Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Μercedes-Benz: Σε δημοπρασία στο Goodwood, το “ασημένιο βέλος” του Φάντζιο

Μercedes-Benz: Σε δημοπρασία στο Goodwood, το “ασημένιο βέλος” του Φάντζιο

Η θρυλική Silver Arrow (ασημένιο βέλος) είναι το αυτοκίνητο που ανέβασε τη Mercedes στην κορυφή της F1, όταν πίσω από το τιμόνι της καθόντουσαν ο Χουάν Μανουέλ Φάντσιο και ο (μετέπειτα Sir) Στέρλνγκ Μος, και το αυτοκίνητο που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή στις πίστες.

Ένα τέτοιο αυτοκίνητο λοιπόν θα βγει σε πλειστηριασμό, στο πλαίσιο του Goodwood Festival και όλοι αναμένουν με μεγάλη αγωνία να δουν πόσα… μηδενικά θα περιλαμβάνει η τελική προσφορά.

Η Mercedes έχει στο μουσείο της στη Στουτγάρδη αρκετές Silver Arrow, όμως αυτή που θα πουληθεί στο Goodwood ανήκει σε ιδιώτη και είναι η μοναδική που έχει “ξεφύγει” από την ιδιοκτησία της Mercedes. Πρόκειται (όπως λένε οι πληροφορίες) για γερμανό επιχειρηματία στα χέρια του οποίου βρέθηκε μετά από μια διαδρομή αγοραπωλησιών μέσω του Νational Motor Museum της Αγγλίας.

Ο γερμανός πήρε μέρος με αυτό σε κάποιους αγώνες ιστορικών αυτοκινήτων και τώρα μέσω του οίκου Bonhams το δημοπρατεί, στις 12 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη W196 έχει αριθμό πλαισίου 00006/54 και είναι το αυτοκίνητο με το οποίο ο Φάντσιο κέρδισε το Γερμανικό και το Ελβετικό Γκραν Πρι του 1954, ενώ αργότερα την οδήγησαν οι Χανς Χέρμαν και Καρλ Κλίνγκ.

Η ιστορία της Silver Arrow δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με νίκες και δάφνες, αλλά και με το τρομακτικό ατύχημα στον αγώνα του Le Mans το 1955, που στοίχισε τη ζωή στον πιλότο Πιέρ Λεβέ και σε 83 θεατές και ανάγκασε την Mercedes σε πολυετή απουσία από τις πίστες.

Η W196 είχε αμάξωμα κατασκευασμένο από μαγνήσιο και αλουμίνιο, κάτι που περιόριζε το βάρος της στα 650 κιλά, ενώ χρησιμοποιούσε έναν 8κύλινδρο 2,5λιτρο κινητήρα 280 ίππων με μηχανικό ψεκασμό που της έδινε τελική ταχύτητα κοντά στα 300 km/h! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT 

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε