Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Στα 124 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – 15 θάνατοι σε όλη τη χώρα

Σημαντική αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα παρουσιάζουν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ σήμερα Τετάρτη (28.8.24).

Όπως καταγράφεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μέσα σε μια βδομάδα σημειώθηκαν 24 κρούσματα και 3 θάνατοι, ενώ τα συνολικά κρούσματα έχουν φτάσει τα 124 και οι θάνατοι τους 15 από την αρχή της επιτήρησης της νόσου στις αρχές καλοκαιριού.

Επίσης, οι περιφέρειες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού αυξήθηκαν από 20 σε 23 και οι δήμοι από 53 σε 60.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς φέτος σημειώνεται έξαρση, η οποία όπως λένε, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία έχει συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ,  από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 28/08/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά εκατόν είκοσι τέσσερα (124) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα ενενήντα πέντε (95) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είκοσι εννέα (29) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν είκοσι τέσσερα (24) νέα εγχώρια κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου.

Έχουν καταγραφεί, επίσης, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αλβανία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.

Έχουν καταγραφεί δεκαπέντε (15) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη, εύρος 61 – 92 έτη).

Ιός Δυτικού Νείλου στις άλλες χώρες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, έχουν καταγραφεί – εκτός από τη χώρα μας – κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία, αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών, υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη: Με συμπτώματα μηνιγγίτιδας νοσηλεύεται 60χρονος
Πρόκειται για εγχώριο κρούσμα καθώς ο 60χρονος δεν είχε ταξιδέψει - Ενεργοποιήθηκε αμέσως το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ το οποίο περιλαμβάνει εκτεταμένους ψεκασμούς στην περιοχή
Κουνούπι
«Έρχεται κλιμάκιο ευρωπαίων για τον έλεγχο της απονομής δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών» λέει η Μαρία Καρυστιανού
Η ίδια αναφέρει πως «τρέμουν την αλήθεια που είναι θαμμένη με τα παιδιά μας» - Καρυστιανού, Ρούτσι και Τηλκερίδης κατέθεσαν αίτημα στον ΟΗΕ για εκταφή των παιδιών τους
Η Μαρία Καρυστιανού 55
Εξαρθρώθηκε σπείρα με έναν τόνο κάνναβης και βαρύ οπλισμό – Στα 8.000.000 ευρώ υπολογίζεται η λεία της
Η σπείρα δρούσε κυρίως σε Αττική και Αρκαδία ενώ εκτός από τη μεγάλη ποσότητα κάνναβης κατασχέθηκαν πιστόλια, ένα τουφέκι ενώ βρέθηκαν συνολικά 1.640 δενδρύλλια κάνναβης και πλήρως εξοπλισμένη φυτεία
Η κάνναβη που βρέθηκε στην κατοχή της σπείρας 3