Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αγρότες στο Σύνταγμα: Round two! Σήμερα “βουλιάζουν” ξανά το κέντρο!

Η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα την Παρασκευή! Φωτό: Eurokinissi
Η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα την Παρασκευή! Φωτό: Eurokinissi

Μετά την τεράστια συμμετοχή στο χθεσινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος όπου συμμετείχαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 15.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, σήμερα έπεται ακόμη πιο… δυναμική συνέχεια! Οι αγρότες είναι ξανά στο Σύνταγμα και θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση, με τους παραγωγούς να προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το βράδυ!

Η διαδήλωση της Παρασκευής ήταν πραγματικά μαζικότατη, με τους αγρότες να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση: Πως δεν προτίθενται να κάνουν ούτε βήμα πίσω για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια, ενώ η προσέλευση αγροτών στην πρωτεύουσα από μπλόκα της Βορείου Ελλάδας αναμένεται να συνεχισθεί και σήμερα.

Εδώ να σημειώσουμε πως οι αγρότες από την Κρήτη τόνιζαν πως είναι πολλοί οι… συμπατριώτες τους που έβλεπαν τον αγώνα τους την Παρασκευή κι αποφάσισαν να έρθουν σήμερα στην πρωτεύουσα! Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως η ανταπόκριση σήμερα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την χθεσινή.

Αρκετοί είναι οι αγρότες που έβγαλαν τη νύχτα στις σκηνές που είχαν στήσει στο Σύνταγμα, ενώ ήδη στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας έχουν ξεκινήσει να μαζεύονται διαδηλωτές!

Κλιμάκωση!

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όπως μάλιστα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, “έρχονται δύσκολες ημέρες”.

Ιστορική διαδήλωση!

Εικόνες που καθηλώνουν και σίγουρα δεν είχαμε ξαναδεί! Το Σύνταγμα… βούλιαξε από περίπου 15.000 αγρότες (κάποιες αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για 20.000) που με τα τρακτέρ τους διέσχισαν δρόμους στην “καρδιά’ της Αθήνας για να φτάσουν έξω από τη Βουλή. Δηλαδή όλα όσα στο Μέγαρο Μαξίμου… απεύχονταν να δουν, αφού στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση

Συγκλονιστικές εικόνες

Η συμμετοχή ήταν μαζικότατη και θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως όλα κύλησαν ειρηνικά και χωρίς… παρατράγουδα.

Εξαίρεση μόνο μία ένταση στο τέλος της διαδήλωσης μεταξύ αγροτών στην πλατεία Συντάγματος. Όλα άρχισαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα, όταν ομάδα 30 ατόμων άρχισε να… γιουχάρει.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συναυλία του Γιώργου Μαργαρίτη, τα άτομα αυτά ανέβηκαν πάνω στην εξέδρα και άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη συναυλία.

Μεταξύ άλλων, φώναζαν πως δεν είναι ώρα για… πανηγύρια και πως πρέπει η διαμαρτυρία να συνεχιστεί. Μέλη του ΠΑΜΕ τους ρώτησαν “από πού είναι;” και εκείνοι απάντησαν “είμαστε Έλληνες” και τα μέλη του ΠΑΜΕ τους κατέβασαν από την εξέδρα…

Το χρονικό της διαδήλωσης

Οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής και παρέμειναν εκεί για τρεις ώρες. Παρόντες ήταν το ΠΑΜΕ, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε μια ειρηνική συγκέντρωση, αγρότες από όλη την Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν κατά των ασφαλιστικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν με… άδεια χέρια

Από νωρίς ήταν οργανωμένοι, καθώς είχαν κόψει ξύλα από ελιές και άλλα δέντρα και όταν έφτασαν έξω από τη Βουλή τα συγκέντρωσαν σε ένα σημείο κι έβαλαν φωτιά!

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων να δηλώνει ότι οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Στιγμές που “κέντρισαν” το ενδιαφέρον

Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης, οι διαδηλωτές έγιναν μάρτυρες στιγμών έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Μία από αυτές ήταν όταν οι αγρότες από την Ιεράπετρα εναπόθεσαν με σεβασμό στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη την ελληνική σημαία.

Ένα κλαδί ελιάς πάνω στην σημαία και στην συνέχεια έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα από το πρακτορείο Reuters και είναι από τις πολλές που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Σύνταγμα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον περιστατικό έγινε μπροστά από το περιστύλιο της Βουλής. Εκεί όπου ανέβηκαν οι Εύζωνοι του Άγνωστου Στρατιώτη, λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποιούσαν χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα.

Εκεί, έγινε και η αλλαγή φρουράς. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο που ανήρτησε η δημοσιογράφος Ευαγγελία Τσικρίκα στο λογαριασμό της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

Δείτε το βίντεο με την ελληνική σημαία να “σκεπάζει” το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Στα… αξιοσημείωτα της βραδιάς και η παρουσία στο Σύνταγμα εκπροσώπων του μπλόκου Λεόντων Τύμβου Καστά! Δείτε φωτογραφίες εδώ

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την μεγαλειώδη διαδήλωση

Επεισόδια στο κέντρο – Πεδίο “μάχης” η Λεωφόρος Αθηνών

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν επεισόδια, με χαρακτηριστικότερη στιγμή αυτή που οι Κρητικοί αγρότες λίγο μετά τις 10 π.μ. πήραν στο… κυνήγι με τις κατσούνες τους άνδρες των ΜΑΤ, αφού έμαθαν ότι ένα φορτηγό με ντομάτες είχε εγκλωβιστεί από την αστυνομία στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οι άνδρες των ΜΑΤ και ένα περιπολικό της τροχαίας γκάζωσαν και άρχισαν να τρέχουν στην οδό Καρόλου για να ξεφύγουν… 

Πριν τραγουδήσουν “πότε θα κάμει ξαστεριά” οι αγρότες από την Κρήτη ρήμαξαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πέταξαν πέτρες, έσπασαν παράθυρα ακόμα και στον τρίτο όροφο. Ξήλωσαν κολωνάκια από τα πεζοδρόμια, μέχρι και κάδους έκαψαν. Τα ρολά στο υπουργείο μπορεί να ήταν κατεβασμένα, αλλά οι αγρότες κατάφεραν να πετάξουν πέτρες στους πιο ψηλούς ορόφους του κτιρίου!

Σε πεδίο “μάχης” μετατράπηκε η Λεωφόρος Αθηνών! Οπλισμένοι με καδρόνια, οι αγρότες έσπαγαν τα πάντα, με τα ΜΑΤ να απαντούν με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης! 

Το μπλόκο των αγροτών στο Κορωπί δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα για ένταση… παντού ανάμεσα στους αγρότες και την αστυνομία.

Όταν περιπολικό έκλεισε το δρόμο για να μην περάσουν τα τρακτέρ που ήθελαν να κινηθούν προς το κέντρο για να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο, οι αγρότες από την περιοχή έσπασαν τις προστατευτικές μπάρες και περίπου 10 τρακτέρ ακινητοποιήθηκαν πάνω στη γέφυρα της λεωφόρου Μαρκοπούλου! 

Έκλεισε έτσι η έξοδος προς την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο και εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν σε κάποια στιγμή ουρά οκτώ χιλιομέτρων! Με τους αγρότες να αρνούνται να ανοίξουν το δρόμο, πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκαστικά άφησαν τα αυτοκίνητά τους, πήραν τις βαλίτσες τους και ξεκίνησαν να πάνε με τα πόδια στο αεροδρόμιο ώστε να μη χάσουν την πτήση τους!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
Φωτό: Eurokinissi, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε