Ελλάδα

Ανάβυσσος: Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά που έκαψε σπίτια – Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή (pics, video)

Αντιμέτωπες με πύρινο εφιάλτη βρέθηκαν η Ανάβυσσος και η Κερατέα. Καμμένα σπίτια, κάτοικοι σε απόγνωση και κλειστοί  δρόμοι συνέθεταν το σκηνικό της φωτιάς με την εικόνα πλέον να είναι πολύ καλύτερη, καθώς η πυρκαγιά είναι σε ύψεση.

Μόνον όταν μειώθηκαν τα μποφόρ προς το απόγευμα, μπόρεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ελέγξουν τη φωτιά. Παράλληλα, αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου.

“Η εικόνα της πυρκαγιάς στην Κερατέα είναι καλύτερη. Δείχνει να είναι σε ύφεση. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν μόλις νύχτωσε, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα είναι σε επαγρύπνηση όλη τη νύχτα”, τόνισε, πριν από λίγο, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρχηγό του ΠΣ αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, δίνουν από το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μια πολύ δύσκολη μάχη κόντρα στις φλόγες, αλλά και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Το βράδυ επιχειρούσαν  στο σημείο 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ζωσμένες από τις φλόγες η Ανάβυσσος και η Κερατέα οδήγησαν στην απόφαση κήρυξης του δήμου Σαρωνικού σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι θυελλώδεις άνεμοι έτρεχαν με 150 χιλιόμετρα την ώρα και… έστειλαν τους καπνούς μέχρι τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης όπως φαίνεται και στην εικόνα που τραβήχτηκε στις 16.00.

Ωστόσο, η ανησυχητική εικόνα που επικρατούσε τις μεσημεριανές ώρες, απαίτησε την εκκένωση οικισμών  σε Ανάβυσσο, Παλαιά Φώκαια, Δροσιά και Αγιασμόθι.

Οι Αρχές προχώρησαν και στην εκκένωση των οικισμών Όλυμπος και Φέριζα.

Εξάλλου, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού. Ο λόγος είναι για να ερευνηθεί το ενδεχόμενο του εμπρησμού πίσω από τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού.

Σε κάθε περίπτωση, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν, όπως προαναφέρθηκε, όλη τη νύχτα σε επιφυλακή για πιθανές αναζωπυρώσεις.

TZ  RCVIHUPD RTRMADP  GREECE FIRES

Ανάβυσσος: SMS “112” – Μάχη με τις φλόγες από γη και αέρα 

Δύο προειδοποιητικά μηνύματα σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή έστειλε αργά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης “112” για εκκένωση της Αναβύσσου.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν το απόγευμα, και για την κατάσβεση επιχείρησαν 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ. 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία 

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των λεωφόρων Αθηνών – Σουνίου και Καραμανλή, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου από το ύψος της λεωφόρου Καλυβίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο και από το ύψος του οικισμού Παλαιάς Φώκαιας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, καθώς και από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής, επίσης προς Αθήνα.

Click4More Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα – Εκκενώνεται η Ανάβυσσος – Στα πρώτα σπίτια η φωτιά (pics, video)

Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος του Grand Resort, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο.

Η εικόνα της φωτιάς από ψηλά 

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής στο newsit.gr

Δείτε εικόνα από τη φωτιά στην Κερατέα:

Δείτε τις δραματικές εκκλήσεις του δημάρχου την ώρα που είχε ξεσπάσει η φωτιά:

https://www.facebook.com/petros.filippou.7/videos/3823610167651353/

https://www.facebook.com/petros.filippou.7/videos/3823492020996501/

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και την Πέμπτη (10.09.2020) οπότε ο κίνδυνος να εμφανιστούν πύρινες εστίες – παλαιές ή νέες – παραμένει μεγάλος.

πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ & Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στο Παρά Πέντε – 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο – Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού
Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο reunion της κωμικής σειράς του MEGA - Τα τραγούδια της Ζουμπουλίας και της Θεοπούλας και η πάμπλουτη κληρονόμος Ντάλια εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
Στο Παρά Πέντε – 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο – Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού
Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων - «Ψάχναμε 15 αγρότες στο Κάστρο για να δώσουμε στην κυκλοφορία δεύτερη λωρίδα»
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Κίνηση από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ριτσώνα
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
80
Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται, στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης 24-12-2025 προς Πέμπτη 25-12-2025 και στις υπόλοιπες περιοχές το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων
Καρυοθραύστης και άνθρωποι με ομπρέλες
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 11