Ελλάδα

Φωτιά στην Πεντέλη: Η μάχη με την πύρινη λαίλαπα

Δυο συγκλονιστικά βίντεο δείχνουν την ένταση του φαινομένου στην φωτιά στην Πεντέλη την ώρα που ήταν στο αποκορύφωμά της. Οι εθελοντικές δυνάμεις διάσωσης δασοπυρόσβεσης Ροδόπολης Διονύσου δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες που σαν πύρινες γλώσσες κατακαίνε τα πάντα. 

Το σημείο είναι Πεντέλη λίγο μετά τον άγιο Πέτρο.

Παντού φωτιά. Μια κανονική κόλαση για τους πολίτες που μάχονται ηρωικά για να σβήσουν την πυρκαγιά στην Πεντέλη. 

Δείτε τα βίντεο 

 

Μία πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς ανέμων με πολύ ισχυρές ριπές στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη περιγράφει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στη συνέχεια έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, τη στιγμή που μιλάμει δηλαδή στις 09:30, έχουμε ριπές στην Πεντέλη που είναι 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι επόμενες ώρες, μέχρι να κοπάσει ο άνεμος από το βράδυ και μετά, θα είναι δύσκολες.

«Τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί», εξηγεί ο διεθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη έχει φτάσει και 400 χλμ μακριά και όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες, τις οποίες επεξεργάστηκαν το πρωί, έχει φτάσει νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης.

Για το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, το οποίο εκκενώθηκε χθες λόγω της πυρκαγιάς, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν σταμάτησε ούτε η ηλεκτροδότηση ούτε η πρόσβαση στο διαδίκτυο, επομένως έγιναν κανονικά οι λήψεις δεδομένων από τους 450 σταθμούς σε όλη τη χώρα. «Θα ήμασταν τυφλοί αν είχαμε αυτήν τη διακοπή, ευτυχώς δεν την είχαμε, λειτουργούν κανονικά οι προγνώσεις, έχουν αναρτηθεί και στις σελίδες μας», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Του έδωσαν στίγμα GPS και πήγε να συναντήσει κάποιον» λέει ο θείος του 27χρονου που εντοπίστηκε απανθρακωμένος στη Βοιωτία
Η σύζυγος του 27χρονου, στην κατάθεσή της ανέφερε τα πρόσωπα με τα οποία είχε επαφές το θύμα, ενώ είπε ότι ο ίδιος είχε δεχτεί απειλές στο παρελθόν
Οικοδόμος Βοιωτία
Εξέγερση σε δομή μεταναστών στις Σέρρες: Έκοψαν τα πλέγματα και προσπάθησαν να φύγουν – Πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς, 29 συλλήψεις
Η εξέγερση ξεκίνησε από μία ομάδα μεταναστών, μετά την απόρριψη των αιτήσεων που κατέθεσαν για τη χορήγηση ασύλου
Δομή μεταναστών
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
29
Συγκλονίζουν μάνα και κόρη της καρκινοπαθούς που δώρισε χρήματα στον ιερέα Youtuber: «Συνεχώς την ενοχλούσε, ήθελε λεφτά»
«Τώρα μαθαίνω το ποσό που του έδωσε, ήταν άρρωστη και ήθελε να βοηθήσει καρκινοπαθείς, είχε υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά και έκοψε επαφή» λέει η κόρη της 55χρονης ομογενούς
Ο ιερέας που διακινούσε ναρκωτικά μέσα από εκκλησία
6