Ελλάδα

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Άκρως επικίνδυνος ο αέρας στην Αθήνα

Πολύ μεγάλη ήταν η επιβάρυνση στον αέρα της Αθήνας από το απόγευμα  της Τρίτης, λόγω της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη.

Τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια συγκεντρώθηκαν σε βαθμό υπερπολλαπλάσιο από το κανονικό, κάτι που κορυφώθηκε το πρωί της 4ης Αυγούστου.

Αναλυτική ενημέρωση έκανε το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Περιφέρεια Αττικής.

Αναλυτικά τα στοιχεία της συγκέντρωσης σωματιδίων

– Η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 18:00 χθες. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση αρχικά στο Ίλιον και κατόπιν στην Πεύκη του Λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα των ωρών 11:00-03:00, με δεκάλεπτες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια (μg) ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 08:00 σήμερα παρέμειναν υψηλά (άνω των 50 μg/κυβικό μέτρο).

– Στον Κεντρικό τομέα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων (άνω των 250 μg ανά κυβικό μέτρο), από τις 02:00 τα ξημερώματα σήμερα, η οποία διαρκεί έως τώρα. Στον Πειραιά παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 04:00, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα.

click4more: Καταστράφηκε ο Ιππικός Όμιλος Βαρυμπόμπης- Ασφαλή και τα 52 άλογα – Δείτε τη στιγμή που σώζεται και το τελευταίο

– Σχετικά μικρότερη επιβάρυνση υπήρξε και στο Νότιο Τομέα, ακόμα και έως την περιοχή της Βουλιαγμένης (συγκεντρώσεις έως 90 μg ανά κυβικό μέτρο), από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα έως και τώρα.

– Με βάση τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων στα σημεία μέτρησης στο λεκανοπέδιο, από τις 7:00 το πρωί της 4ης Αυγούστου οι υψηλές συγκεντρώσεις στον άξονα διάδοσης του καπνού ξεπέρασαν ακόμα και τα 250 μg ανά κυβικό μέτρο, ενώ μετά τις 9:00 παρατηρήθηκε μια ελαφρά βελτίωση της εικόνας.

– Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg ανά κυβικό μέτρο (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτή την εποχή).

Δείτε εδώ αναλυτικά live τη συγκέντρωση των σωματιδίων ανά περιοχή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψη του Άρη Μουγκοπέτρου για ενδοοικογενειακή απειλή - Η γυναίκα του «έχει panic button στο κινητό της»
Ο δικηγόρος της συζύγου του περιέγραψε στο newsit.gr όλα όσα έγιναν - Γιατί έληξε η συνεργασία του με τον Μουγκοπέτρο και ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει την σύζυγό του
Άρης Μουγκοπέτρος: Το επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψή του για ενδοοικογενειακή απειλή – Η γυναίκα του «έχει panic button στο κινητό της» 26
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχτεί ο δήμος Αγίου Δημητρίου μετά τις καταστροφές από την ισχυρή καταιγίδα
Μεταξύ των σημείων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι η ευρύτερη περιοχή των οδών Λιδωρικίου, Τεπελενίου, Βαλτετσίου και Δράμας
Σοβαρές ζημιές στον δήμο Αγίου Δημητρίου από τη νεροποντή της Παραμονής Χριστουγέννων