weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

30 κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στην περιφέρεια «χτίζει» η κυβέρνηση – Ποια «κίνητρα» δίνει ο Χρυσοχοΐδης – Οργισμένες οι αντιδράσεις

30 κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στην περιφέρεια «χτίζει» η κυβέρνηση – Ποια «κίνητρα» δίνει ο Χρυσοχοΐδης – Οργισμένες οι αντιδράσεις

Τριάντα θα είναι τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις δέκα περιφέρειες της χώρας, εκτός από τις περιφέρειες των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Mετά από σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας, είπε επίσης ότι τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν ήδη εκταμιευθεί 250 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2013 για τον λόγο αυτό.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν μέσα σε 15 ημέρες τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν οι περιφερειάρχες δεν προτείνουν κάποιον χώρο για την εγκατάσταση των κέντρων, τότε θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο ‘Αμυνας, για να καθορίσει το πού θα γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κάθε κέντρο θα χωρίζεται σε 4 τομείς όπου συνολικά θα φιλοξενούνται περίπου 1.000 άτομα. Ο κάθε τομέας θα φιλοξενεί από 250 άτομα και θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατομων.

Σε αυτά θα υπάρχουν, εκτός από τους χώρους διαμονής, εστιατόριο, τουαλέτες, ντους, χωροι θρησκευτικής λατρειας αλλά και χώροι άθλησης.

Προσπαθώντας να δώσει έμφαση στα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχει η δημιουργία αυτών των κέντρων, ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε στους περιφερειάρχες ότι το κάθε κέντρο φιλοξενιας θα εχει 150 δικούς του αστυνομικους από την περιοχή, 300 άτομα ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας (security) και αυτοί από την περιοχή, catering, ιατρεία, συνεργεία καθαρισμού, κυλικεία, πλυντήρια και καθαριστήρια.

Υπολόγισε μάλιστα οτι σε καθε κεντρο κρατησης θα απασχοληθουν 1.000 ατομα από την τοπική κοινωνία.

Οι περιφερειάρχες Λάρισας και Δυτικής Μακεδονίας ανέφεραν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις περιοχές τους για τη δημιουργία των κέντρων παράνομων μεταναστών, ενώ υπέρ της δημιουργίας τους τάχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός.

ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

 Αποφάσεις για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών αναμένεται να λάβουν το επόμενο χρονικό διάστημα τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, μετά τη σχετική ενημέρωση που έκανε για το θέμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στους περιφερειάρχες και τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.

Ωστόσο αρνητικό παραμένει το κλίμα στην τοπική κοινωνία του δήμου Βοϊου Κοζάνης, μετά τις αρχικές επισημάνσεις του υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο, κοντά στον οικισμό της Νεάπολης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και σήμερα έξω από το χώρο του πρώην στρατοπέδου, ενώ όπως έγινε γνωστό, μετά από παρέμβαση της δημοτικής αρχής και της επιτροπής αγώνα, απετράπη η εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών από τον ΟΤΕ στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων» είπε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα. Σχολίασε, ωστόσο, ότι στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους χώρους, και μετέφερε την άποψη της τοπικής κοινωνίας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια σκέψη χωρίς τη συναίνεση του πληθυσμού.

Εξάλλου, αντίθετος στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών εντός των ορίων του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, δηλώνει και ο δήμαρχός του Γιάννης Αναστασιάδης, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα. «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου κέντρου στην περιοχή μας», σχολίασε στο ΑΜΠΕ, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα τοποθετηθεί επίσημα στο ζήτημα αυτό.

Πάντως και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη, επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Εμείς θα περιμένουμε την τοποθέτηση για τους χώρους που προτείνει το υπουργείο, θα έρθουμε σε επαφή με τους δημάρχους και αν κάποιος δήμος ενδιαφερθεί για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, συνεκτιμώντας τα ανταποδοτικά οφέλη, θα στείλουμε τις σχετικές αποφάσεις στην Ένωση των Περιφερειών και το υπουργείο. Αν όμως δεν υπάρξει θετική απόφαση δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόφαση του υπουργείου» σχολίασε.

Αντιρρήσεις εξέφρασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας στη δημιουργία στην περιοχή του, χώρων προσωρινής κράτησης μεταναστών. Όπως ανέφερε, η Δυτική Ελλάδα είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών και, κατά συνέπεια, η δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης θα στείλει λάθος μήνυμα στους μετανάστες.

Τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη κομίζει, άλλωστε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της περιφέρειας Κωνσταντίνος Κατσιμύγας, που παρέπεμψε στις επικείμενες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοζάνη: Σκληραίνουν τις αντιδράσεις τους οι κάτοικοι για το κέντρο μεταναστών

Έστησαν οδοφράγματα στην Κοζάνη για να μη γίνει το στρατόπεδο για τους μετανάστες

 

#TAGS MM