Ελλάδα

Αναδρομικά 11 μηνών δίνει το ΣτΕ – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Μόνο όσοι προσέφυγαν δικαστικά δικαιούνται τα αναδρομικά που δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τι θα γίνει με όσους συνταξιούχους δεν έκαναν προσφυγές. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά μετά το Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία επιδικάζει αναδρομικά 11 μηνών στους 250.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Πρόκειται για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016. Συνολικά, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά, αλλά η απόφαση αφορά μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Οι υπόλοιποι είτε πρέπει να προσφύγουν τώρα είτε θα περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι αναδρομικά δικαιούνται και μόνον όσοι έχουν προσφύγει για το διάστημα 2013- 2015.

Τι αποφάσισε το ΣτΕ για τα αναδρομικά

Ειδικότερα, πρώτον, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το επίμαχο ενδεκάμηνο, δικαιώνονται.

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο, όπως εξήγησε ανώτατη δικαστική πηγή, επέλυσε νομικά ζητήματα και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον όσων συνταξιούχων το αποφασίσουν τώρα.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Τρίτον, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πεί το 2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Υποκλοπές: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προανήγγειλαν τα μέλη του ΔΣΑ, επιμένοντας στη σκληρή γλώσσα κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Η συνέντευξη τύπου δόθηκε μετά το έκτακτο ψήφισμα του ΔΣΑ της 29ης Απριλίου για τις υποκλοπές, με το οποίο η πλειοψηφία των μελών ζήτησε την παραίτηση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου
Δικηγορικός Σύλλογος
«Θα άνοιγα το μαγαζί σε 5 μέρες, δανείστηκα για να το φτιάξω» λέει ο περιπτεράς στη Γαστούνη που του έκαψαν το κατάστημα 2 μήνες μετά την πρώτη επίθεση που δέχθηκε
«Σήμερα θα έφερνα το εμπόρευμα. Ευτυχώς που δεν είχα μέσα εμπόρευμα γιατί η φωτιά θα έπαιρνε μεγαλύτερη διάσταση» λέει στο newsit.gr ο Χρήστος Σαμψώνης
Εμπρησμός καταστήματος στη Γαστούνη 7