Γογλοθάς των εισαγωγέων φρούτων και λαχανικών – Τα προϊόντα μένουν στο τελωνείο γιατί δεν υπάρχει προσωπικό

φωτο αρχειου

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι εισαγωγείς τροφίμων στο λιμάνι του Πειραιά.

Πάρα πολλές εισαγωγικές εταιρείες που φέρνουν προϊόντα από το εξωτερικό και κυρίως τρόφιμα δηλαδή ευπαθή προϊόντα διαμαρτύρονται διότι τα Σαββατοκύριακα στο τελωνείο δεν εργάζονται οι γεωπόνοι που ελέγχουν τα προϊόντα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανονική ροή μεταφοράς εισαγόμενων φρούτων λαχανικών.

Η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη αφού τα ευπαθή προϊόντα μένουν στο τελωνείο το Σαββατοκύριακο με κίνδυνο να χαλάσουν. Οι γεωπόνοι δεν εργάζονται τα Σαββατοκύριακα καθώς δεν τους καταβάλλονται οι νόμιμες υπερωρίες που δικαιούνται. Επίσης, δεν επαρκεί το προσωπικό.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι οι εταιρείες που εισάγουν ευπαθή προϊόντα πληρώνουν το αντίτιμο που αφορά την εργασία των γεωπόνων τα Σαββατοκύριακα. Όπως εξηγεί ο Σωτήρης Λαμπροπουλος, ταμίας του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Ελλάδος στο newsit.gr,  αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε μια «άγνωστη μαύρη τρύπα».

Όπως αναφέρει, οι τέσσερις με πέντε γεωπόνοι είναι επιφορτισμένοι και με άλλες εργασίες. Δεν έχουν μόνο το τελωνείο αλλά όλο το νομό Αττικής, την Βοιωτία και την Εύβοια.

Έχουμε δύο βασικά σημεία εισόδου προϊόντων της χώρας. Το λιμάνι και το αεροδρόμιο, που σημαίνει ότι αυτά τα τέσσερα – πέντε άτομα πρέπει να μοιραστούν σε όλα αυτά τα σημεία για να καλύψουν τις ανάγκες.

Στο εξωτερικό για κάθε υπηρεσία υπάρχει αυτόνομη ομάδα γεωπόνων διαφορετική για τα τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα, τα κτηνιατρικά, τα λιπάσματα κλπ ενώ αντίθετα εδω όλοι δουλεύουν σε όλα άρα δεν επαρκούν και οδηγεί σε μια αδυναμία του ελέγχου και αδυναμία συνεννόησης.

Αυτό, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε αυτούς που εκτελωνίζουν προϊόντα και δεν ξέρουν τελικά σε ποιον αρμόδιο να απευθυνθούν.

Όταν έγινε η σύμβαση με τους με την COSCO όλα αυτά δεν προβλέφθηκαν. Δηλαδή, σε ποιους χώρους θα γίνονται οι έλεγχοι, σε ποιους χώρους θα συστεγαστούν οι έλεγχοι, τι μέσα θα παρέχονται στους ελεγκτές.

Παραδείγματος χάριν αν θέλεις να ελέγξεις ένα φορτίο ενδελεχώς και να κάνεις εντελώς σωστά τη δουλειά σου θα πρέπει να χρεώσουν αυτόν που φέρνει τον κοντέινερ με υπέρογκα ποσά περίπου 500 ευρώ το κοντέινερ. Δηλαδή για να ελέγχει κάποιος 5 κοντέινερ του ιδιώτη χρειάζεται 2.500 ευρώ.

Ο ιδιώτης πληρώνει κανονικά το ποσό αλλά πηγαίνει στους κινέζους στην Cosco, οι γεωπόνοι δεν παίρνουν τίποτα ούτε οι κτηνίατροι. Το μόνο που μπορούν να πάρουν είναι αν δουλέψουν απόγευμα κάποιες υπερωρίες αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό και φτάνουν μόνο για την πρωινή βάρδια όπως δηλαδή και το Σαββατοκύριακο.

Αν θέλει κάποιος θέλει να δουλέψει Σαββατοκύριακο θα πρέπει μετά ο γεωπόνος να αντιμετωπίσει μια απίστευτη γραφειοκρατία για να πληρωθεί και μάλιστα μετά από καιρό.

Κι έτσι, ενώ ο ιδιώτης πληρώνει 13 ευρώ για την ώρα την απασχόληση του ελεγκτή έρχεται το γενικό λογιστήριο και αποδίδει στον ελεγκτή 8 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 5 τα οποία λέγονται αποδοτικά τέλη και τα πληρώνει ο ιδιώτης τα παίρνει μετά από ένα χρόνο.

Επι της ουσίας οι έμποροι που εισάγουν προϊόντα πληρώνουν 13 ευρώ και παρακρατούνται 8 ευρώ τα οποία πηγαίνουν σε μια μαύρη τρύπα. Με απλά λόγια, οι γεωπόνοι δεν πληρώνονται για την εργασία που θα έπρεπε να κάνουν ενώ οι έμποροι πληρώνουν κανονικά.

https://youtu.be/Kz5IoZC6VRA

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Προσοχή στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Προσοχή στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για το μήνα Νοέμβριο και οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: «Μαύρο» ποδαρικό με τριπλό ρεκόρ και Χριστούγεννα… α λα Πάσχα – Όλα τα σενάρια

Κορονοϊός: «Μαύρο» ποδαρικό με τριπλό ρεκόρ και Χριστούγεννα… α λα Πάσχα – Όλα τα σενάρια

Οι πίνακες που... τα λένε όλα για το πιο θλιβερό ξεκίνημα που μας επεφύλασσε ο Δεκέμβρης. Αριθμοί που τρομάζουν με τα Χριστούγεννα να απέχουν πλέον μια «ανάσα». Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι με σχολεία, εστίαση και καταστήματα.
Πάιατ: Θα συνεχιστεί η πρόοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Πάιατ: Θα συνεχιστεί η πρόοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η πρόοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχιστεί, όπως και η ισχυρή διακομματική τους υποστήριξη στην Ουάσιγκτον, καθώς προχωράμε στην ανάκαμψη μετά την πανδημία και στην ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Στο… συρτάρι η «χαλάρωση» όσο ο κορονοϊός «φουντώνει»!

Lockdown: Στο… συρτάρι η «χαλάρωση» όσο ο κορονοϊός «φουντώνει»!

Για ακόμη έξι μέρες ισχύει το καθολικό lockdown, ωστόσο οι "ανεβασμένοι" αριθμοί σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους καθιστούν βέβαιο το να παραταθεί κι άλλο. Τι εισηγούνται οι ειδικοί, τι αποφασίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πότε το ανακοινώνει.
Κορονοϊός: Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία – Τι διχάζει τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία – Τι διχάζει τους επιστήμονες

Το άνοιγμα των σχολείων έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Κυβέρνηση και ειδικοί του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να πάρουν τις ... Διαβάστε περισσότερα