Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Πρέβεζα, καθώς οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί, ενώ σε κάποιες περιοχές φτάνουν τα 8 μποφόρ. Οι φλόγες από την φωτιά έχουν φτάσει στην Παλιά Φιλιππιάδα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε ο δήμος Ζηρού στην Πρέβεζα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Παπαευσταθίου, μετά από αίτημα που υπέβαλε ο δήμαρχος Ζηρού, Γιώργος Γιολδάσης. Στο μεταξύ, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή της Φιλιππιάδας καθώς υπάρχουν ακόμη δυο μέτωπα φωτιάς και διάσπαρτες εστίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μεσημέρι της Τετάρτης εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 για εκκένωση περιοχών της Πρέβεζας: Κλεισούρα, Δρυμώνας, Άνω Δρυμώνας και Βαθύ Πρέβεζας. Είχε προηγηθεί μήνυμα για απομάκρυνση από την Παλαιά και Νέα Φιλιππιάδα.
Λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από την περιοχή Ρωμιά Πρεβέζης.
Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Ρωμιά #Πρεβέζης απομακρυνθείτε προς #Θεσπρωτικό
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) August 13, 2025ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μήνυμα του 112 εστάλη για απομάκρυνση και από την περιοχή Αμμότοπος, στην Άρτα.
Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
— 112 Greece (@112Greece) August 13, 2025
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Αμμότοπος #Άρτας απομακρυνθείτε προς #Κιάφα
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice
Λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα της Τετάρτης (13/8/25) δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία η Ιόνια Οδός, από τον κόμβο του Αβγού μέχρι και τον κόμβο της Φιλιππιάδας, που είχε κλείσει λόγω της μεγάλης φωτιάς.
Πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ενισχυμένες με εναέρια μέσα, δίνοντας μάχη στην Παλιά Φιλιππιάδα, όπου από τις 4 το απόγευμα και μετά η φωτιά αναζωπυρώθηκε και μπήκε μέσα στον οικισμό.
Εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης και πολλά σπίτια σώθηκαν από τις φλόγες την τελευταία στιγμή.
Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, σε οποιονδήποτε δήμο ζητηθεί να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με εντολή του θα κηρύσσεται αυτόματα.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για εμπρησμό
Ο Εισαγγελέας Εφετών Ιωαννίνων έδωσε παραγγελία στους εισαγγελείς Πρωτοδικών Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, σχετικά με περιστατικά εκ προθέσεως εμπρησμών σε δασικές αλλά και μη εκτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate.gr, η εντολή αφορά την άμεση συλλογή στοιχείων και την αναζήτηση πιθανών δραστών, καθώς τα πρόσφατα περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες. Οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν με κατεπείγουσα διαδικασία λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των κινδύνων για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών.
Εικόνες καταστροφής
Η πυρκαγιά άφησε πίσω της εικόνες καταστροφής. Σπίτια καμένα, ελαιώνες και καλλιέργειες στάχτη, νεκρά ζώα και εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην Ήπειρο δημιουργήθηκαν τις δυο τελευταίες ημέρες προβλήματα στις προσγειώσεις αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα οι πτήσεις να επιστρέφουν στην Αθήνα.