Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστος: Η Παναγία και η δύναμη του ονόματός της

Ο Άγιος Πέτρος ασκήτευε σε μια σπηλιά του Αγίου Όρους τον 9ο αιώνα. Ο διάβολος έσκασε από το κακό του και με κάθε τρόπο προσπαθούσε να τον βγάλει από το Όρος για να τον καταστρέψει στον κόσμο.

Τέλος μηχανεύτηκε το εξής. Παίρνει τη μορφή του εξαδέλφου του, τον επισκέπτεται και με δάκρυα και θρήνους τον αγκαλιάζει, τον φιλάει και του λέγει:

«Ω αδελφέ μου Πέτρο, επιτέλους σε βρήκα. Έψαξα όλον τον κόσμο. Μάθαμε όλοι ότι σε αιχμαλώτισαν οι Αγαρηνοί και σε φυλάκισαν στον πύργο του Σαμαρά στη Συρία, απ’ όπου ο άγιος Νικόλαος θαυματουργικά σε απελευθέρωσε.

Όλοι στην Πόλη σε αναζητούμε και κλαίμε για σένα. Έλα να μας δεις. Κι εκεί έχει μοναστήρια και σκήτες ν’ αγωνιστείς. Να διδάξεις και να ωφελήσεις ψυχές με τα πνευματικά σου και ψυχωφελή λόγια.

Αχ, πόσο σε ποθήσαμε στην Κωνσταντινούπολη! Όλοι κλαίμε για σένα. Και στο παλάτι σε αγαπούν και θέλουν να σε δουν και να σ’ ακούσουν. Εδώ ποιον ωφελείς;

Κανένα. Μόνο την ψυχή σου! Μόνο τον εαυτό σου! Μην είσαι φίλαυτος. Σκέψου και τους άλλους που ζουν στο σκοτάδι.

Θα έχεις μεγάλο μισθό από τον Θεό. Τι λέγει η Γραφή; Ο εξάγων ψυχήν εξ άδου καλύψει πλήθος αμαρτιών»!
Και ο Άγιος Πέτρος απάντησε: «Εγώ δεν ήλθα εδώ με δική μου θέληση. Ήλθα εδώ με εντολή της Παναγίας».
Μόλις άκουσε ο διάβολος το όνομα της Μητέρας του Θεού έγινε άφαντος. Διότι τίποτε ο διάβολος δεν τρέμει όσο το όνομα της Θεοτόκου.

Εκείνος που προσεύχεται στο άγιο όνομά της, εκείνος που την επικαλείται και στηρίζει την ελπίδα της σωτηρίας του σε αυτήν είναι χαμένος για τον διάβολο. Γι’ αυτό οι Πατέρες την είπαν «το έλκος των δαιμόνων». Ο φόβος και ο τρόμος των δαιμόνων.

Έχε και συ σε ευλάβεια το άγιο όνομά της. Προσεύχου σε αυτήν. Να την επικαλείσαι σε κάθε στιγμή της ζωής. Και θα την εύρης βοηθό και σκέπη και προστασία. Κάθε βράδυ διάβαζε τους Χαιρετισμούς και λέγε κάθε μέρα τον αρχαγγελικό χαιρετισμό «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά σου. Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου. Ότι σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών», και θα εύρης χάρη και ευλογία και προκοπή στην πνευματική σου ζωή.

Από το βιβλίο: † Αρχιμ. Σεραφείμ Δημόπουλου, Ένα κάθε μέρα. Έκδοση Φιλ. Σωματείου «Ιωάννης ο Χρυσόστομος», Λάρισα 2015, σελ. 37.

Πηγή: dogma.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μαθήτριες από την Κρήτη αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους της μελέτης
Το CALMify AI, η καινοτόμος ιδέα μαθητριών από τα Χανιά που κατέκτησε την πρώτη θέση στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό τελικό
Vodafone
Άρειος Πάγος για δίκη Τεμπών: Αγανακτισμένοι απειλούν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των δικαστών
Πρόσθεσε ακόμα ότι τις τελευταίες εβδομάδες στα Δικαστήρια της Λάρισας έχουν καταγραφεί ακραία παράνομες συμπεριφορές «ενδιαφερομένων» οι οποίες είχαν στόχο να καταστεί ανέφικτη η εκδίκαση της υπόθεσης»
Η αίθουσα του δικαστηρίου στα Τέμπη 7
Στον ανακριτή ο γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης για τα 314 πλαστά έργα τέχνης - Το κακούργημα για το οποίο κατηγορείται
Ο γκαλερίστας κατηγορείται για το κακούργημα της υπεξαίρεση αρχαίων και νεότερων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα κατά επάγγελμα, της παράβασης της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου και άλλα αδικήματα
Ο γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης
Μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου - Πλήθος κόσμου παρά τον βροχερό καιρό
Την παρέλαση «άνοιξε» το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων, «Ευσέβιος Κυπουργός», ενώ συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, παρελαύνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες
Μαθητική παρέλαση