Ελλάδα

Δακτύλιος 2016: Επιστρέφει με πρόστιμο 200 ευρώ – Ποιες άδειες ισχύουν

Από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στο λεκανοπέδιο Αττικής. Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ.

Ειδικότερα, τα όρια του μικρού δακτυλίου ορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του μικρού δακτυλίου το μέτρο δεν ισχύει. Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από το μικρό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ. φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στο μικρό δακτύλιο:

– Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών, που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

– Τα οχήματα των κατηγοριών, που εμπίπτουν στα μέτρα του πράσινου δακτυλίου, δηλαδή:

– Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km. Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων, εσωτερικά του μικρού δακτυλίου, προβλέπονται ειδικές ζώνες εισόδου – εξόδου.

 

Παράλληλα, οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για το έτος 2015-2016, ισχύουν για τη νέα περίοδο 2016-2017 (έως 21-7-2017).

 

Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στον μεγάλο δακτύλιο: Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1-1-1993, εντός της ζώνης του μεγάλου δακτυλίου. Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους, η παραπάνω χρονολογία προσαυξάνεται κατά ένα έτος.

 

Τα όρια του μεγάλου δακτυλίου καθορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Παραλιακή λεωφόρος – Αλίμου – Βουλιαγμένης – Ελ. Βενιζέλου – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη – Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης – Κασταμονής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως – Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι. Στην απαγόρευση αυτή, δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

 

Σημειώνεται, οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07:00 έως 20:00

Παρασκευή, ώρες 07:00 έως 15:00.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Άγνωστος επιτίθεται σε γυναίκες με μικρά παιδιά σε παιδική χαρά στο Περιστέρι - «Πέταξε έναν αναπτήρα, άρχισε να βρίζει και να απειλεί»
«Πήγε να κάψει τα μαλλιά μιας γυναίκας, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητό του και πήγε να πατήσει δύο παιδάκια» λένε αυτόπτες μάρτυρες και θύματα του άνδρα
man closing his hand tightly. Clenched fist. Hand gesture. Fight, strength and determination concept.
Διαφορετική διαμαρτυρία Ηπειρωτών στο Ζάππειο: Κλαρίνο, φουστανέλες και χοροί – «Η ιστορία της Ελλάδας δεν ιδιωτικοποιείται»
Οι εικόνες από το σημείο αποτυπώνουν εκατοντάδες ανθρώπους με παραδοσιακές φορεσιές να σχηματίζουν έναν τεράστιο χορό που «αγκάλιασε» το μέγαρο, στέλνοντας μήνυμα προστασίας της δημόσιας περιουσίας
Ζάππειο
Η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας απαντά στο γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ
Οι ουσιαστικές και «σοβαρές» συλλήψεις απαιτούν χρόνο για την αξιολόγηση των στοιχείων, την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων και την πλήρη δικονομική θωράκιση, ξεκαθαρίζει η Ένωση
Επεισόδια στο ΑΠΘ
Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες - Σε δυτική Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο τα περισσότερα φαινόμενα
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σημειώνει πως δεν αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιάδες οι οποίοι από την Πέμπτη θα ενισχυθούν
Βροχή