Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες μιας μέρας ντροπής: Όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν τις καθαρίστριες

Το πρωτοσέλιδο των New York Times
Το πρωτοσέλιδο των New York Times

Εικόνες που κάνουν τον καθένα να ντρέπεται. Να ντρέπεται βλέποντας να δέχονται επίθεση γυναίκες από κάποιους που (υποτίθεται πως) υποχρέωσή τους είναι να τις προστατεύουν. Η χθεσινή επίθεση των ΜΑΤ στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών έκανε και πάλι τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε το λεγόμενο κοινό αίσθημα.

Οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών δεν δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο, δε θα γυρίσουν στις δουλειές τους και η οργή τους ξεχείλισε. Δάκρυα, φωνές, απόγνωση. Μια απόγνωση που έγινε πρωτοσέλιδο στη διεθνή έκδοση των New York Times, όπου περιγράφεται μια μάχη ανάμεσα στον Δαυίδ και τον Γολιάθ: από τη μια οι απολυμένες και από την άλλη η κυβέρνηση.

«Οι καθαρίστριες έχουν γίνει σύμβολα αντίστασης απέναντι στα μέτρα λιτότητας που ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει πως έχουν βαθμιαία επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει τον έλεγχο επί των οικονομικών της, να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων και να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα», αναφέρει το άρθρο.

Και σαν να μην έφτανε η δικαστική απόφαση, φαίνεται πως κάποιος είπε στους άνδρες των ΜΑΤ, που κλήθηκαν να… υπερασπιστούν την “τιμή” του υπουργείου Οικονομικών, πως αυτές οι γυναίκες είναι οι χειρότεροι εγκληματίες.

Δε μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η συμπεριφορά τους. Η άλλη εξήγηση θα ήταν η ηλιθιότητα. Αλλά ας μη φτάσουμε ως εκεί. Ας κρατήσουμε επίπεδο. Εμείς, γιατί εκείνοι δεν κράτησαν. Ξανά…







Έστω λοιπόν πως οι άνδρες των ΜΑΤ παραπλανήθηκαν (και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες που σήκωσαν χέρι σε μια χούφτα γυναίκες). Μάλλον δεν έχουν μάνες, δεν έχουν αδερφές, δεν έχουν γυναίκες ούτε φίλες. Και ελαφρά τη καρδία σηκώνουν χέρι. Και χτυπούν γυναίκες που το μοναδικό τους έγκλημα είναι πως μάχονται για ένα σκοπό και δεν κάνουν πίσω.

Έγκλημα και το γεγονός ότι η Τατιάνα Μπόλαρη, φωτογράφος του πρακτορείου Eurokinissi, ήταν εκεί για να κάνει τη δουλειά της. Έγκλημα κι αυτό! Κι έπρεπε να το “πληρώσει” με ένα χτύπημα. Η φωτογραφία της στο ασθενοφόρο με κολάρο στο λαιμό μόνο απορία και θυμό μπορεί να προκαλέσει.





Άκουσον άκουσον! Να καλύπτει φωτορεπόρτερ συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καταλήγει σε εικόνα ντροπής με 25χρονα (και όχι μόνο) να χτυπούν γυναίκες που θα μπορούσαν κάλλιστα να ήταν μάνες τους….
Κι αν τα 25χρονα έχουν (λέμε τώρα, γιατί δικαιολογία δεν υπάρχει) το ελαφρυντικό της απειρίας, οι έμπειροι δεν έχουν τίποτα. Μόνο ντροπή.

«25χρονα παιδιά μας βρίζουν χυδαία» είπε μια από τις καθαρίστριες μιλώντας νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του Alpha 989. Βία: και λεκτική και σωματική για μερικές γυναίκες που δεν σήκωσαν χέρι να χτυπήσουν τα ΜΑΤ (όπως άφησε να εννοηθεί η δημόσια τηλεόραση) αλλά το μοναδικό τους έγκλημα είναι πως διεκδικούν αυτό που θεωρούν πως τους ανήκει. Συνταγματικό δικαίωμα είπατε;







Η νέα επίθεση των ΜΑΤ κατά των καθαριστριών έρχεται την ώρα που προκαλούν σάλο δυο εικόνες. Η μια (για την οποία έχει διαταχθεί και κατεπείγουσα ΕΔΕ) αφορά σε video που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει τη στιγμή που ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ χτυπά στο κεφάλι μια από τις καθαρίστριες, χωρίς λόγο, χωρίς αφορμή.

Η δεύτερη είναι μια φωτογραφία που σαρώνει τις τελευταίες ώρες τα social media και δείχνει έναν από τους άνδρες των ΜΑΤ έχει ενσωματωμένη σιδηρογροθιά στα γάντια του…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS – EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξύλο έξω από το υπουργείο Οικονομικών με τις καθαρίστριες – Δυο γυναίκες τραυματίστηκαν

ΕΔΕ για το βίντεο που δείχνει άνδρα των ΜΑΤ να χτυπάει καθαρίστρια έξω από το ΥΠΟΙΚ – Δείτε το

Δεν δικαιώνει τις καθαρίστριες ο Άρειος Πάγος – Άκυρη η απόφαση του Πρωτοδικείου για την επαναπρόσληψή τους – Κλάματα και φωνές έξω από το ΥΠΟΙΚ

Ένταση ανάμεσα σε καθαρίστριες και ΜΑΤ έξω από το υπ. Οικονομικών

 

Τόσο μάγκες; Πέταξαν με τις κλωτσιές από το ΥΠΟΙΚ τις απολυμένες καθαρίστριες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε