Ελλάδα

Γιώργος Μπόμπολας: Η σύλληψή του από τους ναζί, η Εθνική Αντίσταση και η κοσμογονία επί εποχής Σημίτη

Πέθανε σήμερα (11.04.2023), πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, εκδότης Γιώργος Μπόμπολας.

Ο Γιώργος Μπόμπολας υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους εκδότες στην Ελλάδα, ενώ ασχολήθηκε σημαντικά και με τις κατασκευές και την ενέργεια. 

Συνέδεσε το όνομά του με την πληθώρα δημόσιων έργων που ανέλαβε την περίοδο των κυβερνήσεων Σημίτη. 

Εθνική Αντίσταση 

Γεννήθηκε το 14 Φεβρουαρίου 1928 στον Πειραιά με καταγωγή από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του ήταν αντάρτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση.

Ο ίδιος ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλλα. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΠΟΝ.

Αργότερα σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αναζήτησε δουλειά στο υπουργείο Δημοσίων Έργων, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής.

Έτσι, αναγκαστικά, στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Τεχνοδομή» με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό Δημοσίων Έργων Ευάγγελο Κουλουμπή.

«Πράκτορας της KGB»

Τη δεκαετία του 1980 κατηγορήθηκε ως πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (Κα-Γκε-Μπε), αρχικά από τον Παύλο Αναστασιάδη (Paul Anastasi) ανταποκριτή στην Ελλάδα της κεντροδεξιάς βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, και έπειτα και από το γνωστό βρετανικό περιοδικό Economist.

Με δικηγόρο τον Στάθη Αλεξανδρή (υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου), ο ίδιος ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και δικαιώθηκε, καθώς ο Αναστασιάδης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ ο Economist υποχρεώθηκε από τη βρετανική Δικαιοσύνη να πληρώσει χρηματική αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιώργο Μπόμπολα.

Ελλάκτωρ και Πήγασος

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Μπόμπολα επικεντρώθηκαν στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με βασικό όχημα δύο εταιρείες:

– την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ το 1999.

– την Πήγασος Εκδοτική, στην οποία ανήκαν ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel (κατά 25%, έως τον Νοέμβριο του 2019), οι εφημερίδες Έθνος και Ημερησία (έως το 2017), καθώς και μια σειρά ιστοσελίδων και περιοδικών εντύπων.

Κατείχε επίσης ποσοστό του Καζίνο της Πάρνηθας, καθώς και ποσοστά στην Αττική Οδό και τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ήρθε ο 39χρονος και πυροβόλησε, τραυματίστηκα στο πόδι, αρνούμαι ότι "μπαλόταρα" εγώ» λέει ο 25χρονος κατηγορούμενος για το μακελειό στα Βορίζια
«Με κατηγορούν ότι πήγα να μπαλοτάρω τα σπίτια τους οδηγώντας τη μαύρη BMW, πριν από το περιστατικό, αλλά το αρνούμαι αυτό» λέει ο 25χρονος
Το χωριό Βορίζια
Πορεία διαμαρτυρίας των εργαστηριακών γιατρών στο κέντρο της Αθήνας – «Φτάνει πια η αδικία, το clawback είναι υφαρπαγή»
«Όλα τα εργαστήρια της χώρας, ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι, έχουμε έρθει στην Αθήνα. Θέλουμε να βροντοφωνάξουμε» λέει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριακών Ιατρών
πορεία