Ελλάδα

Ένας στους πέντε μαθητές καπνίζει

Ένας στους πέντε μαθητές στα ελληνικά σχολεία καπνίζει, σύμφωνα με δημοσίευση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Η έρευνα διεξήχθη το 2012 σε 683 σχολεία, με τη συμμετοχή 37.040 μαθητών, ηλικίας από 13 έως 19 χρόνων.
Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά αν και κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται 6.000 προγράμματα αγωγής υγείας, από τα οποία, το 25% αφορά την αποτροπή του καπνίσματος (1.500 προγράμματα πανελλαδικά).

«Έχουμε ψηφίσει έναν νόμο, ο οποίος δεν εφαρμόζεται. Δεν εφαρμόζεται μάλιστα ούτε μέσα στην ίδια τη Βουλή που τον ψήφισε και χρειάστηκε να κάνουμε επιστολή μερικοί βουλευτές για να πούμε το αυτονόητο, ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα εντός των χώρων της Βουλής, όταν μάλιστα πάνω από το 80% των ερωτώμενων σε έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH τον Σεπτέμβριο του 2013 δηλώνει θυμωμένο που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εφαρμόζει τον νόμο για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα.

Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν θυμωμένοι από το γεγονός ότι καπνίζουν ενώ απαγορεύεται». Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον έλεγχο του καπνίσματος «Μαθαίνω να Μην Καπνίζω», που ολοκληρώνεται αύριο.

Το συνέδριο διοργανώνου τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος HEART II.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του συνεδρίου Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε ότι «ούτε το λαθρεμπόριο, ούτε η κρίση μπορεί να δικαιολογήσει την οργή του κόσμου από τη μη εφαρμογή του νόμου».

Φιλοσοφία του προγράμματος HEART II και του συνεδρίου είναι η ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας για ανάπτυξη πρωτοβουλιών κατά του καπνίσματος από τους μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το Συνέδριο, που διεξάγεται από το 2010, περιλαμβάνει, εκτός από υψηλού επιπέδου εισηγήσεις τρεχόντων θεμάτων που σχετίζονται με τις συνέπειες του καπνίσματος από εξειδικευμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, και παρουσιάσεις από μαθητές των προγραμμάτων αγωγής υγείας με θέμα το κάπνισμα.

Σήμερα στο συνέδριο θα παρουσιαστούν προγράμματα αγωγής υγείας με θέμα το κάπνισμα από 17 σχολεία της Αττικής.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιείται ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Οι μαθητές έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό με ατομικά ή ομαδικά έργα που προάγουν την υγιεινή συμπεριφορά όσον αφορά το κάπνισμα. Στον διαγωνισμό, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, οι μαθητές Γυμνασίων με σύντομα βίντεο ή μουσική/τραγούδι και οι μαθητές των Λυκείων με ψηφιακό υλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι δεν συγκινεί ερωτικά άνδρες και γυναίκες;

Τα βήματα για μια λαμπερή και υγιή επιδερμίδα

Το κάπνισμα διχάζει τους πολιτικούς στη Βουλγαρία

Απαγορεύτηκαν τα αρωματισμένα τσιγάρα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα μετά από καρκίνο του ενδομητρίου – 34χρονη από τη Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει μητέρα
Μια 34χρονη ασθενής από τη Βόρεια Ελλάδα που είχε προσβληθεί από καρκίνο ενδομητρίου ετοιμάζεται σήμερα να γίνει μητέρα με εξωσωματική γονιμοποίηση
Έγκυος γυναίκα
Τεράστια άσκηση με πάνω από 60 αεροσκάφη και ολόκληρο τον στόλο – Σενάριο ανακατάληψης νησίδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο
«Σκοπός της άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας μέσω της εξέτασης των διαδικασιών εφαρμογής ειδικών σχεδίων, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ
Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο
Ανανεώθηκε πριν 15 λεπτά
52
Πρόβλημα η έλλειψη παθολόγων – Παρά τα οικονομικά κίνητρα δεν υπάρχει ανταπόκριση από γιατρούς να ακολουθήσουν την ειδικότητα
Θεσπίστηκε εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ για νέους γιατρούς που θα επιλέξουν ειδικότητα στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική ή στην Εσωτερική Παθολογία, ένα ποσό που καταβάλλεται σε δύο φάσεις
Γιατρός 1