Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δείκτης θετικότητας και «σκληροί» αριθμοί έβαλαν αστερίσκους στο εμπόριο – Όλο το σχέδιο του click away

click away
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Οι αριθμοί γύρω από τον κορονοϊό είναι αμείλικτοι και ο δείκτης θετικότητας «μίλησε». Πώς φτάσαμε στο να ανοίξουν… όσο γίνεται λιγότερο τα μαγαζιά για τις γιορτές. Αναλυτικός οδηγός για καταστήματα, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και φυσικά… click away. Τα ωράρια, οι κανόνες, τα SMS, οι εκκλησίες.

Όταν το δεύτερο lockdown επιβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2020, η ελπίδα ήταν μία: Να… μαζευτούν γρήγορα οι -εφιαλτικοί- τότε αριθμοί του κορονοϊού, ώστε αφενός να μην χαθεί ο έλεγχος και αφετέρου να “σωθούν” τα Χριστούγεννα.

Ήταν οι μέρες πριν τις οποίες τα ημερήσια κρούσματα είχαν φτάσει… στα κόκκινα με 3.000 ή και περισσότερα και όλα έδειχναν πως το “λουκέτο” ήταν η μόνη λύση.

Click4more: Κορονοϊός: Περισσότεροι από 1.000 νεκροί τον Δεκέμβριο – «Περιορισμοί μέχρι τους εμβολιασμούς»

Νεκροί και διασωληνωμένοι δεν παρουσίαζαν τους εφιαλτικούς αριθμούς του παρόντος, ωστόσο το ότι φτάσαμε να θρηνούμε από 80 έως και πάνω από 100 συμπολίτες μας καθημερινά και εκείνοι που δίνουν την μάχη στις ΜΕΘ να είναι σταθερά κοντά στους 600, ήταν το αποτέλεσμα της ευρείας εξάπλωσης του φονικού ιού στην Ελλάδα.

Η ελπίδα όμως να “μαζευτεί” όλο αυτό έγινε θρύψαλα και την Παρασκευή, 11.12.2020, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν τα φετινά Χριστούγεννα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για το λιανεμπόριο. Μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί και αποτελούν το… ελάχιστο δυνατό που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Δηλαδή απλά κάτι περισσότερο από το… τίποτα.

Δείκτης θετικότητας: Έβαλε φρένο…

Πριν παρατεθεί αναλυτικά όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά τις προσεχείς ημέρες, αξίζει να σταθούμε στον παράγοντα – κλειδί της όποιας απόφασης για τα μέτρα.

Κι αυτός είναι ο δείκτης θετικότητας. Το newsit.gr σας παρουσιάζει καθημερινά πώς κινείται αυτός ο δείκτης -ενώ σας έχει παρουσιάσει και ένα αναλυτικό αφιέρωμα για τον απολογισμό του τελευταίου 4μήνου– ο οποίος και αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο στις αποφάσεις για την εκάστοτε επόμενη μέρα.

Click4more: Κορονοϊός: Πάνω από 650 κρούσματα συνολικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Πού εντοπίζονται σε όλη τη χώρα

Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας έφτανε το 4,2%, με τα 1.395 νέα κρούσματα κορονοϊού επί του συνόλου των 32.747 τεστ, την ώρα που το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%.

Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης αυτός έφτανε το 4,7%, με τα 1.534 κρούσματα σε σύνολο 32.494 τεστ.

Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης αυτός έφτανε το 5,5%.

Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης αυτός ήταν στο 4,6%.

Την Δευτέρα 07.12.2020, το 12% είχε προκαλέσει συναγερμό…

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι απλό: Έχουμε ακόμα δρόμο. Κι αυτό διότι με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί, θα μπορούμε να πούμε πως τα μέτρα «πιάνουν τόπο» αν ο δείκτης πέσει κάτω από το 4% για πέντε μέρες ή και περισσότερο.

Ακόμη από αυτό απέχουμε και κάπως έτσι η απόφαση του πρωθυπουργού για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ήρθε με… αστερίσκους και αυστηρά μέτρα.

Τα νέα μέτρα

Με γνώμονα, λοιπόν, τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για το διάστημα μέχρις τις 07.01.21.

Πρώτα και κύρια το λιανεμπόριο δεν θα λειτουργήσει όπως όλοι ήλπιζαν, αλλά υπό τους αυστηρούς κανόνες του click away.

Click4more: Κορονοϊός: Δήλωση «μαχαιριά» από Μαγιορκίνη για την Θεσσαλονίκη (video)

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 “Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές” του ν.4177/2013 “Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις”, επιτρέπεται, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με την διαδικασία (click away) και όσων δεν βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363 “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού CΟVID – 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00» (Β’ 5350)”.

click away

Πώς θα λειτουργεί η αγορά έως τις 7 Ιανουαρίου 2021

Διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). 

Ανοίγουν τα κομμωτήρια, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Click4More Click away: Βήμα βήμα πως θα ψωνίζουμε από την Κυριακή

Ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

click away

Ανοικτά και τα ΚΤΕΟ.

Ανοικτές εκκλησίες μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα

Οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για τους πιστούς ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

click away

Απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS για click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία

Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων αλλά πια από τις 10 το βράδυ (σ.σ. αντί από τις 9) έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Click4more: Γεωργιάδης: Δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα για μανικιούρ και πεντικιούρ

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους,  θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Καραντίνα 3 ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Πως θα λειτουργεί το click away

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click-away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και λαμβάνουν και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσα από το e-shop, το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης και πληρωμή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής μέσω, αν δεν υπάρχει e-shop στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα με το ασύρματο μηχάνημα.

Click4more: Έτσι θα γίνεται το click away – Δύσκολη εξίσωση λένε καταστηματάρχες στο newsit.gr (video)

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει για να μετακινηθεί ο πελάτης να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος SMS από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβάνει την παραγγελία του.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να πηγαίνει να παραλαμβάνει την παραγγελία του και όχι ομάδες προσώπων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν. 

Ουρές έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνον έως 9 άτομα.

Στην ουρά έξω από τα εμπορικά καταστήματα η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι το λιγότερο 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Βαριά πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν τα μέτρα και cklick away… μόνο μπροστά στο δρόμο

Επιχείρηση που στους ελέγχους θα αποδεικνύεται ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα στην επιχείρηση πελάτη, θα έχει πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, αυτό θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά της επιχείρησης και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 μέρες. 

Click4more: Γιαμαρέλλου: Το μερικό άνοιγμα της αγοράς μπορεί να φέρει κρούσματα

Το click-away μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν εξωτερική είσοδο στον δρόμο. 

Mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και που δεν έχουμε ξεχωριστή είσοδο στον δημόσιο δρόμο δεν θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία του click away.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις