Ελλάδα

ΕΟΦ: Να μην προμηθεύονται οι καταναλωτές φάρμακα «για την απώλεια βάρους» από το διαδίκτυο

Την προσοχή των καταναλωτών στη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων «για την απώλεια βάρους» όπως OZEMPIC, VICTOZA, SAXENDA, μέσω ιστοσελίδων εφιστά ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία (ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013 & Γ.Π. οικ. 22609/20.04.2022) απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται επιπλέον υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές, αναφέρει ο ΕΟΦ.

Επίσης, η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται βάσει της ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013.

Παρακαλούνται οι καταναλωτές/ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμιά περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές μη αξιόπιστες, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους.

Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία.

Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση» κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Ο αυτισμός είναι μη αναστρέψιμη δια βίου διαταραχή και μπορεί να γίνει αντιληπτή ακόμη και από 14 μηνών - Οι γονείς δικαιούνται θεραπείες ειδικής αγωγής οι οποίες συνταγογραφούνται ετησίως
Παιδί
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που αυτοκίνητο χτυπά τη 16χρονη στα Καμίνια - «Ο οδηγός έκανε πως βάζει αλάρμ και την εγκατέλειψε»
«Στην περιοχή υπάρχουν δύο παιδικές χαρές. Πολλοί είναι αυτοί που δεν σταματούν στην διάβαση και τρέχουν ανεξέλεγκτα ειδικά τις βραδινές ώρες ο δρόμος γίνεται πίστα», καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής
Αυτοκίνητο
Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 79χρονη από μετωπική αυτοκινήτων – Στο νοσοκομείο 2 άνδρες
Το τροχαίο έγινε στην επαρχιακή οδό Ζαγκλιβερίου – Καλαμωτού όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε 83χρονος συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 26χρονος
Car crash with two vehicles collided at traffic accident site on American street. 5
64χρονος στη Ρόδο κατηγορείται πως προσπάθησε να ασελγήσει σε 10χρονα - Για να τις πείσει τους έδινε 15 ευρώ
Γείτονες και γνωστοί κατέθεσαν πως τον έβλεπαν συχνά να τριγυρνά σε χώρους με παιδιά - Ο ίδιος υποστηρίζει πως συγκεκριμένη οικογένεια του έκανε καταγγελία γιατί ήθελε να τον εκδικηθεί επειδή δεν τους δάνεισε χρήματα
Crying caucasian child girl sitting on the floor covering his face 1