Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Europa League: Η Κράσνονταρ μέσα από τα… μάτια του ΠΑΟΚ

ΦΩΤΟ PAOKFC
ΦΩΤΟ PAOKFC

O ΠΑΟΚ πριν από κάθε αναμέτρησή του… σκιαγραφεί το προφίλ της αντιπάλου του και το παρουσιάζει.

Αναλόγως έπραξε και για την Κράσνονταρ, την οποία αντιμετωπίζει στο Europa League. Ο “Δικέφαλος Αετός” αναλύει το αγωνιστικό πρόσωπο της ρωσικής ομάδας.

Διαβάστε τι έγραψε η ΠΑΕ:

H Κράσνονταρ αποτελεί μια αρκετά απρόβλεπτη ομάδα. Ικανή για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο ανάλογα τη βραδιά που θα βρεθεί. Μία ομάδα που μπορεί να κάνει… πλάκα σε Ζενίτ, Ντιναμό Μόσχας και Ελσίνκι, αλλά να φέρει 1-1 με την ουραγό Ούφα και να παλεύει μέχρι το 94′ για να αποκλείσει μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας.

Στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια, πάντως επιδεικνύει μεγαλύτερη σταθερότητα και στα πλεονεκτήματά της συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι μπαίνει δυναμικά στους αγώνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σκοράρει ένα τουλάχιστον γκολ στα πρώτα 15 λεπτά.

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ διαθέτει ένα ρόστερ το οποίο είναι πλούσιο σε ταλέντο και εμπειρία. Το καλοκαίρι διατηρήθηκε ο ίδιος κορμός με την περσινή, άκρως επιτυχημένη, σεζόν και έγιναν μόλις τέσσερις προσθήκες. Στη θέση του προπονητή είναι ο Όλεγκ Κόνονοφ, ο οποίος αφού έχτισε το όνομά του στην Σέριφ Τίρασπολ στην Μολδαβία και την Καρπάτι Λβιβ στην Ουκρανία ανέλαβε το 2013 τις τύχες της ομάδας. Ο 49χρονος τεχνικός παρατάσσει από την αρχή της σεζόν την ομάδα του είτε με καθαρό 4-3-3 είτε με 4-2-3-1 ανάλογα με τον αντίπαλο.

O Κόνονοφ βασίζεται σε μία 20άδα ποδοσφαιριστών καταφεύγοντας συχνά στο rotation λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων σε Ρωσία και Ευρώπη. Κάτω από τα δοκάρια τον χρόνο συμμετοχής μοιράζονται οι Σινίτσιν και Ντικάν, με τον πρώτο να βρίσκεται στην εστία στα πιο πρόσφατα παιχνίδια. Στο δεξί άκρο της άμυνας αγωνίζεται ο Καλέσιν, στα αριστερά ο Πετρόφ με τον Γιεντρέζτσικ να αποτελεί το back up και των δύο καθώς ο Πολωνός μπορεί αγωνιστεί τόσο αριστερά όσο και δεξιά. Στο κέντρο της άμυνας αμετακίνητος είναι ο Γκράνκβιστ, με τον Σουηδό να έχει ως παρτενέρ είτε τον Σίγκουρντσον, είτε τον Στράντμπεργκ ο οποίος όμως πολλές φορές παίζει και στον χώρο του κέντρου.

Στην μεσαία γραμμή οι επιλογές δείχνουν να είναι περισσότερες. O νεοφερμένος με την μορφή δανεισμού από την συντοπίτισσα Κούμπαν,Καμπορέ έχει αναλάβει να καθοδηγήσει την ομάδα στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά και να ξεκινήσει την επιθετική δημιουργία. Δίπλα του συναντούμε είτε τον Στράντμπεργκ, όταν δεν παίζει ως σέντερ μπακ, είτε τον Γκαζίνσκι, ο οποίος συμμετέχει περισσότερο στον δημιουργικό τομέα. Ως επιτελικός αγωνίζεται συνήθως Αχμεντόφ, είτε πολλές φορές ο Μαμάεφ, τον οποίο ο Κόνονοφ χρησιμοποιεί και στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Πολλές οι επιλογές και οι εναλλακτικές υπάρχουν και στον επιθετικό τομέα. Το – θεωρητικά – αστέρι της ομάδας Αρί, δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και έχει χάσει τη θέση του στην 11άδα από τον Σμολόφ, ο οποίος είναι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στο ρώσικο πρωτάθλημα και από τους κορυφαίους σε μέσο όρο απόδοσης παίκτες της Κράσνονταρ σε όλα τα ματς. Στα φτερά παίζουν κυρίως ο Βάντερσον με τον πολύπειρο Βλαντιμίρ Μπιστρόφ, οι οποίοι εναλλάσσονται με τους Λατίνους Λαμπόρδε και Περέιρα που συνήθως έρχονται από τον πάγκο αν κι ο Λαμπόρδε έχει σημειώσει τρία γκολ στο πρωτάθλημα.

