούντολ σε ηλικία 91 ετών, η μεγάλη επιστήμονας που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τους χιμπατζήδες
Η διάσημη Βρετανίδα επιστήμονας, παγκόσμια μορφή της εθολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, πέθανε από φυσικά αίτια στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο της στο Instagram
Η Τζέιν Γκούντολ
Εικόνες Γάλλων κομάντο στο δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας – Το πλοίο ερευνήθηκε εξονυχιστικά
Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν μια θεαματική επιχείρηση σε δεξαμενόπλοιο που φέρεται να ανήκει στο δίκτυο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο πετρέλαιο
Το φορτηγό Boracay κατασχέθηκε από τις γαλλικές δυνάμεις 2
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν αρνείται να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο – «Δεν έχουμε άλλη επιλογή»
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επανειλημμένες επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν 1