Κόσμος

Αλγερία: Ο πρόεδρος συμφώνησε να απελευθερώσει τον συγγραφέα, Μπουάλεμ Σανσάλ, έπειτα από αίτημα της Γερμανίας

Ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών καθώς ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, τον θεωρούσε «απατεώνα»

Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, «έκανε πίσω» και έδωσε χάρη στον Γαλλοαλγερινό συγγραφέα Μπουάλεμ Σανσάλ, τον οποίο συμφώνησε να απελευθερώσει καθώς αποδείχτηκε ότι εκείνος πάσχει από καρκίνο. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από αίτημα του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Οι αρχές της Αλγερίας είχαν συλλάβει τον συγγραφέα Σανσάλ πριν από έναν χρόνο και το δικαστήριο τον καταδίκασε τον Μάρτιο σε φυλάκιση πέντε ετών για υπονόμευση της εθνικής ενότητας, καθώς εκείνος ασκούσε κριτική απέναντι στον ισλαμισμό και την αλγερινή κυβέρνηση.

Ο Σαμσάλ, 81 ετών, ο οποίος ήταν επί μακρόν επικριτής των αλγερινών αρχών και ζούσε στη Γαλλία, συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να προσβάλει την Αλγερία ή κρατικούς θεσμούς.

Η προεδρία της Αλγερίας ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως ο Τεμπούν «απάντησε θετικά» στην έκκληση του Σταϊνμάιερ, την οποία χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη λόγω της ανθρωπιστικής φύσης και των κινήτρων της».

Αυτό μπορεί να έρχεται ως έκπληξη σε κάποιους καθώς ο Τεμπούν είχε αποκαλέσει στο παρελθόν τον Σανσάλ «απατεώνα».

Η Γερμανία θα αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά και την ιατρική φροντίδα του Σανσάλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Τα γαλλικά ΜΜΕ είναι αυτά που ανέφεραν πως ο Μπουάλεμ Σανσάλ πάσχει από καρκίνο, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές γιατί η Γερμανία επενέβη στην υπόθεση. Η έκκληση του Σταϊνμάιερ έγινε έπειτα από εκκλήσεις άλλων συγγραφέων, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του Σανσάλ.

Η υπόθεση Σανσάλ βάθυνε το διπλωματικό ρήγμα ανάμεσα στην Αλγερία και τη Γαλλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και στο Αλγέρι επιδεινώθηκαν απότομα αφότου η Γαλλία αναγνώρισε κυριαρχία του Μαρόκου στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
«Η υγεία είναι ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση, όμως εδώ και πολύ καιρό, αποτελεί υποσημείωση στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα»
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
ΗΠΑ: Ο εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι κατεβαίνει στην πολιτική – Ο Τζακ Σλόσμπεργκ διεκδικεί έδρα στο Κογκρέσο
Ο 32χρονος Τζακ Σλόσμπεργκ, εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι, κατεβαίνει με τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη
Ο εγγονός του προέδρου Κένεντι, Τζακ Σλοςμπεργκ