Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για πλήρη αποκατάσταση των μισθών και επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις με κατάργηση των μνημονιακών νόμων.
Αυτό, εκτός από τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, σημαίνει και υποχρεωτικότητα της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία θα είναι αυτή που θα καθορίζει και τα κατώτατα όρια μισθού και ημερομισθίου χωρίς διακρίσεις σε σχέση με την ηλικία.
Παράλληλα αυτό σημαίνει πως επεκτείνονται και οι κλαδικές συμβάσεις που πλέον θα πρέπει να υπερισχύουν έναντι των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.
Με λίγα λόγια σημαίνει και κατάργηση επί της ουσίας των περισσότερων μειώσεων που έγιναν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά σε ό,τι αφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Μετά την κάλπη έγινε λόγος μόνο για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κάπως γενικά και αόριστα.
Παράλληλα και μετά το υπουργικό συμβούλιο και ύστερα απ’ την επίσημη ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων των αρμόδιων υπουργών είχαμε δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη που ανέφεραν ότι τα 751 ευρώ είναι στόχος και μάλλον ο πήχης φάνηκε να … πέφτει κάπως. Μάλιστα αργότερα το απόγευμα για να μην φανεί κάποια υπαναχώρηση στις δεσμεύσεις η φράση άλλαξε και πάλι και έγινε “επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ”.
Να κρατάμε λοιπόν μικρότερο καλάθι μέχρι να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης; Μάλλον αυτό είναι το φρόνιμο καθώς εκτός από τα παραπάνω λείπει ακόμη και η κοστολόγηση μαζί με τους απαραίτητους πόρους.