Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: Σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουν η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου την Αγία Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη,την Αγία Αγαθόκλεια, τους Αγίους Μάξιμο, Θεόδοτο και Ασκληπιοδότη, καθώς επίσης και τους Αγίους Ηρακλείδη και Μύρωνα, επισκόπους Ταμάσου της Κύπρου.

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α’ Κορινθίους. 13:13).

Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου από την Εκκλησία τιμώνται και οι Άγιοι Ηρακλείδης και Μύρων.

Ο Άγιος Ηρακλείδης γεννήθηκε στη Λαμπαδού (ή Λαμπαδιστό,) ένα χωριό κοντά στο σημερινό Μιτσερό, κι ήταν γιος ειδωλολάτρη ιερέα του Ιεροκλέα.

Ο ιερέας διακρινόταν για τα φιλόξενα αισθήματα του και γι’ αυτό δεν δίστασε να φιλοξενήσει τον Παύλο και τον Βαρνάβα και τον Μάρκο, όταν αυτοί βρέθηκαν στο έδαφος της Κύπρου.

Τότε είλκυσαν στον Χριστό τον γιο του Ηρακλείδη και αυτός στη συνέχεια έφερε στον Χριστό τους γονείς του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις