Ελλάδα

Δωρεάν τα φάρμακα σε ασθενείς με αναπηρία όρασης 80% και άνω – Υπογράφηκε νέα ΚΥΑ

Η σχετική απόφαση που τίθεται άμεσα σε ισχύ, απαλλάσσει τους δικαιούχους από το κόστος της θεσμοθετημένης συμμετοχής, ανεξαρτήτως κατηγορίας φαρμάκου

Δωρεάν θα παίρνουν τα φάρμακα τους άτομα με αναπηρία όρασης σε ποσοστό πάνω από 80% σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιο Πετραλιά, η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που ρυθμίζει τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των ατόμων με αναπηρία όρασης σε ποσοστό 80% και άνω.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση που τίθεται άμεσα σε ισχύ, απαλλάσσει τους δικαιούχους από το κόστος της θεσμοθετημένης συμμετοχής, ανεξαρτήτως κατηγορίας φαρμάκου.

Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

Υλοποιεί τη δέσμευση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, όπως αυτή εκφράστηκε στη συνάντηση της 14ης Ιουλίου 2025 με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ.).

Ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο και τεκμηριωμένο αίτημα της οργανωμένης έκφρασης των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της προσβασιμότητας και ισότητας στο φάρμακο, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένου κόστους διαβίωσης.

Η εν λόγω απόφαση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής  για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, την εξάλειψη των ανισοτήτων στον χώρο της Υγείας και την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης.

«Η Πολιτεία αναγνωρίζει στην πράξη τις ειδικές ανάγκες και οικονομικές επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με βαριά αναπηρία όρασης, και προχωρά σε στοχευμένες πολιτικές ελάφρυνσης και προστασίας της αξιοπρέπειάς τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Επτά κλινικές στην Ελλάδα έλαβαν το σπέρμα του Δανού δότη με το γονίδιο καρκίνου – Εντοπίστηκαν 4 περιπτώσεις φορέων
Γονείς κατηγορούν τα κέντρα γονιμότητας για εγκληματική αμέλεια, καθώς δεν τους ενημέρωσαν για τον τεράστιο κίνδυνο από το σπέρμα του συγκεκριμένου δότη
Γονιμοποίηση
Ξεσπά η ανιψιά του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα: «Ο ξάδερφός μου μετά την διπλή δολοφονία ένιωθε βασιλιάς»
Η ξαδέρφη του ανιψιού που συνελήφθη για το φονικό καταγγέλλει ότι ο 31χρονος συλληφθείς της είχε πει πως ο ιδιοκτήτης κάμπινγκ υποστήριζε πως η ίδια θα έστηνε δολοφονία εις βάρος του
Ο 68χρονος ιδιοκτήτης του camping που πυροβολήθηκε θανάσιμα στη Φοινικούντα Μεσσηνίας