Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Έντονοι διάλογοι Ακη – Παραγιουδάκη στο δικαστήριο

Έντονοι διάλογοι Ακη – Παραγιουδάκη στο δικαστήριο

“Ούτε συζήτηση ότι είχαμε εμπιστοσύνη στον Υπουργό βάση του Συνταγμάτος ακόμα και αν μας έλεγε να πάμε σε πόλεμο” επισήμανε στην κατάθεση του ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, την περίοδο 1999-2002 ο οποίος κατέθεσε στη δίκη για τις “χρυσές μίζες” από εξοπλιστικά προγράμματα μα βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση ο απόστρατος επισήμανε στην κατάθεση του πως η προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων ήταν “πολιτική” απόφαση. “Επέλεγε το ΚΥΣΕΑ το όπλο που νόμιζε πως μπορούςε να είναι χρήςιμο στην εξωτερρική του πολιτική. Αυτό μας είχε γίνει βίωμα. Αυτό μας είχε γίνει συνείδηση. Η κυβέρνηση δεν επέλεγε αυτό που έλεγαν οι στρατιωτικοί” τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως
“Ο υπουργός Άμυνας έκανε από τα καθήκοντα του μία εισήγηση και όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ αποφάσιζαν βάσει της εισήγησης του υπουργού και είχε πολιτικούς λόγους να αποφασίζει”.

Μάρτυρας: Η εντολή για τα Τορ ήταν πολιτική απόφαση. Ο υπουργός Αμυνας έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση πάνω στο καθε σύστημα και τα 12μέλη του ΚΥΣΕΑ αποφάσιζαν βάση αυτής.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Αρα αποφασίζει ο υπουργός…

Ακης Τσοχατζόπουλος (φωνάζοντας): Ο υπουργός δεν αποφασιζει. Πόσες φορές θα το πούμε; Είστε εντεταλμένη. Έχετε άνωθεν εντολές.

Πρόεδρος: Μην κάνετε διάλογο.

Ο απόστρατος επισήμανε για την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων πως : “Στο τελευταιο ΚΥΣΕΑ έγιναν κάποιες ερωτησεις απο τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη και η εισηγηση του Υπουργου εγινε αποδεκτη. Ηταν τοσο τεκμηριωμενη η προταση για την γερμανικη εταιρια απο την οποια θα παιρναμε τα υποβρυχια και τη συνεργασια με τα ναυπηγεια που και να ηθελε καποιος δε θα μπορουσε να επιχειρηματολογησει κατά της εισηγησης . Αλλωστε τα τρια ΚΥΣΕΑ που ειχαν προηγηθει ειχαν συμφωνησει. Στη συνεχεια ανετεθη στο υπουργο αμυνας να υλοποιησει την αποφαση αυτη “. Σχετικα με τις μιζες ο κ. Παραγιουδακης ειπε οτι “στις διαδικασίες αυτές έχω την αίσθηση οτι δεν υπήρξε δωροδοκία. Για τα υπόλοιπα δε γνωρίζω. Δεν αποκλείω να υπήρξαν μίζες απο τη στιγμή μάλιστα που τουλάχιστον ένας εμπλεκόμενος ο κ. Κάντας το έχει ομολογήσει. Εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στρατιωτικοί”.

Επισης ο μαρτυρας κατέθεσε οτι στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα υποβρύχια είχαν τηρηθεί πρακτικά.

Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει πάλι την επόμενη Τετάρτη όταν και πιθανότατα θα αποφανθεί και για την αίτηση αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε