Ελλάδα

Η Επανάσταση του ’21 σε… playmobil! Μια διαφορετική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Την έκθεση «Το '21 Αλλιώς. Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil» εγκαινίασε την Κυριακή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η πρωτότυπη έκθεση με τα playmobil πραγματοποιείται στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ «πρόκειται για μια πρωτότυπη απεικόνιση σκηνών της Επανάστασης του 1821, αλλά και της καθημερινότητας των αρχών του 19ου αιώνα, με τις αγαπητές στα παιδιά-και σε μεγάλους- φιγούρες».

playmobil epanastasi

playmobil epanastasi

playmobil epanastasi

Όπως τονίζει η κ. Μενδώνη «είναι πολύ σημαντικό ότι γεγονότα όπως η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζονται με έναν τέτοιο εναλλακτικό τρόπο, που είναι εύληπτος, προσιτός και ευχάριστος για τις οικογένειες και τα παιδιά. Έχει σημασία οι νεαρές ηλικίες να μην αποκόπτονται από την Ιστορία και να γνωρίζουν πώς και με ποιους αγώνες δημιουργήθηκε το σημερινό ελληνικό κράτος».

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 20 διοράματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί με Playmobil και απεικονίζουν σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 όπως τον όρκο των Φιλικών, την έξοδο του Μεσολογγίου, την πολιορκία της Τριπολιτσάς αλλά και εικόνες της καθημερινότητας.

playmobil epanastasi

playmobil epanastasi

playmobil epanastasi

Πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, ανάμεσά τους και οι φιλέλληνες, αλλά και οι Οθωμανοί που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στα γεγονότα παρουσιάζονται μαζί με τα σύντομα βιογραφικά τους.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

playmobil epanastasi

playmobil epanastasi

Όπως συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ, για την κατασκευή των διοραμάτων χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 φιγούρες και αξεσουάρ Playmobil. Ο σχεδιασμός και η γενική εποπτεία της έκθεσης έγινε από τις επιμελήτριες του Μουσείου, Νατάσα Καστρίτη, Παναγιώτα Παναρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής σχεδίασε ο Στέλιος Μυλωνάς, ενώ συνεργάστηκαν οι συλλέκτες, Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, ‘Αγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εκτός λειτουργίας Taxisnet, πόθεν έσχες και e-παράβολο μέσα στον Μάιο λόγω αναβάθμισης
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες για ένα χρονικό διάστημα λόγω αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
EUROKINISSI
Ανατίναζαν ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική με λεία 170.000 ευρώ - Έριχναν λευκή σκόνη στα αυτοκίνητά τους για να εξαφανίσουν τα ίχνη
Σε βάρος των δύο δραστών των διαρρήξεων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διακεκριμένης κλοπής, της έκρηξης, καθώς και για το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών
Εξιχνίαση διαρρήξεων σε ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική
Eγκληματικές οργανώσεις διακινούσαν ναρκωτικά μέσα σε γήπεδα της Θεσσαλονίκης – Οι κωδικές λέξεις και οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί
24 συλλήψεις - Με σκοπό τα μέλη της οργάνωσης να κινούνται «ελεύθερα», είχαν ενοικιάσει το κυλικείο εντός του γηπέδου της ομάδας τους
Ναρκωτικά λεφτά και όπλα 1
Η κατάθεση της Σοφίας Παυλίδου για τον ξυλοδαρμό της από τον Μάνο Παπαγιάννη: «Έσπασε την πόρτα και με έπιασε από τον λαιμό»
"Η Κόνι Μεταξά μου έλεγε «κάνε κάτι για αυτό» έντρομη, «γιατί φοβάμαι ότι θα με σαπίσει και εμένα στο ξύλο. Κάνε μήνυση για να μπει αυτόφωρο»" είπε στην κατάθεσή της
Η Μαρία Παυλίδου