Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Αυτός είναι ο τυφλός μαθητής που θέλει να σπουδάσει Φυσική – Συγκλονίζουν τα λόγια του στο Νewsit

Αυτός είναι ο τυφλός μαθητής που θέλει να σπουδάσει Φυσική – Συγκλονίζουν τα λόγια του στο Νewsit

Ο Αργύρης Κουμτζής είναι ένας αριστούχος μαθητής και έχει ένα όνειρο, να σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Στο όνειρο αυτό δεν πρόκειται να σταθεί τίποτα εμπόδιο, ούτε καν το γεγονός πως είναι τυφλός, λέει ο ίδιος στο Newsit. Παρά τις ενστάσεις του πανεπιστημίου το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να δώσει λύση ώστε το όνειρο του Αργύρη να γίνει πραγματικότητα.

Μετά το σάλο που προκάλεσε η άρνηση του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ να δεχθεί ως φοιτητή αριστούχο τυφλό μαθητή της τρίτης λυκείου, με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και με αργυρό μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα, το λόγο έχει πια το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκλονίζουν τα λόγια του τυφλού μαθητή στο Newsit

Oπως δήλωσε στο Newsit o Aργύρης Κουμτζής “μετά τις εξελίξεις φυσικά αισθάνομαι μια δικαίωση αλλά το θέμα είναι οτι δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να διεκδικούμε με τέτοιο τρόπο και με αυτή τη φθορά την ψυχική, αυτα που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

Τα αυτονόητα προκύπτουν από τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, από την ισοτιμία και την αξιοκρατία που πρέπει να υπάρχει σε μια δυτική κοινωνία. Ελπίζω να αλλάξει κάπως ο νόμος και να εκσυγχρονιστεί γενικότερα για όλες τις σχολές και για όλες τις παθήσεις ατόμων με αναπηρία. Είμαστε σε μια περίοδο που η τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται αλλά το βασικό είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Οταν οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα οτι και να γίνει από τεχνολογικής άποψης δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος”.

Το όνειρο μου είναι να σπουδάσω Φυσική και να προσπαθήσω να ασχοληθώ ερευνητικά με το αντικείμενο λέει ο 18χρονος Αργύρης

Ο Αργύρης από μικρός είχε έμφυτο ταλέντο στα μαθηματικά και τις θετικές επιστημες. Οπως ο ίδιος λέει “θα προσπαθήσω να ασχοληθώ ερευνητικά με τη Φυσική, δεν ξέρω αν θα το καταφέρω στο μέλλον. Σίγουρα το πρώτο βήμα είναι το πανεπιστήμιο αλλά ας δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ίσως να φυγω για το εξωτερικό αν τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ελλάδα.

Αυτό που θέλω να πω σε όλα τα ατομα με αναπηρία είναι να βγουν από τα σπίτια τους ανεξάρτητα από το πρόβλημα που έχουν και να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως είναι ο αθλητισμός, η μόρφωση, η γνώση. Πρέπει επιτέλους σαν κονωνία να λειτουργούμε με βαση τις αρχές της ισοτιμίας και της αξιοκρατίας” είπε τέλος ο 18χρονος Αργύρης.

Ακούστε όσα είπε ο 18χρονος Αργύρης στο NewsIT:

Τι λέει ο πατέρας του Αργύρη ο οποίος είναι επίσης τυφλός

Ο πατέρας του 18χρονου Αργύρη, ειναι γνωστός για τους αγώνες του στο αναπηρικό κίνημα καθώς ειναι αντιπρόεδρος του Πανελληνιου Συνδέσμου Τυφλών Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως δήλωσε στο Newsit o κύριος Σωτήρης Κουμτζής “εμείς είμαστε αισιόδοξοι, απλά είμαστε συγκρατημένοι γιατί θέλουμε να δούμε κάτι που να μας διαβεβαιώνει οτι ο Αργύρης και ο κάθε Αργύρης θα μπορεί να σπουδάζει στη σχολή που επιθυμεί, θέλουμε εκτός από υποσχέσεις κάτι πιο επίσημο”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIΤ o πατέρας του Αργύρη:

Ολη η Θεσσαλονίκη στο πλευρό του Αργύρη

Σήμερα για το θέμα του Αργύρη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία και να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές, ώστε με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι αναπηρίες να μην αποτελούν “εμπόδιο” για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη γνώση και στην εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας το ΔΣ της Ένωσης Γονέων του Λυκείου Πεύκων -σχολείο του μαθητή- καταγγέλλει ως “απαράδεκτη, αντισυνταγματική, αναχρονιστική και άκρως ρατσιστική την απόφαση» και ζητά από τον υπουργό, τον Πρύτανη του ΑΠΘ και τον πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου «να επιληφθούν άμεσα του θέματος για τον μαθητή μας αλλά και όλους τους μαθητές που βρίσκονται ή θα βρεθούν στη θέση του Αργύρη, τηρώντας το αυτονόητο και δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σάλος με τον τυφλό φοιτητή που δεν τον δέχονται στο Πανεπιστήμιο – Σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας – Τι λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ

Την άρνηση τμήματος του ΑΠΘ να δεχθεί τυφλό μαθητή καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών

Ιατρικό θαύμα! Τυφλός Παραολυμπιονίκης είδε το φως του με ένα μικροτσιπ!

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε