Ελλάδα

Economist: Η Ελλάδα ανάμεσα στα ελάχιστα κράτη με πλήρεις δημοκρατίες για δεύτερη συνεχή χρονιά

Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά από το 2008, δηλαδή μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που η Ελλάδα τοποθετείται στις 25 χώρες με «πλήρεις δημοκρατίες»

Στις μόλις 25 χώρες ανά τον κόσμο που θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες» (full democracy) συγκαταλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση «Democracy Index» του περιοδικού «Economist», για το 2024.

Ο Economist με βαθμολογία 8,07 στα 10, κατατάσσει την Ελλάδα στην 25η θέση, ανάμεσα σε 167 κράτη. Ξεπερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Ιταλία και Γαλλία, η οποία «έπεσε» στην ομάδα των «ελαττωματικών δημοκρατιών» σε μία χρονιά που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και ανεπτυγμένες ασιατικές οικονομίες όπως η Νότια Κορέα, στην οποία τον Δεκέμβριο κηρύχθηκε αιφνιδιαστικά στρατιωτικός νόμος και βρίσκεται ακόμα στη δίνη της πολιτικής κρίσης.

Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά από το 2008, δηλαδή μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που η Ελλάδα τοποθετείται στις «πλήρεις δημοκρατίες». Η πρώτη ήταν στην περσινή έκθεση του 2023, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Από τις πέντε κατηγορίες που αξιολογεί ο «Economist», η Ελλάδα απέσπασε το απόλυτο 10 στην εκλογική διαδικασία και στον πλουραλισμό, ενώ έλαβε 8,82 στις πολιτικές ελευθερίες.

Οι χειρότερες βαθμολογίες της Ελλάδας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τριετία μεταξύ του 2016 και του 2018.

Κατακτώντας για δεύτερο διαδοχικό έτος μία θέση στην κορυφαία κατηγορία του «Democracy Index», η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα υψηλό βάθρο, καθώς η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2024 μόλις το 6,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε περιβάλλον πλήρους δημοκρατίας. Το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο, 12,5%, προ δεκαετίας.

Στον αντίποδα, περίπου δύο στους πέντε ανθρώπους ζούσαν πέρυσι υπό αυταρχικό καθεστώς. Ο παγκόσμιος μέσος όρος υποχώρησε σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 5,17 στα 10, έναντι 5,55 που ήταν το 2015, πτώση που καταδεικνύει την αποδυνάμωση δημοκρατικών αξιών και αρχών σε παγκόσμια κλίμακα.

Εννέα από χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα είναι Ευρωπαϊκές. Η Νορβηγία παρέμεινε στην κορυφή, την ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Ισλανδία και η Ελβετία. Ουραγός για μία ακόμα χρονιά είναι το Αφγανιστάν. Η Ρωσία, όπου πέρυσι ο πρόεδρος Πούτιν εξελέγη για πέμπτη θητεία, βρίσκεται στη θέση 150.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Άγριο επεισόδιο σε νυχτερινό μαγαζί στην Πάτρα – Τον έριξε αναίσθητο από γροθιά και τον σημάδευε με όπλο
Στο μαγαζί επικράτησαν σκηνές πανικού - Ο 31χρονος δράστης κατά το παρελθόν είχε απελαθεί από τη χώρα, ενώ ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για υπόθεση ναρκωτικών
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συνελήφθησαν έξι ανήλικοι και οι γονείς τους για άγρια επίθεση σε 13χρονο στο Μοσχάτο - Τον χαστούκισαν και τον κλώτσησαν
Οι 6 κατηγορούμενοι, μαζί με άλλους 9 συνομηλίκους τους προσέγγισαν τον 13χρονο σε πάρκο στο Μοσχάτου και αφού τον έριξαν στο έδαφος, του επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές σε διάφορα σημεία του σώματός του
Εκφοβισμός
Συγκλονίζει ο παππούς του βρέφους που σκοτώθηκε στο δυστύχημα στον Βόλο το 2023 - «Όλοι παίρνουν ρούχα στα εγγόνια τους, εγώ κάθομαι στο μνήμα»
Αυτό που αγανάκτησε την οικογένεια ήταν μία τεχνική έκθεση στο δικαστήριο, που αναφέρει ότι ο οδηγός δεν έτρεχε ενώ πήγαινε με 104 χλμ/ ώρα υπό την επήρεια αλκοόλ
Βόλος
Συγκλονιστικό βίντεο με τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 52χρονου στο Ναύπλιο το 2024 - Όσα κατέθεσε το θύμα πριν καταλήξει
Ο 52χρονος όσο είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με νοήματα, κατέθεσε μηνύσεις κατά των δύο ανδρών που τον χτύπησαν, αλλά και κατά της φίλης του και του ιδιοκτήτη του μπαρ, καθώς τους θεωρούσε ηθικούς αυτουργούς
Ναύπλιο
12