Ελλάδα

Ανησυχούν στα Οινόφυτα για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου

Το χρώμιο στο νερό του Ασωπού η αιτία, λένε στο Παρατηρητήριο Υγείας. Δημοπρατούνται άμεσα τα απαραίτητα έργα υδροδότησης από το Μόρνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Θνησιμότητας του Παρατηρίου Υγείας Οινοφύτων, που διενεργήθηκε σε 5.842 άτομα, τα τελευταία 11 χρόνια, οι θάνατοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από καρκινογενέσεις εμφανίζονται ανησυχητικά αυξημένοι (κατά 14% περισσότεροι στα Οινόφυτα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους στη Βοιωτία), γεγονός το οποίο συνδέεται με τη χρήση νερού, εμπλουτισμένου με εξασθενές χρώμιο.

Η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε πως θεωρεί ασφαλές το συμπέρασμα ότι «οι συνθήκες ζωής στην περιοχή, την περίοδο εκείνη, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του καρκίνου» και εξήγησε πως «το είδος των καρκίνων, στους οποίους παρατηρείται η αύξηση -εκτός από εκείνον του πνεύμονα- καταδεικνύει την κατανάλωση νερού, επιβαρυμένου με αυτόν τον τοξικό παράγοντα».

Η κ. Λινού υπογράμμισε ότι «για να είμαστε 100 % σίγουροι, θα πρέπει η μελέτη να συνεχιστεί και να συμπεριληφθούν σε αυτήν κοντινά συγγενικά πρόσωπα των ανθρώπων, που εμφάνισαν καρκίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα επαγγέλματα, που έκαναν, αν κάπνιζαν, αν κάποιοι από αυτούς έπιναν μόνον εμφιαλωμένο νερό, ή έκαναν μπάνιο με το μολυσμένο νερό. Έτσι μόνο θα εξειδικευθεί το εύρημα τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η πιθανότητα να είναι τυχαία τα ευρήματα και να μη σχετίζεται η χρήση του νερού με την εμφάνιση καρκίνου, κυρίως του ήπατος των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, σε κατοίκους της περιοχής, είναι μία στις χίλιες».

Ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, Γιάννης Νίκας, δήλωσε ότι: «Εμείς, ως δημοτική αρχή, μόλις παραλάβαμε πριν τρία χρόνια, κάναμε αναλύσεις στο νερό και ανακαλύψαμε ότι περιείχε εξασθενές χρώμιο» και συμπλήρωσε ότι: «Από εκεί και πέρα, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και αυτή τη στιγμή πίνουμε νερό από τον Μόρνο, το οποίο δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Σε ερώτηση σχετικά με παράπονα που διατύπωναν οι κάτοικοι σχετικά με το νερό, κατά το παρελθόν, ο κ. Νίκας είπε: «Ξέραμε στο παρελθόν ότι το νερό είχε νιτρικά, τα οποία δεν είναι επικίνδυνα, αλλά όχι εξασθενές χρώμιο. Το χρώμιο ανακαλύφθηκε πριν τρία χρόνια ακριβώς και η δημοτική αρχή προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα». Ο κ. Νίκας κλείνοντας ξεκαθάρισε, ότι «βάσει των χημικών αναλύσεων, το νερό που πίνουν σήμερα οι κάτοικοι στα Οινόφυτα, είναι μια χαρά».
 

Έργα αναβάθμισης στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής

Άμεσα αναμένεται να δημοπρατηθούν όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες, που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής του Ασωπού, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με τη σημερινή του ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ κάνει γνωστό ότι θα οργανώσει μία συνάντηση επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και αν αυτό μπορεί να υπολογισθεί ξεχωριστά από το ολικό στο πόσιμο νερό, τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος του τμήματος Περιβάλλοντος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γιάννης Σιταράς, «Η διεθνής νομοθεσία προσδιορίζει όρια για το ολικό χρώμιο, αλλά όχι για το εξασθενές. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη μελέτη, γιατί θα μπορούσε να υποστηρίξει επιστημονικά, τη θέσπιση ορίου, συγκεκριμένα για το εξασθενές χρώμιο, στο πόσιμο νερό. Όταν, το 2008, μας είχε στείλει ο δήμος δείγματα του νερού των Οινοφύτων, παρατηρήσαμε μια γενική υποβάθμιση του νερού σε πολλές παραμέτρους. Υπήρχαν και νιτρώδη και μόλυνση από χημικές δραστηριότητες και παρουσία εξασθενούς».

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαχωριστεί το ολικό χρώμιο και να μετρηθούν οι ποσότητες εξασθενούς και τρισθενούς χρωμίου, ο κ. Σιταράς σημείωσε: «Υπάρχουν μέθοδοι για όλα. Και για να μετρηθεί το ολικό χρώμιο σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις και για να προσδιοριστεί το εξασθενές χρώμιο. Υπάρχουν και κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια που μπορούν να προσδιορίσουν αυτές τις τιμές με μεγάλη ακρίβεια. Ανάλογα με τις μετρήσεις, αυξάνονται οι τεχνικές απαιτήσεις, αλλά μέθοδοι υπάρχουν. Δεν είναι κάτι περίπλοκο».

Τι ακριβώς είναι το ολικό και τι το εξασθενές χρώμιο;

«Το χρώμιο, ως στοιχείο, παρατηρείται στη φύση σε διάφορες μορφές. Είναι ένα φυσικά σχηματιζόμενο μέταλλο, άοσμο, σκληρό, με χρώμα γκρι του ατσαλιού. Οι κυριότερες καταστάσεις του είναι: Το στοιχειακό χρώμιο, που δεν συναντάται στη φύση. Το ολικό χρώμιο, που αποτελείται από το τρισθενές χρώμιο, το οποίο συναντάται στη φύση ως ορυκτό και το εξασθενές χρώμιο, Cr(VI) που είναι η δεύτερη πιο σταθερή μορφή του χρωμίου και συναντάται σπάνια στη φύση, αλλά είναι τοξικό και αποτελεί, κυρίως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας», τονίζει ο κ. Σιταράς.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, στην έκθεση του 2007 για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου Cr(VI) στα νερά, «το εξασθενές χρώμιο, στον εισπνεόμενο αέρα είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, ενώ για την επικινδυνότητά του στο πόσιμο νερό, τα έως στιγμής στοιχεία οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς τη θεώρηση του Cr(VI) καρκινογόνου ουσίας και μέσω της κατάποσης. Αναφέρονται, επίσης, στοιχεία για τη φυτοτοξικότητα, αλλά και τη δυνατότητα βιοσυσσώρευσης του Cr(VI) σε φυτά».

Οι δε, ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου χρησιμοποιούνται στη χημική βιομηχανία, στη βιομηχανία χρωμάτων, στη βυρσοδεψία, στην παρασκευή βερνικιών για τη συντήρηση του ξύλου, στην κατασκευή υλικών ηλεκτροσυγκόλλησης, στην παρασκευή αντισκωριακών των μεταλλικών επιφανειών, στην κλωστοϋφαντουργία, στο μελάνι των φωτοτυπικών μηχανημάτων, στις μαγνητοταινίες, ως καταλύτης, στην τσιμεντοβιομηχανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ταξιδιώτες των Χριστουγέννων - Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Ουρές χιλιομέτρων την Τρίτη
11
Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται, στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης 24-12-2025 προς Πέμπτη 25-12-2025 και στις υπόλοιπες περιοχές το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων
Καρυοθραύστης και άνθρωποι με ομπρέλες
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 10
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
42