Η πορεία στο Europa League

Φέτος η Κράσνονταρ συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι η ομάδα ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. Την περσινή σεζόν στο πρώτο της ταξίδι, έφτασε μέχρι τους ομίλους του Europa League. Το φινάλε της σεζόν 2014-15 βρήκε τους Ταύρους να σημειώνουν την κορυφαία επίδοση της μικρής ιστορίας τους καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα. Αν μάλιστα ο Νάτχο δεν σέρβιρε στον Βέρνμπλουμ για να πάρει βαθμό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας την τελευταία αγωνιστική στο Ροστόφ και να προσπεράσει στην ισοβαθμία την Κράσνονταρ, η οποία την ίδια ώρα έπαιρνε βαθμό στην έδρα της Ντινάμο Μόσχας, τότε ίσως η αντίπαλος του Δικεφάλου να βρισκόταν στα αστέρια του Champions League.

Το φετινό ταξίδι ξεκίνησε κόντρα στην Σλόβαν Μπρατισλάβας για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Στην Ρωσία τα πράγματα ήταν εύκολα και με ένα γκολ του Γκράνγκβιστ με την έναρξη του δευτέρου μέρους και ένα πέναλτι που κέρδισε ο Αρί και εκτέλεσε εύστοχα ο Μαμάεφ, οι Ταύροι πήραν προβάδισμα πρόκρισης σε ένα παιχνίδι που ολοκλήρωσαν με 26 τελικές προσπάθειες. Στην ρεβάνς της Σλοβακίας ο Μαμάεφ διέλυσε τις όποιες ελπίδες των γηπεδούχων στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Στο 8′ από το σημείο του πέναλτι και στο 11′ έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του και καθάρισε την υπόθεση πρόκριση. Το χατ τρικ του Βίτεκ στο δεύτερο μέρος δεν άγχωσε τους Ρώσους οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν αήττητοι καθώς στο 93′ ο Σμολόφ και πάλι με πέναλτι έγραψε το τελικό 3-3.

Ο επόμενος αντίπαλος δεν προξενούσε ιδιαίτερο φόβο. H Ελσίνκι ταξίδεψε στο Κράσνονταρ με φιλοδοξίες, αλλά έφυγε με πέντε γκολ στην πλάτη. Το ξεκίνημα των γηπεδούχων ήταν εντυπωσιακό. Στο 8′ ο Οζάλα άνοιξε το σκορ με αυτογκόλ και στο 10′ ο Μαμάεφ με το τρίτο του σερί εύστοχο πέναλτι σε τρίτο διαδοχικό αγώνα (!) έδωσε ένα ισχυρό προβάδισμα. Η προσωρινή μείωση του σκορ από τον Τζάλοου, δεν πτόησε τους γηπεδούχους οι οποίοι με ένα ονειρικό 7λεπτο στο δεύτερο μέρος έκλεισαν εισιτήριο για τους ομίλους. Στο 57′ ο Σμολόφ με πέναλτι έκανε το 3-1, στο 62 ‘ ήρθε οΒάντερσον να ανεβάσει κι άλλο τον δείκτη του σκορ και δύο λεπτά μετά οΓκαζίνσκι έγραψε το τελικό 5-1. Ο επαναληπτικός στην Φιλανδία ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και έληξε με 0-0.

Στην πρεμιέρα των ομίλων ταξίδεψε στην Γερμανία για να αντιμετωπίσει τηνΝτόρτμουντ στο Σινάλ Ιντούνα Παρκ, το οποίο μάλιστα ο μόνιμος σκόρερ στην Ευρώπη, Μάμαεφ φρόντισε να παγώσει μόλις στο 12′. Η Κράσνονταρ μπήκε χωρίς φόβο και έπαιξε για να πάρει ότι καλύτερο μπορούσε από την αναμέτρηση, όμως κατάφερε να δεχθεί δύο γκολ στις καθυστερήσεις. Το πρώτο από τον Γκίντερ στο πρώτο μέρος και το δεύτερο από τον Παρκ στο 90+3′ φεύγοντας με άδεια χέρια από την Βεστφαλία αλλά αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

Στην δεύτερη αγωνιστική οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Οι Ταύροι έπρεπε να αποδείξουν ότι θα ήταν το αφεντικό στην αναμέτρηση κόντρα στην θεωρητικά αδύναμη Γκαμπάλα και εκμεταλλευόμενοι την έδρα τους θα πάρουν μία εύκολη νίκη και τρεις βαθμούς που θεωρούσαν δεδομένους μετά την κλήρωση. Μπήκαν στην αναμέτρηση και πάλι πολύ δυνατά και στο 8′ πήραν προβάδισμα με τον Βάντερσον. Διατήρησαν την υπεροχή αλλά με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Ντοντό έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Η Κράσνονταρ δεν έχασε την ψυχραιμία της κόντρα στον ενθουσιασμό των Αζέρων και με ώριμο παιχνίδι έφτασε στην νίκη στο 84′ με τον Σμολόφ να περνάει ως αλλαγή και να χαρίζει το τρίποντο στην ομάδα του με υπέροχο σουτ.

Πλέον οι Ρώσοι έρχονται στην Τούμπα για να δώσουν ίσως το σημαντικότερο παιχνίδι στην ευρωπαϊκής τους ιστορία. Ένα παιχνίδι που μαζί με το αντίστοιχο στο Κράσνονταρ αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στους 32 του Europa League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε