Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα

Έξι εμβολιαστικά κέντρα ενεργοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων (mpox).

Ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό mpox, όπως αυτές αναφέρονται στις συστάσεις για εμβολιασμό:

– Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.

– Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ.).

– Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (πχ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.

– Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

Τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα και τα στοιχεία επικοινωνίας για το κοινό είναι τα παρακάτω:

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Ημέρες & ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη 09:00-12:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2251 352510

ΠΓΝ Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»

Ημέρες & ώρες Επικοινωνίας: ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-12:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313 303333

ΠΓΝ Ηρακλείου «ΠΑΓΝΗ»

Ημέρες & ώρες Επικοινωνίας : Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2810 542107

ΓΝ Αφροδίσιων και δερματικών νόσων «Ανδρέας Συγγρός»

Ημέρες & ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159

ΠΓΝ «Αττικόν»

Ημέρες & ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5831656

ΠΓΝ Πατρών «Παναγία η Βοήθεια»

Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Τετάρτη – Πέμπτη 09:00-14:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2613 603689

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σοκάρει ο 5ος ορειβάτης που ακύρωσε την ανάβαση στα Βαρδούσια όρη: «Γλίτωσα αλλά πάει η μία ζωή που είχα»
«Ότι τι μου επιφυλάσσει η μοίρα παιχνίδια; Όχι δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη μου την πήρε την μία ευκαιρία παίρνοντας τους φίλους μου» λέει ο πέμπτος ορειβάτης
Τα θύματα στα Βαρδούσια όρη
Βασιλόπιτα «γίγας» 10 τόνων και 100 μέτρων στο Περιστέρι - «Αν όχι η μεγαλύτερη, σίγουρα η πιο γλυκιά στον κόσμο»
Πολίτες από το Περιστέρι και τις γύρω περιοχές καταφθάνουν στο σημείο, περιμένοντας να δοκιμάσουν το γλυκό που ετοίμασαν με μεράκι δεκάδες βιοτέχνες αρτοποιοί
Περιστέρι
Αποκαλύψεις για τη σύντροφο του 60χρονου γιου της Ελένης Παπαδοπούλου που κρίθηκε προφυλακιστέος - «Σκέψου να φύγεις από τη χώρα»
Το λάθος που «έκαψε» τον 60χρονο, το μήνυμα που του είχε στείλει η σύντροφός του μετά τον θάνατο της 87χρονης και η σοκαριστική συμπεριφορά του
Ελένη Παπαδοπούλου
Τρόμος στον Βόλο: «Βροχή» πυροβολισμών σε καταυλισμό Ρομά στο Αλιβέρι – Άντρας με καραμπίνα ταμπουρώθηκε σε μπακάλικο
Πληροφορίες αναφέρουν πως το επεισόδιο ξεκίνησε μετά από έντονο επεισόδιο μεταξύ δύο οικογενειών και πως ένας Ρομά από τη μία οικογένεια άρπαξε μία καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί
Περιπολικό