Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Κάνει πίσω για 13ο-14ο μισθό η τρόικα;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– “Νερό στο κρασί του” βάζει το ΔΝΤ
– Επιμένει σε μειώσεις ως και 35% στους κατώτατους μισθούς
– Σχέδια για εργαζόμενους-σκλάβους με μισθούς 20% χαμηλότερους

Μέχρι αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα τον έχει αναλάβει το ΔΝΤ με τους εκπροσώπους του να μιλούν για μισθούς… Βαλκανίων.

Ωστόσο με τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν αφήνεται ως προς τον 13ο και τον 14ο να εννοηθεί ότι δεν είναι αυτός ο στόχος αλλά οι μειώσεις στα κατώτατα επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώσει πως σε Πορτογαλία και Ισπανία που αντιμετωπίζουν ανάλογα με την
Ελλάδα προβλήματα οι μισθοί είναι κατά 35% και 20% αντίστοιχα χαμηλότεροι, δείχνοντας έτσι και το… μέλλον ή αν προτιμάται τι είναι αυτό που ρίχνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ως προς τους δύο επιπλέον μισθούς μέσω δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος αδείας ο Πολ Τόμσεν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή” αναφέρει πως “είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι”, διαχωρίζοντας σαφώς την απαίτηση για περικοπές ή μειώσεις λέγοντας πως “πιθανός” χρειαστούν καθώς όπως παραδέχεται ότι οι μειώσεις στις εισφορές των Ταμείων θα είναι μεγάλες.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι ίσως δεχθούν ισο0δύνβαμα μέτρα λέγοντας πως “αν υπάρξει μια ισχυρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των μισθών που μας πείθει ότι οι μισθοί θα προσαρμοστούν χωρίς άμεση παρέμβαση, τότε δεν χρειάζεται μια τέτοια παρέμβαση”.
Όπως τόνισε όμως όλα ακόμη είναι ανοιχτά.

Εκείνο που μένει πάντα στο τραπέζι είναι η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι δανειστές τονίζουν την ανεργία στους νέους που αγγίζει το 40% και επιμένουν σε σχέδια για “απόκτηση εμπειρίας” με μισθούς ως και 20% χαμηλότερους, μισθούς δηλαδή κοντά στα 400 ευρώ αν υπολογίσει κανείς και τη μείωση του κατώτατου μισθού κοντά στα 600 ευρώ μεικτά όπως απαιτούν.

Διαβάστε επίσης:
Απολύσεις στο Δημόσιο και ενιαίο μισθολόγιο για όλους – Η “κρυφή” ατζέντα της τρόικας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε